reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom

22.2.2007, Michal Učeň, recenze
Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom
Multimediální klávesnice se na trhu s periferiemi objevují už dostatečně dlouhou dobu. Nyní jsou kromě speciálních tlačítek často doplňovány o polohovací zařízení a v kombinaci s bezdrátovým propojením s počítačem se stávají neocenitelným pomocníkem jak při práci, tak i zábavě. Tohle všechno přináší nová klávesnice od společnosti Genius s názvem LuxeMate 810.
Kapitoly článku:
  1. Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom
  2. Design a zpracování
  3. Praktické zkušenosti a závěr
Poslední dobou se Geniusu až tak nedaří a jeho hlavní konkurenti si v periferiích vedou podstatně lépe. Kvalita výrobků je z hlediska zpracování průměrná a přestože se nedají označit jako nepovedené, nepřináší téměř žádnou inovativní myšlenku a ve většině případů chybí i dotažení vývoje do posledního detailu. Ani LuxeMate 810 Media Cruiser nebude bez chybičky, zato za celkem dostupnou cenu přináší zajímavý koncept tří zařízení v jednom - klávesnice, myši a dálkového ovládání.

Balení představuje papírová krabice s výřezy krytými průhledným plastem. Ochrana klávesnice proti poškození je dostatečná a pojištěna i přelepy na průhledných částech, zato design obalu není nijak závratný a drží se tradičních (a už trochu nemoderních) barev, které známe třeba z internetové stránky výrobce.



Po vysunutí vnitřní vložky z krabice se před vámi objeví kompletní obsah balení. Kromě klávesnice (v našem případě s anglickými popisky) zde najdete USB přijímač signálu, dvě klasické baterie typu AA a balíček s ilustračním návodem instalace, popisu funkcí tlačítek a uživatelskou příručku. Dostáváme se k prvnímu zápornému faktu, jímž je jakákoliv absence ovládacího software, kterým by bylo možné přenastavit funkce tlačítek. Zejména pokud zmíním předurčení klávesnice speciálně pro Windows XP Media Center Edition a Windows Vista, pak vám asi bude hned jasné, že ne všechna tlačítka budou fungovat tak, jak mají. Na podobné problémy s nastavením jsme si ale u levnějších produktů zvykli, tato klávesnice ale cenově zapadá do průměru, a tak by se měl i Genius zamyslet, jestli není lepší opravdu zapracovat na pořádném produktu, než vydávat jednu klávesnici a myš za druhou s velmi slabou nebo žádnou softwarovou podporou.



USB přijímač bezdrátového signálu využívá tradiční frekvenci 2,4 GHz a jeho velikost by nemusela překážet ani u notebooků. Obal je vytvořen z černého plastu, který je trochu divně na jedné straně zakončen dvěma zobáčky a ty vybízí k rozevření a nahlédnutí dovnitř. Pokud se o to pokusíte, nepocítíte takřka žádný odpor; jedinou záchranou je papírový přelep na jedné hraně. V tom důsledku je asi odolnost trošku slabší, ale to by se dalo pominout. Na svrchní straně je tlačítko pro resetování komunikace s klávesnicí a zelená stavová dioda.



ModelGenius LuxeMate 810 Media Cruiser
Rozměry45 cm (šířka) x 15 cm (výška) x 3,4 cm (tloušťka)
Hmotnost778 gramů
MateriálPlast
Počet tlačítek87 klasických + 31 multimediálních + numpad (funkce FN)
Způsob propojení s PCWireless 2,4 GHz
Dosahcca 10 m
Typ baterie2 x AA
Operační systémWindows XP Media Center Edition

Instalace


Jak už jsem zmínil výše, k produktu není přiložený žádný software ani ovladače, nelze je také stáhnout z oficiální stránky (ve skutečnosti neexistují). Proto je instalace velmi snadná, stačí jen vložit přiložené AA baterie, které bohužel nejsou nabíjecí, do připraveného prostoru v levé podstavné části klávesnice. Kryt je rafinovaně maskován gumovou nožkou. Klávesnice se automaticky zapne a pokud zůstává delší dobu v nečinnosti, nemusíte se díky šetřícímu režimu bát o vybití baterií. Poté už jen vložíte USB přijímač bezdrátového signálu do portu USB a na obou zařízeních pro jistotu stisknete tlačítko pro resetování komunikace.



Operační systém by už měl bez problémů rozeznat zařízení a bez jakýchkoli instalací je všechno připravené k použití.

reklama