reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

G550: et tu, Lenovo?

8.10.2009, Jan Vítek, recenze
G550: et tu, Lenovo?
Parafrází na slavná Caesarova poslední slova začíná recenze notebooku G550 proto, že se jím Lenovo již kompletně zařazuje mezi výrobce modelů s "moderním" designem, čemuž se dosud spíše vyhýbalo. Setkáme se tak i s lesklým texturovaným povrchem.
Notebooky Lenovo G550 se teprve v nedávné době zařadily do nabídky tohoto známého výrobce, jenž po IBM přebral štafetu ve výrobě slavných notebooků ThinkPad. Ty však dnes testovaný G550 nezahlédl ani z vlaku a jde o kompletně jinak zaměřený produkt, jehož originálním výrobcem Lenovo není, což je řečeno na jeho spodním štítku, kde je napsáno "Manufactured for Lenovo", ale už nic víc. A když už mluvíme o zaměření, pak je na první pohled zřejmé, že to je nastavené na běžné zákazníky, kteří chtějí svůj osobní počítač, nemají žádné zvláštní požadavky na zabezpečení či servis a chtějí prostě pouze pracovat s internetem, koukat na filmy, apod.



Lenovo G550 je tak po N500 (jejich zástupce jsme testovali na jaře) dalším krůčkem směrem od ThinkPadů, ovšem to je asi pro Lenovo nutnost, když se dnes notebooky stále více stávají spotřebním zbožím. Prostě a jednoduše, doby, kdy měl notebook punc exkluzivity, jsou už dávno pryč a firmy se musí přizpůsobit, nebo si na uvolněné díře v trhu místo nich rád smlsne někdo jiný.

Věnujme se ale již testovanému notebooku, takže hezky popořadě. Dodává se v klasické úzké a hnědé krabici s uchem, což u tohoto výrobce není žádným překvapením a uvnitř je notebook také běžně zabalen a chráněn pěnovými výplněmi a v podstatě i krabicí s příslušenstvím.

Nyní přichází na řadu specifikace:

Model
Lenovo G550 (59-023900)
Procesor
Intel Core 2 Duo T6500
Frekvence apod.
2,1 GHz, 2 MB cache, 800MHz FSB
Čipová sada
Intel PM45 + ICH9-M
RAM
4 GB DDR3-1066 MHz
Pevný disk
320GB - WD3200BEVT-22ZCT0
Úhlopříčka displeje
15,6"
Rozlišení displeje
WXGA - 1366 x 768
Grafická karta
NVIDIA GeForce G105M
Zvuková karta
Conexant High Definition SmartAudio 221
Mechanika
DVD-RW GSA-T50N
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
mikrofon, sluchátka
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0
Výstup na externí monitor
VGA, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card /34
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
MMC, SD, MS, MS Pro, xD
Bluetooth
BCM2046 Bluetooth Module
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel WiFi Link 5100 AGN - 802.11n
Modem
ne
LAN
Broadcom NetLink Gigabit Ethernet
Webkamera
ano
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Lenovo L08S6Y02 - 11,1 V a 48 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
2,5 hodiny
Rozměry
381 x 245 x 36 mm
Hmotnost
2,7 kg
Operační systém
Microsoft Windows Vista Home Premium 32bit

Dočkáme se tu 2,1GHz procesoru Intel Core 2 Duo T6500, což je model založený na moderním 45nm jádře Penryn a pracující s 2 MB L2 cache a 800MHz sběrnicí FSB. Moderní je rovněž paměť typu DDR3 s kapacitou 4 GB pracující na 1066 MHz. To je pro 32bitový systém přehnaná kapacita, ovšem to řadu dnešních výrobců nijak nezajímá, a tak se s tím se stále klesající cenou pamětí setkáváme čím dál častěji.

Zajímavější je použitá grafická karta v podobě NVIDIA GeForce G 105M, která nám snad dodá nějaký výkon oproti klasickým integrovaným jádrům Intel X4500 MHD navíc. Každopádně tu máme i digitální obrazový výstup HDMI na externí monitor či televizor, samozřejmě vedle analogového výstupu přes D-Sub. Úložný systém je tvořen 320GB pevným diskem od Western Digital a také mechanikou DVD-RW a čtečkou karet 5 v 1, takže zde nic zvláštního a připojení realizují moderní rozhraní Wi-Fi s možností Draft N 2.0, gigabitový Ethernet od Broadcom a pak také Bluetooth.

Rozhraní obecně příliš rozmanitá nejsou a leckomu by mohlo chybět především eSATA a pak také FireWire. Porty USB 2.0 tu jsou tři, k čemuž by Lenovo mohlo vzhledem k absenci eSATA přihodit aspoň ještě jeden. Povinností je dnes ale už webkamera, která zde nechybí, pak se setkáme s Express Card /34 a klasickými dvěma audio výstupy pro 3,5mm jacky.

Rozměry celého přístroje činí 381 x 245 x 36 mm, hmotnost 2,7 kg a výdrž na dodávanou baterii je 2,5 hodiny (dle specifikací). Toto vše nám rozhodně euforii nepřivodí.


Příslušenství


Lenovo obecně bohaté příslušenství ke svým notebookům nedává a zde to není výjimkou. Dočkáme se pouze toho nejnutnějšího, takže napájecího adaptéru, baterie a nějakých tištěných materiálů.




Napájení


Napájecí systém je tvořen poměrně velkým firemním adaptérem ADP-90RH B s celkovým výkonem 90 W (19 V a 4,74 A). Ten rozhodně nepatří mezi nejmenší modely a osobně bych řekl, že by tomuto notebooku slušel klidně i 65W adaptér, jenž by nabídl menší tělo, protože konfigurace není zrovna tak výkonná, aby to neutáhl. Ovšem to se přesvědčíme v testech spotřeby.



Dodávaná šestičlánková baterie má označení Lenovo L08S6Y02, zasunuje se do těla notebooku klasicky zezadu a nabízí kapacitu 48 Wh při napájecím napětí 11,1 V. To dle specifikací bude notebooku stačit na maximálně 2,5 hodiny provozu.


Operační systém a software


Jako OS se uplatní Microsoft Windows Vista Home Premium ve 32bitové verzi, přičemž by více slušela 64bitová vzhledem ke kapacitě operační paměti. Po spuštění na nás ihned vyskočí okno VeriFace, což není nic jiného, než přihlašování se do systému pomocí kamery a vašeho obličeje, dále je tu možnost jednoduchého zotavení systému OneKey Rescue System do původního stavu, což se hodí po havárii nebo napadení virem a na ostatní možnosti jako Lenovo Energy Management a Lenovo ReadyComm 4.0 se podíváme později v kapitole o hardware a software.
reklama