reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define XL R2: tichý obr

23.1.2013, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define XL R2: tichý obr
Pro náročné uživatele odhodlané postavit si počítač založený na velké základní desce a třeba i více než jedné grafické kartě a hromadě pevných disků si Fractal Design připravil zbrusu novou Define XL R2. Jde o velký tower a ten bude předmětem dnešní recenze.
Kapitoly článku:
Společnost Fractal Design původem ze Švédska se na našich stránkách nedávno představila počítačovou skříní Define R4, čili nástupcem oblíbeného modelu Define R3. Vedle toho jsme si vyzkoušeli i jednoduchý model Core 3000 a naposled to byl Node 605, jenž se díky svému desktopovému provedení a designu hodí především do obývacího pokoje jako základ HTPC. Dnes si ukážeme skříň, jejíž služby budou chtít využít především uživatelé, kteří si hodlají postavit výkonný počítač založený na mnoha komponentách a také se třeba nechtějí omezovat pouze na formát základní desky ATX. Zde totiž budou moci využít také E-ATX nebo XL-ATX




- klikněte pro zvětšení -


Define XL R2 je od samotného konce minulého roku nástupcem původního modelu Define XL, který prošel stejně jako Define R4 modernizací, ovšem zásadní změny se neudály. Nebyl tedy důvod, proč by měl Fractal Design nové verze těchto skříní nabízet společně se staršími, a tak v nabídce této firmy najdeme už jen Define XL R2 a Define R4. Obě tyto skříně mají navíc velmi podobné zpracování, takže se dá říci, že Define XL je pouze větší verzí modelu R4, ovšem se vším, co je s tím spojené. Získáme tedy především více prostoru pro komponenty.





Skříň k nám dorazila v obrovské a těžké krabici, respektive ve dvou krabicích, což je vzhledem k její hmotnosti velmi vhodné. Však i ta, kterou vidíte na fotografii, si evidentně zažila své, ovšem její obsah došel naprosto v pořádku, to tedy i díky masivním polystyrenovým blokům. Nyní ke specifikacím:

Model
Fractal Design Define XL R2 Black Pearl (FD-CA-DEF-XL-R2-BL)
Rozměry
232 x 559 x 560 mm (Š x V x H)
Hmotnost
16,4 kg
Materiál
SECC, plast, materiály pro tlumení hluku
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ATX, ATX, E-ATX, XL-ATX
Přední I/O
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, třípolohový regulátor otáček ventilátorů (až 3)
Sloty
9
délka karet až 330 mm (až 480 mm bez horní HDD klece)
Šachty
4x 5,25"
8x interních 3,5" / 2,5" pozic
Chlazení
Přední: 140mm Silent Series R2, 1000 RPM (+ pozice pro další 120/140mm)
Zadní: 140mm Silent Series R2, 1000 RPM
Vrchní: 2x pozice pro 120/140mm ventilátory
Spodní: 140mm Silent Series R2, 1000 RPM
Boční: pozice pro 120/140mm ventilátor
Vodní chlazení: 240/280mm tenký radiátor (nahoře), 240mm radiátor (vepředu namísto HDD šachet), 120mm raditátor (vespodu), 120/140mm radiátor (vzadu)
Verze
Black Pearl (FD-CA-DEF-XL-R2-BL)
Titanium Grey (FD-CA-DEF-XL-R2-TI)
Cena: cca 3 000 Kč s DPH

Fractal Design Define XL R2 tedy vypadá dle svých specifikací velmi dobře. Výrobce ji nezapomněl vybavit porty rozhraní USB 3.0 (což by dnes tedy již měla být samozřejmost) a také svým obvyklým třípolohovým regulátorem otáček v podobě malého přepínače skrytého pod dvířky. Nepřijdeme ani o záslepky nevyužitých ventilátorových pozic, což platí pro boční a vrchní. Celkem by mě zajímalo, proč zrovna tento prvek ostatní výrobci nezačali u svých "herních řešet" už masivně kopírovat. Firmě Fractal Design by se to sice asi moc nelíbilo, ovšem zákazníkům ano.


Co se týče prostoru v interiéru této skříně, pak pro karty je tu velkorysých 480 mm, pokud tedy odstraníme vrchní diskovou šachtu a připravíme se o polovinu pozic. Ovšem s největší pravděpodobností nám stejně bude stačit 330 mm, a to i s rezervou na mastodonty typu Asus Ares. Procesorový chladič musí mít na výšku maximálně 170 mm a co se týče zdroje, jeho hloubka je omezena na 190 mm s nainstalovaným spodním ventilátorem a 345 mm bez něj.

Chladicí systém je pojat také celkem velkoryse a orientuje se především na 140mm ventilátory. To je dobrá volba, neboť 120mm by byly u takovéto skříně zbytečně malé. Z nějakého důvodu výrobce mezi dva dodávané ventilátory Silent Series R2 (vepředu a vzadu) zařadil také třetí, jejž umístil do spodní pozice. Osobně nejsem velkým příznivcem takovéhoto řešení především kvůli tomu, že nebývá moc účinné a vespod také zavází kabely od zdroje. Uvidíme ale, jak je to vyřešeno v tomto případě, však nohy skříně jsou vysoké přes 2 cm, takže i spodní ventilátor by měl mít dobrý přístup k čerstvému vzduchu a nedostatkem prostoru asi taky trpět nebudeme.


Zpracování skříně


Define XL R2 tedy přímo vychází z modelu Define R4, a je v podstatě jen jeho větší verzí. Zpracování je tedy naprosto stejné a to platí i pro řadu detailů, jako jsou třeba porty a tlačítka na horní hraně předního panelu. Ten má povrch připomínající černě eloxovaný broušený hliník, ovšem ve skutečnosti je to plast. Jeho povrch je velmi přilnavý a přitahuje k sobě především prach. Jeho zkosené hrany už jsou pouze lesklé, takže se v nich odráží okolí a ony tak trochu působí jako kovové lišty. Jediný detail, který je z přímého pohledu zepředu vidět, je hlavní kontrolka vypínače (Power).





Dvířka se otevírají na místě, kde vidíte vykrojený rám (vpravo nahoře). Na místě je drží pouze tři magnety a samozřejmě i panty (také tři) umístěné nalevo. Ty umožní dvířka otevřít do více než pravého úhlu, ovšem nepůjde je přehodit na druhou stranu, abychom mohli dvířka otevírat zleva. A už na jejich vnitřní straně najdeme měkký molitan sloužící jako část odhlučnění.




- klikněte pro zvětšení -


Pod dvířky už najdeme čtyři plastové záslepky mechanikových pozic, které můžeme díky jednoduchému uzavíracímu mechanismu snadno vyjmout. Vedle nich můžete vidět také zmíněný regulátor otáček, jehož tři polohy jsou označeny 12V, 7V a 5V. Ventilátory budou tedy s určitostí regulovány pouze přepínáním mezi 12 V a 5 V, popřípadě na středních 7 V. Toho výrobce dosáhne obvyklým trikem - zapojením mezi 12 a 5 V (12 - 5 = 7).





Vnější dvířka však nejsou vše. Máme tu ještě jedny dvířka, pod nimiž jsou ventilátorové pozice kryté prachovými filtry. Mohlo by se zdát, že tato dvířka budou jen zbytečně omezovat průtok vzduchu, jenomže ten nemá jít přes ně, ale přes boční průduchy v plastovém panelu. Přední přístup vzduchu totiž zablokují molitanem vyložená hlavní dvířka. Dodávaný ventilátor je zacvaknutý ve vnitřním plastovém panelu, z jehož zpracování lze vidět, že se dají použít také 120mm modely, ovšem ty už nepůjde jen nacvaknout, ale budete je muset přišroubovat.




- klikněte pro zvětšení -


Levá bočnice je dle očekávání naprosto holá až na průduchy ventilátorové pozice, skrz něž dovnitř neuvidíte, protože je na ně přišroubovaná záslepka s nalepeným hluk tlumícím materiálem. Ten je samozřejmě také na celé bočnici (viz druhá kapitola) a slouží především k tomu, aby ji svou hmotností pěkně usadil a ona nikde nedrnčela a nerezonovala.



- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice je stejná jako levá, akorát nemá ventilátorovou pozici. Do skříně se nezasunuje, ale nasadí se na ohnutý plech vepředu, který tak slouží jako velký pant, přiklopí se a vzadu zajistí pomocí dvou přítlačných šroubků. Tento způsob je jednoduchý a díky tomu určitě rychlejší, než kdybyste museli jako obvykle tuto těžkou bočnici nasazovat packami do otvorů.





Vzadu nemáme nic mimořádného. Fractal Design jako obvykle nabarvil záslepky portů bílou barvou, kterou s nimi sdílí i rotory ventilátorů a šuplíky pro pevné disky / SSD. Záslepek je zde devět, čili o dvě více než obvykle. Rošt zadního ventilátoru má dobré zpracování, neboť vypoulená mřížka není příliš tlustá, ovšem mohla by na výšku zabírat větší prostor, aby části lopatek nebyly schované za plechem. Zdroj pak můžeme jako obyčejně nainstalovat ventilátorem nahoru i dolů a pod jeho pozicí můžete vidět úchyt vysunovacího prachového filtru, jenž slouží zdroji i spodnímu ventilátoru.





Při pohledu seshora se ukáží především dvě ventilátorové pozice, které jsou rovněž zaslepeny kusem plastu s nalepeným pěnovým materiálem, a pak tu máme přední porty, tlačítka a kontrolky. Zpracování je naprosto stejné jako u Define R4, takže dominantou je velké podsvícené tlačítko Power, jež má nalevo od sebe dva audio konektory a reset a nalevo od sebe dva porty USB 3.0 a dva USB 2.0.




- klikněte pro zvětšení -


Zbývá se podívat dolů, kde máme vysoké nohy (přes 2 cm), jejichž prací je udržovat odstup od podlahy či stolu, aby ke zdroji a spodnímu ventilátoru mohl proudit vzduch. Proděravěný spodek skříně je vybaven jedním důležitým prvkem, který by měl zabránit tomu, aby se z ní stal jeden velký vysavač. Jde o velký plastový prachový filtr, jejž bude velmi vhodné občas vysunout a vyčistit. Nicméně je jasné, že i tak se nějaký prach dovnitř dostane, čemuž zcela zabránit nelze.




- klikněte pro zvětšení -


Poslední fotografie zčásti ukazuje i interiér, a to především strop skříně, kde jsou zmíněné záslepky. Kolem nich ovšem není už žádný materiál pro tlumení hluku, takže ten najdeme jen v předním panelu, na bočnicích a v podobě záslepek zde. Další kapitola ukáže vnitřek této skříně podrobněji.
reklama