reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování

2.2.2006, Jan Vítek, recenze
Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování
Firma Genius, známý výrobce širokého spektra cenově dostupných periferií, inovuje zvukový systém 5.1 Home Theatre určený pro domácnosti a své známé SW-5.1 již brzy nahradí vylepšená verze s názvem SW-HF 5.1 5000. Jaká vylepšení se v nich skrývají? Předčí svého předchůdce?
Kapitoly článku:
  1. Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování
  2. Pohled na satelity a kabeláž
  3. Zvukový projev a závěr
Původní Home Theatre byly mezi uživateli velmi oblíbené vzhledem ke svému výkonu, použitému materiálu a hlavně ceně. Však slušně hrající 5.1 systém ve dřevě za cenu o něco málo přesahující 3000 korun se jen tak nevidí. K účelu recenze dorazily obě soustavy, aby mělo porovnání zvukových vlastností co největší vypovídací hodnotu. Začneme s představením vzhledu a vzájemným porovnáním proporcí obou 5.1 soustav.


Nové Genius SW-HF 5.1 5000

Jak již z názvu vyplývá, jedná se o soustavy s jedním subwooferem a pěti satelity: předním párem, zadním párem a předním centrálním. Jako prvním se podíváme na zoubek právě subwooferům, nejdůležitějším částem soustav, které obsahují basový reproduktor pro reprodukci hlubokých tónů a především zesilovač a ovládací panel. Předem musím říci, že k nám dorazila testovací verze, která nebyla v prodejním balení, a tak krabice obsahovala pouze samotnou reprosoustavu a příslušenství. Kompletní manuál, se kterým se počítá až pro finální uvedení na trh, ještě hotov nebyl.


Genius SW-5.1 Home Theatre


Subwoofer

Nejprve uvedu specifikace obou subwooferů v tabulce:


Ikona Odkaz na databázi
SW - 5.1 Home Theatre
SW - HF 5.1 5000
Rozměry
220*398*354
220*412*344
Repro
6,5"
6,5"
Výkon
45W
75W
Odstup signál - šum
80dB
85dB
Vstupy
AC-3/TV/TAPE/CD,VCD,DVD
AC-3/TV/GAME/CD,MP3


Na první pohled je jasně vidět největší rozdíl mezi novým a starým basovým reproduktorem – jejich výkon, jenž se u nového zvyšuje z 45W na 75W a to je velmi podstatný nárůst, co říkáte? Průměr reproduktorů přitom zůstal stejný, 6.5 palců, a tak se nárůst výkonu obešel bez markantní změny velikosti subwooferu. Nesmíme také zapomenout na nové zbarvení subwooferu a celé soustavy. Ta bude k dispozici ve dvou verzích – tato tmavá imitace hrušky a světlejší imitace buku.



Co se týče vstupů a výstupů, ty zůstaly ve všech případech naprosto shodné. 5.1 zvuk můžete do subwooferu přivést dvěma způsoby. Buď pomocí přiloženého AC-3 kabelu, což je řešení vše v jednom, na jedné straně mající tři 3,5mm stero jacky a na straně druhé speciální devítikolíkový kulatý konektor. Druhý způsob, pro kvalitu zvuku jistě lepší, je využití samostatných kabelů s koncovkou typu cinch. Zde už ale Genius standardně nedodává potřebné kabely jack-cinch (nebo jack-RCA, cokoliv chcete), pouze cinch-cinch, ovšem ty jsou také svedeny do jednoho kabelu. Pro běžné účely k připojení PC zvukové karty bohatě postačí zmíněný první kabel s devítikolíkovým konektorem a pokud byste snad měli externí zvukovou kartu zvládající 5.1 zvuk, nebo snad jiné zařízení, rádi využijete druhý kabel, nebo spíše vlastní oddělené kabely pro dvoukanálový zvuk.


Další šestice konektorů cinch jsou pro připojení stereo vstupů. Jsou celkem tři označené jako TV, GAME a CD/MP3, což naznačuje způsoby jejich využití. Nakonec jsou tu už jen výstupy na satelity. Ty se od poslední verze nezměnily, stále jde o připojení pomocí holých drátů, co se zacvaknou do subwooferu. Délku kabelů si tak můžete změnit i bez pájení konektorů; stačí nůž k upravení délky a odstranění izolace. Jediný rozdíl mezi vstupy a výstupy u subwooferů je pouze to, že si šestice cinch konektorů pro 5.1 vstup a 3x stereo vstup prohodily místa.


Menších změn také dostál přední ovládací panel. Rozvržení a počet ovládacích prvků je sice také naprosto stejný jako u staré verze, ale změnil se způsob přepínání mezi vstupy. Zatímco u staré verze jde o přepínače, u nové jsou to pouze spínače. To pro uživatele znamená, že již nemusí fyzicky mačkat tlačítka přímo na ovládacím panelu na subwooferu, ale má i možnost vstupy měnit pomocí dálkového ovládání.


A pokud je řeč o dálkovém ovládání, to se také změnilo. Oproti starému černému ovladači na dvě tužkové baterie je nový ovladač o něco širší, ale také podstatně kratší a tenčí. Také samozřejmě obsahuje o čtyři tlačítka více – právě kvůli ovládání volby vstupů.



Jeho rozměry také znemožňují použití tužkových AA, nebo i jen mikrotužkových AAA baterií a bylo tak nutné užít knoflíkovou baterii. Výhodou jsou jistě samotné rozměry, ale tato baterie se svou kapacitou jistě nemůže rovnat dvěma AA bateriím a výdrž bude menší.
reklama