reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi

9.1.2008, Michal Učeň, recenze
Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi
Nedávno jsme se poprvé zabývali rádiem, které prostřednictvím Wi-Fi nebo LAN přijímá internetová rádia a umožňuje také poslech hudby uložené na internetových serverech nebo v počítačích v síti. Tentokráte se podíváme na podobný produkt, který se samozřejmě v několika ohledech liší, ať už v dobrém, či špatném smyslu. Pojďme tedy otestovat, jak si s bezdrátovým rádiem poradil výrobce Freecom.
Kapitoly článku:
  1. Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi
  2. Design a zpracování
  3. Popis funkcí
  4. Praxe a závěr
Minule jsme prověřili vlastnosti produktu Squeezebox (recenze) od známého výrobce periferií, firmy Logitech. Rádio v testu dopadlo relativně dobře, v té době jsme však neměli s čím srovnávat. Dnes testovaný MusicPal od společnosti Freecom není jistě na první pohled tak propagovaný, nicméně výrobce s touto oblastí má zkušenosti, a tak můžeme očekávat, že se bude jednat o kvalitní produkt. Balení je ve formě papírové krabice, která má uvnitř další pevné výplně. Jednotlivé části jsou navíc zabaleny v ochranných fóliích, takže se o bezpečnost produktu při přepravě nemusíte bát.



Co se týká obsahu balení, naleznete v něm samotné rádio, napájecí adaptér, stručnou uživatelskou příručku s instrukcemi instalace, síťový kabel a napájecí zdroj se dvěma násadami (navíc americký typ). V balení mi trochu chybělo dálkové ovládání, které se u podobných přístrojů hodí, nicméně ovládání je celkem dobře řešeno na přístroji.




Parametry



ModelFreecom MusicPal
Rozměry265 (šířka) x 115 (výška) x 80 (tloušťka) mm
Hmotnost600 gramů
Materiálplast
Podpora hudebních formátůMP3
WAV
LCD displej128 x 64 px
Typy výstupůline out (stereo)
Síťové propojení802.11b/g Wi-Fi
Ethernet RJ45
Technické parametryProcesor 240 MHz Marvel Orion
32 MB DRAM paměť
Reproduktorvýkon 3 W, mono
Další funkceHodiny, alarm, čtečka RSS

Instalace a nastavení


Přestože se může zdát nastavení bezdrátové sítě pro některé uživatele složité, výrobce naštěstí vyřešil vše velmi jednoduše. Nejdříve je nutné se rozhodnout, zda-li budete využívat klasického LAN připojení, nebo máte k dispozici lepší řešení, tedy bezdrátovou síť Wi-Fi. V tomto případě je tak umístění rádia v rámci domu nebo kanceláře téměř neomezené a závisí pouze na dosahu kabelu napájení. Po zapnutí přístroje pak stačí vybrat nastavení (Settings) a zvolit nastavení Access Pointu.



Nyní musíte vybrat vlastní Access Point a v případě, že síť vyžaduje přístupové heslo, pouze je pomocí otáčení ovládacích prvků po znacích zadáte. Pak už by neměl být problém s připojením, maximálně je ještě v případě použití DHCP nutné zvolit položku WLAN IP a přístroj už IP adresu získá automaticky. U testovaného kusu byl s bezdrátovým připojením zpočátku problém. Ten ale opravuje nový firmware, který si můžete stáhnout na oficiálních stránkách. V případě přímého připojení k síti LAN přes kabel není problém vůbec, jednoduše přístroj zapojíte a už plně funguje.

reklama