reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func KB-460: kvalita nejen pro hráče

7.2.2014, Jan Vítek, recenze
Func KB-460: kvalita nejen pro hráče
Od společnosti Func jsme si na úvod vyzkoušeli myš MS-3 s podložkou řady Surface, které v naší recenzi dopadly velmi dobře, a tak bude vhodné zjistit, jak si vede prozatím jediná klávesnice, kterou tato firma nabízí. Jde o mechanickou KB-460.
Func KB-460 je sice označena za herní klávesnici, ovšem na první pohled to na ní není vůbec vidět. Kdyby nebylo jejího USB kabelu s černo-oranžovou pletenou bužírkou, tak bychom ji snadno přehlédli mezi řadou normálních modelů v ceně několika stokorun. To důležité se ale v jejím případě skrývá především uvnitř. Jde o její mechanická tlačítka Cherry MX Red s červeným podsvícením, integrovanou paměť pro uložení nastavení, dvouportový USB hub a také řídicí elektroniku, která dokáže i s USB konektivitou zaznamenat stisk libovolného počtu kláves najednou. To je obvykle označováno jako NKRO (N-key RollOver).
 


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice k nám dorazila v elegantním bílém obalu, v němž ji dobře chrání vnitřní pěnové bloky. Dorazí k nám společně s odnímatelnou podložkou pod zápěstí.



Model
Func KB-460 (US QWERTY)
Rozměry
448 x 198 x 33 mm
Hmotnost
1245 gramů
Materiál
plast s pogumovaným povrchem
Rozhraní
USB 2.0
hub se dvěma porty USB 2.0
Tlačítka
Cherry MX Red
plný N-key rollover (NKRO) přes USB
Ostatní
128kB interní paměť pro uložení nastavení
Dostupné verze
americká, britská, německá, severská, ruská

Udávané specifikace popisují vše důležité a na stránkách výrobce se dokonce nachází i podrobná schemata rozložení kláves u jednotlivých verzí. Mezi nimi bohužel chybí česká, takže pokud se bez příslušných popisků neobejdete, budete muset si klávesnici upravit nebo se poohlédnout jinde.

Všechny důležité vlastnosti jsme si již sdělili, takže se nyní zaměřme na zpracování samotné klávesnice.


Provedení klávesnice


Jak už bylo řečeno, Func KB-460 nemá žádný zvláštní design, takže pokud jste zvyklí na desktopovou klasicku s klávesami s plným zdvihem, nebudete se muset učit ničemu jinému. Nejsou tu žádné klávesy navíc ani speciální rozložení, pouze budeme mít možnost využít stávající klávesy jiným způsobem, a to díky vestavěné paměti a příslušnému softwaru.



- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice je vyrobena z plastu opatřeného gumovým povrchem, díky němuž je na povrch hladká a nezvýrazňuje nečistoty. Samotné klávesy ale už mají tvrdý a viditelně tmavější povrch a jak je vidět z detailních fotografií, pod nimi prosvítá červená podložka. Tělo klávesnice je těžké, velmi pevné a dobře zpracované, přičemž stěžovat si nemůžeme ani na odnímatelnou podložku pod zápěstí. Ta těsně doléhá ke spodnímu okraji klávesnice, přičemž je mírně vyšší. Připojuje se pak klasicky pomocí dvou pacek, které se nasunou na podložku a následně zacvaknou do těla klávesnice.



Klávesy s plným zdvihem a klasickým profilem mají v této základní US QWERTY verzi rozložení s malým jednořádkovým Enterem, jenž své místo sdíli s rourou a zpětným lomítkem. Díky toku je Backspace a obě klávesy Shift dlouhé. Pokud byste rádi verzi s velkým Enterem, u níž by vám nevadil krátký levý Shift, můžete se poohlédnout po verzi UK QWERTY, ale otázkou je její dostupnost.



Func KB-460 má speciální funkce pouze jako sekundární u kláves F1 až F12 a pak u kláves 8 a 2 na numerickém bloku. Klávesy F1 až F6 mohou posloužit pro nastavení zvuku a přehrávání multimédií, F7 až F11 poslouží společně s přepínačem Fn k přepínaní mezi jednotlivými profily a pak tu je F12 pro aktivaci jistého režimu Func. Ten deaktivuje klávesu Windows a naopak aktivuje speciální nastavení kláves, čili i možnost využití maker, apod. Přitom se rozsvítí kontrolka F vedle tradičních kontrolek Num Lock a Caps Lock, čili Scroll Lock zde o svou LED přišel. Nicméně i tak bude stále fungovat jako obvykle.



Nakonec tu máme v numerické části klávesy 8 a 2, které opět ve spojení s přepínačem Fn ovládají podsvícení klávesnice. Máme tu stavy vypnuto, nízká, střední, vysoká úroveň podsvícení a jako pátý je tu efekt dýchání, čili cyklické pohasínání a rozsvícení diod. Klávesnice si také své aktuální nastavení podsvícení umí zapamatovat a po opětovném zapnutí počítače použije to samé.



Když si ji obrátíme na druhou stranu, objeví se vysoké gumové nožky umístěné ve spodní části i na samotné podložce a gumové zakončení mají i výklopné nožky. Ty jsou velmi silné, takže klávesnice posazená na nich se ani při silném tlaku seshora neprohýbá.



Co se týče zmíněného USB hubu, pak ten je umístěn vedle kabelu, čili v horní hraně klávesnice, a to zcela vpravo. Je zřejmé, že tento hub zásobený pouze z jednoho portu nebude mít dost energie pro připojení pevného disku, ale na flash disk či myš bude bez problémů stačit.



A nakonec se podíváme na klávesnici z boku, aby dobře vynikl její profil. Dobře patrný je plný zdvih kláves a také mírně vyšší okraj podložky pod zápěstí. Ta je velká tak akorát a má vhodný sklon, čili jde o dobře použitelné příslušenství.




Příslušenství


Právě podložka je jediným opravdovým příslušenstvím této klávesnice. Vedle ní už k ní dostaneme pouze krátký anglický manuál a informace o záruce.

reklama