reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia: makra, podsvícení i USB hub

8.7.2011, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia: makra, podsvícení i USB hub
Společnost Gigabyte představila své klávesnice Aivia K8100 již ke konci minulého roku jako herní modely vybavené vlastní pamětí pro uložení profilů, podsvícením, dotykovým ovládáním hlasitosti a dalšími funkcemi, na něž stojí za to se podívat.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Gigabyte se na obalu své Aivia K8100 chlubí také funkcí Anti-ghosting, která má zajistit to, že můžeme najednou stisknout až dvacet kláves a systém je stále bude schopný rozpoznat. Tato funkce skutečně funguje a počet dvaceti kláves je samozřejmě více než dostatečný i pro fakíry.

Psaní je na této klávesnici díky klasickému rozložení kláves bezproblémové a podložka pod zápěstí nám zajistí také pohodlí. Klávesy samotné mají měkčí dosed a i při rychlém psaní se ozývá jen tlumený zvuk jednotlivých úhozů. Něco do sebe má také střední zdvih kláves, na který snad nebudou nadávat uživatelé zvyklí na psaní na notebooku a ani zastánci klasických desktopových kláves. Jde tak o střední cestu, kterou se Gigabyte snaží zalíbit všem.

O programové výbavě jsme se zmiňovali na předchozí stránce, takže můžeme jen shrnout, že jde o užitečný software s mnoha funkcemi, který by ale na druhou stranu mohl kromě omalovánek zobrazovat více relevantních informací. A také by neškodila možnost přiřazovat makra nejen vyhrazeným pěti tlačítkům, ale také normálním klávesám a propojit určité předvolby s určitými aplikacemi či hrami. 4Mbitová palubní paměť by na to snad stačila


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče vhodnosti pro herní účely, pak toto má zajistit právě ona pětice tlačítek u levého horního rohu. Pokud jde ale třeba o akční hry, nebo prostě tituly, které se ovládají také pomocí kláves WASD, pak jsou makro tlačítka daleko od "centra dění". Neustálé přehmatávání je velmi rušivé a také je nutné pohledem kontrolovat, že saháme na správné místo. K tomu nepomůže ani ostrý výčnělek na hraně prostředního makro tlačítka, protože ta mají také ostré hrany, mezi nimiž se snadno ztratí. Pro akční hry se tedy makro tlačítka moc nehodí, ale pokud máme dostatek času, pak samozřejmě tento problém odpadá.

Podsvícení kláves je realizováno klasicky. Pružná membrána slouží také pro rozvod červeného světla z LED, které se pak skrz průsvitné nožky jednotlivých kláves přenáší až k rovněž průsvitným popiskům. Nevýhoda tohoto systému je dlouhodobě stejná - nerovnoměrné podsvícení kláves, což je zvláště patrné u menších nápisů (Print Screen, Scroll Lock, apod.).


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Aivia K8100 od společnosti Gigabyte patří mezi levnější herní klávesnice, které disponují podsvícenými klávesami, makro tlačítky a USB hubem. Tyto tři vlastnosti se jí nedají upřít, stejně jako fungující funkci Anti-ghosting dovolující najednou stisknout až 20 kláves, vlastní paměť pro uchování a využití nastavení bez nutnosti instalace obslužného softwaru a pak můžeme zmínit různě tuhá tlačítka, pozlacený USB konektor nebo dva dárky v podobě silikonového chrániče a náhradních kláves WASD.


- klikněte pro zvětšení -

Přesto ale má tento produkt daleko k dokonalosti. Největší problém vidím v makro tlačítkách, která jsou umístěna až nad funkční klávesy, takže se nedá říci, že by byla snadno dosažitelná. Pokud ale chceme makra využívat, nemáme jinou možnost, protože klasickým klávesám je přiřadit nelze.

Umístění makro kláves by tedy mohlo být lepší, stejně jako by mohl být lépe udělaný ovladač hlasitosti + funkce ztišení zvuku. Takto zbytečně zabírá velkou část prostoru nad klávesami, jen abychom si mohli efektně jezdit prstem po hladkém plastu. A přitom by stejnou práci odvedla tři tlačítka na zlomku dostupné plochy.

A nakonec podsvícení. Ke cti firmě Gigabyte jistě slouží to, že Aivia K8100 se u nás prodává v lokalizované podobě, takže nemusíme kupovat polovičaté řešení vzniklé z US verze doplněné o české nalepovací popisky. Na druhou stranu by ale podsvícení mohlo být více rovnoměrné, aby se menší popisky zpola neztrácely.

Za cca 1100 Kč tedy celkově jde o slušný produkt, který má ovšem více než zdatnou konkurenci v podobě levnější Microsoft Sidewinder X4 Keyboard. Té ale chybí především USB hub, takže jako obvykle - záleží na vás.


5 makro tlačítek + 5 módů
nelze přiřazovat makra normálním klávesám
USB hub se dvěma porty, nastavení hlasitosti
makro tlačítka jsou příliš mimo hlavní pole kláves - nehodí se pro akční hry
podsvícení kláves, ovšem nerovnoměrné
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 100 Kč s DPH, záruka: 2 roky



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte GK-K8100 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení klávesnice Gigabyte Aivia K8100 děkujeme Gigabyte.





---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Gigabyte's Aivia K8100 keyboard belongs among those cheaper gaming models that offer LED backlight illumination, macro keys and also an USB hub. Those three qualities cannot be denied, as well as well-functioning Anti-ghosting function which allows us to press up to 20 keys at one, onboard memory for macros (one does not have to use the set-up utility once they finish the settings) and then we also may mention three different levels of force on the keyboard, gold-plated USB connector and two gifts - silicone keyboard protector and additional WASD keys incl. the key puller.

Still, this product is far from being perfect and personally, I see the biggest problem in the macro keys' position, since they are far above the function keys. There they are not easy to reach and sadly, we cannot assing macros to any other than those five keys.

So, macro keys could have been placed better and also the touch and slide volume control is not perfect. It needlessly occupies way too much space above the main keys just to do the job which would easily fulfil three much smaller buttons.

And finally, the backlight. The good thing is that Gigabyte sells its Aivia K8100 in localised version with Czech keys, so we do not have to buy a half-hearted solution made of US version and additional CZ captions. And the bad thing is that the keys are not evenly backlit, so some smaller captions are not easy to read.

For about 1100 CZK it is a solid product, but there is a very capable rival - Microsoft Sidewinder X4 Keyboard. However, this keyboard, although cheaper, has no USB hub, so as always, the choice is yours to make.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama