reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func MS-3 a Surface 1030 XL: svěží vánek

26.4.2013, Jan Vítek, recenze
Func MS-3 a Surface 1030 XL: svěží vánek
Dnes si na našich stránkách odbyde svou premiéru kalifornská firma Func, která se zabývá výrobou počítačových periferií, konkrétně herních podložek a myší. My se podíváme na její myš MS-3, která nám přišla společně s velkou podložkou Surface 1030 XL.
Kapitoly článku:
Kde se vůbec vzala společnost Func? Dle svých stránek má počátky v roce 1999, kdy se v Kalifornii dalo dohromady pár lidí se společným zájmem v počítačových hrách, a ti vytvořili společnost s cílem vyrábět herní periferie pro hráče od hráčů. Jejich prvním počinem byla oboustranná podložka pod myš sUrface 1030, s níž už prý slavili velké úspěchy. To tedy na americkém trhu, ovšem na tom našem jde stále o neznámou firmu, pokud mohu soudit z nulových výsledků serverů porovnávajících ceny zboží v internetových obchodech.




- klikněte pro zvětšení -


Firma Func prodělala změnu v minulém roce, kdy se rozhodla změnit svou image a více se zaměřit na ergonomii. Nicméně zatím vypadá produktové porfolio firmy Func tak, že mezi ty aktuální patří jedna myš a dvě podložky, které se od sebe liší pouze svou velikostí. V dnešní recenzi tak pokryjeme v podstatě celou produkci této firmy - počítačovou myš MS-3 Gaming Mouse a podložku Surface 1030 XL, čili tu větší verzi. Nejdříve se zaměříme na myš.


Func MS-3 Gaming Mouse


Jako první tedy přichází na řadu myš MS-3 Gaming Mouse, která je v nabídce firmy Func osamělá mezi samými podložkami, jichž tedy také není moc. Nicméně ona samotná vypadá velmi slibně, alespoň dle svých specifikací, na něž se zakrátko zaměříme, takže můžeme doufat, že nabídka firmy Func se bude rozšiřovat.





Myš přišla stejně jako podložka v elegantní bílé krabici s odklápěcím krytem, pod nímž je myš umístěna za přiléhavým plastovým kabátkem. Díky němu si na ni můžeme i přes obal sáhnout a vyzkoušet si její tvar a velikost, což umožní také vykrojený spodek krabice.


Model
Func MS-3 Gaming Mouse
Rozměry
126,9 x 100,7 x 42,4 mm
Hmotnost
127 gramů
Senzor
Avago ADNS 9500 řízený procesorem WT6573
Odezva
až 1000 Hz
Rozlišení apod
90 - 5670 dpi
12 000 FPS
rychlost pohybu až 5,1 m/sekundu (150 IPS)
akcelerace až 30 G
zpracování obrazu až 10,6 Mpix/s
Tlačítka
spínače Omron
9 tlačítek + kolečko
programovatelná, 512 kB paměti pro uložení nastavení
Rozhraní
USB 2.0 s pozlaceným konektorem, 2metrový kabel
Ergonomie
pouze pro praváky
Speciální vlastnosti
Lift-off distance - nastavitelná vzdálenost pro reakci senzoru
RBG podsvícení kolečka a jednoho tlačítka
Orientační cena: cca 1 850 Kč s DPH (70 EUR)


Myš MS-3 je tedy programovatelná a nese vlastní paměť pro uložení profilů, přičemž té je 512 kB, tedy podstatně více než mívají jiné myši. Např. takový Cooler Master Sentinel Advance II má 128 kB. Ani ostatní specifikace této myši nejsou vůbec špatné. Máme tu kvalitní senzor Avago ADNS 9500 s rozlišením až 5670 dpi a i když nejde o model s nejvyšším rozlišením, neznamená to, že by měla tato myš oproti ostatním nějaký handicap, však větší rozlišení automaticky neznamená víc adidas.


Ostatní specifikace vypadají také slibně, včetně informace, že byly použity kvalitní spínače Omron, k dispozici je 9 tlačítek (uvidíme, kolik jich bude programovatelných) plus kolečko a pak tu je také RBG podsvícení, z čehož vyplývá, že si budeme moci libovolně nastavit jeho barvu. Nicméně to neznamená, že myš bude hrát barvami na všechny strany. Podsvícení je zde decentní a omezené jen na kolečko a jedno z tlačítek.


Zpracování myši


Func MS-3 Gaming Mouse využívá na dnešní dobu běžné materiály, a ty jsou zde v podstatě jen dva. Převažuje černý plast se sametově hladkým změkčeným povrchem, který byl použit pro celé vrchní tělo, tedy až na některá tlačítka a kolečko. Spodní část myši je zase tvořena také černým, ale zrcadlově lesklým plastem. Ten asi těžko přežije byť jen několik dní bez poškrábání, ale o jeho vzhled nakonec stejně nejde.




- klikněte pro zvětšení -


Už rozměry myši MS-3 uvedené v tabulce ukazují, že je s trochou nadsázky stejně široká jak dlouhá. Výrobce chtěl jednoduše dle vlastních slov zajistit co nejlepší oporu celé dlani a prstům, takže každý prst má na ní své pevné místo. To platí i pro prsteníček a malíček, které často nevím, kam položit.





Co se týče celkového zpracování a pevnosti těla, zde nemám žádné výhrady. Plasty jsou čistě opracované, dobře lícují a tělo je velmi pevné. Myš není dle mého subjektivního dojmu ani ošklivá. Má pěkný decentní design, jejž podtrhne střízlivé osvětlení kolečka, kulatého tlačítka na levé straně a také třech téměř skrytých LED kontrolek, jež najdeme ve spáře hned nad bočním tlačítkem s funkcí zpět. Tyto kontrolky indikují jeden ze 3 stupňů nastaveného rozlišení, a to vše ve své základní oranžové barvě ladí s USB kabelem s pletenou bužírkou.





A nyní k tlačítkům. Firma Func slibuje kvalitní spínače Omron, od nichž můžeme očekávat dlouhou životnost. Hlavní tlačítka kladou přiměřený odpor, přičemž stisk kolečka by mohl být o trochu lehčí. V ostatních ohledech je ale kolečko provedeno velmi dobře. Díky gumovému povrchu s vroubkováním se s ním dobře otáčí, přičemž je tu také výrazné krokování, ovšem kolečko ani při urputném otáčení není vůbec hlučné. Ostré kliky spínačů Omron také rušit nebudou.





Pak už se můžeme věnovat speciálním tlačítkům. První z nich máme hned na pravém hlavním tlačítku, resp. až v jeho samotném rohu, kde není moc snadno dosažitelné ze základní polohy ruky. Nicméně na druhou stranu, pokud chcete, vždy ho budete moci bezpečně nahmatat i poslepu. Něco podobného platí pro kulaté podsvícené tlačítko na levém boku myši, na něž také těžko palcem dosáhnete bez přehmátnutí, takže otázkou je, jaké funkce si pro tato tlačítka zvolíte. Logicky by mělo jít o něco, co nebude třeba používat často a co není radno nechtěně aktivovat. To zapuštěné do pravého tlačítka slouží k přepínání profilů, takže zde je vše v pořádku, ale pro to boční platí, že jeho výchozí funkce je okamžité snížení rozlišení, což se používá v FPS pro preciznější zaměření. Osobně bych tedy ocenil, kdyby bylo lépe dosažitelné.

Mezi obvyklá přídavná tlačítka patří dvojice bočních s výchozími funkcemi Vpřed a Zpět, která mi na rozdíl od toho kulatého vpředu ideálně spočinula svým předělem přímo pod bříškem palce, a na hřbetu myši hned za kolečkem jsou také známé přepínače dpi. Všechna tato tlačítka mají velmi podobný, tedy lehký odpor při stisku, což však neplatí to poslední, které budeme mít hned pod palcem. To má tak tuhý odpor, že kdyby ten měla i ostatní tlačítka, byla by celá myš nepoužitelná. Zde to má ale svou logiku, protože bylo třeba zajistit, abyste toto tlačítko nemohli stisknout omylem a přesně to by se často stávalo, kdyby mělo lehký stisk.

Avšak často se stane, že po stisknutí tohoto tlačítka se ozve cvaknutí, a přesto se nic nestane (výchozí funkce je ztišení zvuku). Jistým řešením je použít ještě větší sílu, jen tak pro jistotu, ale stejně to vypadá na kusovou vadu námi testované myši.





Nakonec se podívejme na opačnou stranu, kde máme posázené čtyři velké hladké teflony, díky nimž je pohyb myši na podložce velmi hladký. Jinak tu máme už jen oko senzoru, kolem nějž je plastový límeček, aby se do něj nedostávaly nečistoty.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je základní, a sice manuál a software, který si stejně stáhneme z Internetu. Není tu tedy nic zajímavého.




reklama