reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func KB-460: kvalita nejen pro hráče

7.2.2014, Jan Vítek, recenze
Func KB-460: kvalita nejen pro hráče
Od společnosti Func jsme si na úvod vyzkoušeli myš MS-3 s podložkou řady Surface, které v naší recenzi dopadly velmi dobře, a tak bude vhodné zjistit, jak si vede prozatím jediná klávesnice, kterou tato firma nabízí. Jde o mechanickou KB-460.
Kapitoly článku:

Instalace a nastavení klávesnice


Software pro nastavení klávesnice je k dispozici na stránkách výrobce, instalace má jen kolem 6 MB, takže není problém si jej za pár sekund stáhnout a nainstalovat. Func se u něj evidentně snažil o maximální jednoduchost, takže vše potřebné nalezneme na jedné obrazovce, když tedy nepočítáme různá vyskakovací okna pro tvorbu maker a přiřazování funkcí.




- klikněte pro zvětšení -


V hlavním okně najdeme v horní liště seznam profilů, přičemž se mezi nimi můžeme přepínat pomocí myši nebo i samotné klávesnice, kde se přepnutí na jiný profil okamžitě projeví v samotné aplikaci. Jednotlivé profily pak můžeme zálohovat či obnovovat pomocí tlačítek Backup a Restore.

Nejvíce prostoru zabere zobrazení kláves, přičemž je jasně vidět, kterým můžeme přiřazovat speciální funkce. Až na F7-F12, Windows a Fn jsou to všechny klávesy. V levé části pak je už seznam desíti speciálních funkcí M1 až M10, které můžeme přiřadit libovolné klávese. Funguje to prostě. Nejdříve si vybereme funkci M kliknutím na její tlačítko, které začně blikat, poté si vybereme příslušnou klávesu a nakonec si ze seznamu vedle tlačítka M (výchozí je Unassigned - nepřiřazeno) vybereme samotnou funkci.




- klikněte pro zvětšení -


K dispozici jsou již předdefinovalé volby jako kopírovat, vyjmout, vložit, zrušit změny, najít, nový, uložit, spustit, atp. Jako první je ale k dispozici Macro, které můžeme v samostatném okně buď vytvořit jako obvykle záznamem po stisku tlačítka record, nebo ho nahrát ze souboru *.macro, pokud tedy už nějaký máme vytvořen. Maximem pro jedno makro je 27 stisků, přičemž každý stisk se zaznamenává jako dvě akce - stisknutí a puštění klávesy a pokud jde o myš, její funkce do makra zaznamenat nelze, ovšem kombinace kláves nejsou žádný problém.

Nakonec si můžeme už jen pomocí tlačítka s ozubeným kolečkem vybrat, zda se má makro provést pouze jednou, provádět po dobu stisku klávesy a nebo provádět do té doby, než stiskneme jinou klávesu, jak je vidět na posledním obrázku. Makra pak aktivujeme v každém z profilů pomocí kombinace kláves Fn + F12, což na znamení rozsvítí kontrolku, která je nad numerickým blokem namísto kontrolky Scroll Lock. Mezi profily se pak přepínáme stiskem Fn + F7 až F11, což už tedy samotná klávesnice nijak nesignalizuje. Má to na starosti OSD, které je součástí obslužné aplikace.




- klikněte pro zvětšení -


Po provedení změn pak můžeme změny uložit do paměti klávesnice pomocí tlačítka Apply, nebo počkat, až nás k tomu aplikace sama vyzve při svém ukončení nebo přepnutí na jiný profil. To je tak vše, co nám nabídne. Jsme tedy omezeni deseti funkcemi na jeden profil, což by tedy mohlo být lepší.


reklama