reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 9600 GT 1GB Silent Cell vs. zbytek světa

18.3.2009, Petr Štefek, recenze
Gigabyte 9600 GT 1GB Silent Cell vs. zbytek světa
Gigabyte pro rok 2009 upravil nabídku v oblasti levných karet, kde spadá i dnes testovaná GeForce 960 0GT, která je vybavena upraveným pasivním chlazením Silent Cell a rovnou jedním gigabytem paměti. Je pro tak levnou grafickou kartu 1GB paměti vůbec k užitku?
GeForce 9600GT je na trhu již hodně dlouhou dobu, což ji ovšem neubírá na zajímavosti, neboť se v průběhu času propadala do nižších cenových hladin. Dnes najdeme nejlevnějších kousky okolo 2400 korun a nutno podotknout, že díky stále relativně výkonnému čipu a sběrnici 256-bit dokáže směle konkurovat i legendární GeForce 8800 GT. Na trhu je však hlavním konkurentem pro Radeony HD 4670, které nejsou žádnými ořezávátky, a proto je třeba nasadit s ohledem na cenu to nejlepší, co Nvidie má.



GeForce 9600 GT je vybavena grafickým jádrem G94, které je vyráběno 65nm procesem, což dnes již nikoho příliš neohromí, neboť velikost tohoto grafického jádra je oproti RV730 skoro dvojnásobná. Odtud také plyne vyšší spotřeba GeForce 9600GT, která se ve špičce pohybuje okolo 65 W, což je o zhruba 15 W více než konkurenčního Radeonu HD 4670. Tyto rozdíly jsou pro běžného uživatele nepodstatné, ale v momentě, kdy se rozhodnete využít možnosti a postavit si domů HTPC, tak velmi rychle zjistíte, že zdroje HTPC skříní jsou často dimenzovány v rozpětí 150-200W, a to nedává příliš prostoru pro rozšafnost ohledně spotřeby jednotlivých komponent. Nvidia má ovšem v rukávu eso v podobě 55nm jádra G94, které by mělo odbourat vyšší spotřebu oproti RV730 a také by mělo být o něco levnější. Právě tato revize grafického jádra G94 je použita ve dnes testované kartě.

V této výkonové kategorii se nemá smysl zaměřovat na "maličkosti" typu podpory DirectX 10 nebo DirectX 10.1, neboť s největší pravděpodobností budete z důvodu nedostatečného výkonu hrát většinu her pod starším rozhraním DirectX 9 bez vyhlazování a daších "hi-tech" možností primárně určených pro daleko výkonnější karty. Pokud jsem vás teď překvapil tím, že tyto grafické karty nemají výkon na provozování moderních her ve vysokých detailech, pak vítejte v realitě. Vzhledem k ceně se v tomto segmentu musí dělat kompromisy.

GeForce 9600GT je ovšem vybavena velmi dobře po stránce multimediální, což zahrnuje přehrávání a akcelerování HD videa nebo platformy CUDA, což může být v budoucnu jistou výhodou, neboť již dnes například nová verze Adobe Photoshopu podporuje akceleraci skrz grafické karty. V současné době je ovšem GeForce 9600 GT či konkurenční Radeon HD 4670 volbou pro nepříliš majetné hráče a také zájemce o HTPC, kde se uvažuje o občasném hraní nenáročných her.


reklama