reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func KB-460: kvalita nejen pro hráče

7.2.2014, Jan Vítek, recenze
Func KB-460: kvalita nejen pro hráče
Od společnosti Func jsme si na úvod vyzkoušeli myš MS-3 s podložkou řady Surface, které v naší recenzi dopadly velmi dobře, a tak bude vhodné zjistit, jak si vede prozatím jediná klávesnice, kterou tato firma nabízí. Jde o mechanickou KB-460.
Kapitoly článku:
  1. Func KB-460
  2. Instalace a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěrečné hodnocení

Zkušenosti z provozu


Func KB-460 je klávesnice s klasickým rozložením, na níž toho není moc ke zkoumání. Při práci s ní si rozhodně nemohu stěžovat na nepohodlí, chatrné provedení, to spíše naopak. Klávesnice je velmi kvalitní, pevná a její podložka je naprosto funkční. To se zdá jako samozřejmost, ale u řady herních klávesnic výrobci dají spíše na líbivý design než na funkčnost, kvůli čemuž taková podložka často ztrácí svůj původní smysl. U firmy se jménem Func by tomu mělo být naopak a také že je.

Jde tedy o klávesnici, kterou si na svůj stůl mohou položit nejen hráči, ale i uživatelé, pro něž jsou moderní hry něco neznámého. I ti samozřejmě mohou využít výhod plynoucích z možnosti programování téměř všech jednotlivých kláves. To ostatně řada herních modelů ani nepovoluje a uživatel je u nich omezen na možnost programování jen speciálních makro kláves. Znovu ale musím opakovat, že na jeden z pěti profilů připadá maximálně 10 speciálních funkcí a dohromady tedy 50 funkcí či maker, které lze do paměti klávesnice uložit.

Tlačítka Cherry MX Red se chovala tak, jak mají. Jde o dobře známý typ s lineárním stiskem, který je lehký a poskytuje při psaní vysoký komfort. Osobně jsem tedy zvyklý na Cherry MX Black, která jsou trošku tužší, a tak mi stisk připadal nejdříve příliš měkký, ale tento pocit po krátké době zmizel. Jako obvykle je pak tato mechanická klávesnice hlučnější než běžné hybridní membránové a vyznačuje se ostrým cvakáním kláves. To ale hráčům nemůže vadit a člověk píšící dlouhé texty na to také musí být zvyklý.




- klikněte pro zvětšení -


Odpor při stisku pak jednoznačně odpovídal tlačítkům Cherry MX Red, čili šlo o cca 45 gramů. Po zatížení 43 gramy již pružinka klávesy povolila a zaznamenal se stisk, přičemž pro úplné zajetí klávesy až na doraz to chtělo pár gramů navíc. Celkový zdvih klávesy je mimochodem jako obvykle 4 mm, ovšem stisk je zaznamenán již v polovině zdvihu.

Podsvícení klávesnice odpovídá tomu, že jde o tlačítka Cherry MX s LED nahoře. Podsvícena je tak lépe horní polovina klávesy, kde jsou také hlavní popisky. Část popisku umístěná v dolní polovině pak září o poznání méně, což je společná vlastnost všech podsvícených modelů s těmito tlačítky. Některé však mají tlačítka obrácena, čili s diodou vespodu, takže zase mají hůře podsvícenou horní polovinu. Toto vyřeší až nová generace tlačítek Cherry MX RGB, jež mají dorazit někdy v létě v klávesnici od firmy Corsair.





A nakonec k anti-ghostingu. Func uvádí podporu NKRO, čili možnosti zaznamenat libovolný počet najednou stisknutých kláves. Pro člověka má samozřejmě smysl nejvíce deset, což KB-460 zvládala bez problémů.


Závěrečné hodnocení


Func KB-460 je herní klávesnice, kterou si nemusí oblíbit pouze hráči. Jde o dobře stavěný model s pogumovaným povrchem a klasickým rozložením kláves, který bychom mohli s ohledem na tyto vlastnosti zařadit mezi běžné desktopové klávesnice. Ovšem to bychom jí křivdili.




Ocenění TREFA získává klávesnice Func KB-460
za kvalitní a účelné zpracování a výbavu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Především jde o model vybavený mechanickými tlačítky Cherry MX Red, kde každé má vlastní červenou LED pro podsvícení svého popisku. Dále tu máme 128 kB integrované paměti pro uložení speciálních funkcí a maker, přičemž zde by leckomu mohlo vadit, že na jeden profil můžeme takto pozměnit maximálně deset tlačítek. A pak za zmínku stojí dvouportový USB hub pro připojení energeticky méně náročných zařízení (myš, flash disk, apod.) a také plný N-key rollover (NKRO) přes USB, díky němuž se nemusíme starat, zda klávesnice dokáže zaznamenat větší počet najednou stisknutých kláves.

Cena je na podsvícenou mechanickou klávesnici ještě přijatelná, ovšem řada uživatelů asi bude hledat a vyžadovat českou verzi KB-460, která zatím není k dispozici (podle zastoupení výrobce by však v brzké době být měla). I přesto si tato klávesnice za své kvality zaslouží ocenění TREFA.


Plusy


+ Pevné tělo, pogumovaný povrch
+ Tlačítka Cherry MX Red s podsvícením
+ Dvouportový USB hub
+ NKRO
 
 

Minusy


- Pouze 10 zaznamenatelných funkcí na profil
- Zatím není k dispozici CZ verze
 

Cena v době testování: cca 2.400 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice Func KB-460 děkujeme Func.

Func
Jak hodnotíte klávesnici Func KB-460?
V anketě šlo hlasovat od 7.2.2014 do 31.1.2015. Počet hlasujících: 7
Výborná71 %
Průměrná29 %
Špatná0 %
reklama