reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?

12.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?
Dnes jsou HD monitory již nižší standard. Ten, kdo si přeje něco víc, musí se poohlédnout po WQHD monitoru. Hodně rozruch v těchto vodách udělal Dell, nyní však přichází i Fujitsu se svým kouskem. Porazí Dell? Právě na to se podíváme v dnešní recenzi.

Fujitsu P27T-7 LED: ve znamení elegance


Znáte to. Přinesete si domů nový produkt a ihned po vybalení se kocháte jeho designem. Právě to budete dělat i u nového Fujitsu P27T-7 LED. Jeho elegantní bílá barva je jak netradiční, tak i skvěle zapadající do interiéru. Samozřejmě je to otázka vkusu, každopádně musíte uznat odvahu, s jakou Fujitsu přichází i v dnešní době.



 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Ze základního pohledu bude asi všem jasné, že monitor by byl vhodný například do moderní kanceláře, kde zaujme klienty. Samozřejmě to nemusí být váš případ. Pokud se tedy odpoutáme od designu, který je otázkou osobních preferencí, tak se můžeme zaměřit na konstrukci. Ta představuje takový vyšší standard. Monitor má totiž zdvih i pivot. Sice je diskutabilní využití pivotu u takto velkého monitoru a s tímto poměrem stran, každopádně jej ale vidíme rádi.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Rámeček je klasický a tedy přesně víte, kde končí plocha samotného obrazu. Jsem velmi rád, že se Fujitsu zatím nedostalo na vlnu bezrámečkových monitorů, které má rád jen málokdo. Co je ovšem na bílém rámečku docela pozitivní, je jeho bílá barva :-). Ano, právě ona bílá totiž vytváří docela zajímavý efekt při postavení proti klasické výmalbě, tedy bílé stěně. V podstatě se pro oko stane monitor téměř úplně bezrámečkový a vy vnímáte hlavně obraz. Po chvilce používání si doslova bílou barvu zamilujete. Nic vás při práci neruší a vlastně i uklidňuje.

Někomu může připadat bílá trošku nemocniční a také mu to neberu, po chvilce používání jistě změní názor.


 - náklon

Náklon monitoru


Docela příjemný je i náklon monitoru. Ten vzhledem k velikosti monitoru více než dostačuje. Monitoru tedy není co vytknout, pokud se bavíme o ergonomii. Metodika je sice nastavena tak, že plných 100% nedostane, ale od toho je zde textová a obrazová část recenze. Ta vám monitor představí daleko lépe než pár čísel. Proto vždy čtěte celou recenzi.


 - tlačítka

Ovládací prvky

Trošku zklamání je použití dotykových tlačítek. Osobně proti "dotykové módě" nic nemám, ale vzhledem k tomu, že tlačítko Power fungovalo tak jednou ze tří pokusů (ostatní bez problémů), jsem dotyková tlačítka začal na monitoru nenávidět. Samozřejmě to je vada konkrétního kusu a bylo by to jen otázkou reklamace. Ale proč nepoužít klasická mikrospínačová tlačítka co fungují daleko spolehlivěji?


 - zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


 - pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Také zadní strana monitoru je bílá, a tak nic neruší celkový design. Vlastně ano. Přece jen tu je drobný detail, co možná některé zaujme. Tím je červený kus, který slouží jen jako ozdoba. Z čelní strany ovšem není vidět, a tak vás agresivnější červená barva neruší.


 - konektory

Konektory


Výrobce se rozhodl osadit monitor plnou dávkou konektorů. Tím mám na mysli, že je zde přítomen od každého běžného konektoru jeden. Tedy: HDMI, DVI, DisplayPort a D-Sub. Analogový D-Sub sice u takto velkého monitoru s rozlišením 2560×1440 sice postrádá smysl, ale jako nouzovka pro diagnostiku závady grafické karty či opravu například notebooku, může posloužit.

Velmi rád vidím použití klasického integrovaného zdroje, který navíc nepíská ani při sníženém jasu.


Dodávané příslušenství:
  • DVI, DisplayPort a USB 3.0 kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Fujitsu P27T-7 LED
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
350 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
AH-IPS
Povrchová úprava
Polomatná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bitů
Rozteč bodů
0,233 mm
Nativní rozlišení
2560×1440
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 2W
USB HUB
Ano 4x USB 3.0
Vstupy
DVI, HDMI, DisplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ne
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
9,5 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ano
Spotřeba
typicky 31 W, maximálně 49 W
Rozměry
644×227×405 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-
reklama