reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia Neon: s myší ve vzduchu

12.7.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia Neon: s myší ve vzduchu
Tématem dnešní recenze bude počítačová myš a prezentační zařízení v jednom, a to konkrétně Aivia Neon od společnosti Gigabyte. Jedná se o zařízení, které budeme moci používat klasicky na stole, ale také jen tak v prostoru, kde přije vhod i laserové ukazovátko.
Kapitoly článku:
Společnost Gigabyte zřídila značku, nebo možná spíše řadu Aivia pro svá "lepší" zařízení, která mají být kvalitnější nebo designově zajímavější než ostatní z její nabídky. My si můžeme připomenout například recenzovanou mechanickou klávesnici Aivia Osmium nebo myš Aivia Krypton. Obě to jsou herní zařízení, zatímco dnes recenzované zařízení Aivia Neon se bude hodit pro vážnou práci, především tedy prezentace. Jeho funkce ale budou moci využít také přednášející či učitelé, zkrátka všichni ti, kteří potřebují ovládat počítač nejen od stolu.





Aivia Neon je tedy prezentační zařízení, které umožní i ve vzduchu ovládat ukazatel myši (režim air-mouse), dále je vybaveno laserovým ukazovátkem, aplikací Aivia Painter pro kreslení přímo do obrazu a pak tu je také Free-Scrolling Technology, jež má zajistit rychlé projíždění dlouhými dokumenty. Ta nám může připomenout volně se protáčející kolečka, která již před lety představila firma Logitech u svých myší Revolution.





Zařízení Gigabyte Aivia Neon dorazilo v černém elegantním obalu, kde bylo pečlivě uloženo uprostřed mezi cestovním pouzdrem a malou krabičkou s drobnějším příslušenstvím.

Model
Gigabyte Aivia Neon
Rozměry
105 x 57 x 37 mm
Hmotnost
107 gramů
Senzor
laserový
Odezva
-
Rozlišení
1200 dpi
Tlačítka
2 hlavní + třísměrné kolečko
funkce air-mouse
laserové ukazovátko
Free-Scrolling
Aivia Painter
Rozhraní
rádiové s USB transmiterem
Ergonomie
spíše pro praváky
Speciální vlastnosti
laserové ukazovátko
ovládání ukazatele s myší ve vzduchu
rychlé rolování dokumenty
Cena: cca 1800 Kč

Máme tu tedy velmi zajímavé zařízení, které nám umožní ovládat ukazatel nejen klasicky s myší položenou na stole (či prostě na něčem pevném), ale i pomocí pohybu ve volném prostoru. Pak už se samozřejmě nemůže uplatnit laserový senzor a namísto něj nastoupí nějaký akcelerometr, jehož funkci musíme aktivovat stiskem tlačítka skrytého na bříšku myši. Laserové ukazovátko je jasné, ale pak se zaměříme ještě na funkce Free-Scrolling a Aivia Painter, u nichž bude nutné zjistit, jak přesně fungují. Nejdříve se ale zaměříme na fyzické zpracování tohoto zařízení.



Zpracování periferie


Aivia Neon je vyroben z černého plastu, který má matnou, ale hladkou povrchovou úpravu. Nejsou zde žádné změkčené plasty a namísto toho Gigabyte vsadil na zajímavý a snad i ergonomický tvar, který spíše než myš připomíná kopyto do boty. Tělo je celkově i přes velké množství různých prvků pěkně pevné a ani při silném stisku v něm nic nevrže.





Kvůli tomu, abychom mohli myš držet pohodlně i ve vzduchu a mohli ovládat její tlačítka, byla její zadní část patřičně zúžena. Ta tedy má padnou do dlaně tak, abyste mohli prsteníčkem ovládat spodní tlačítko a palcem pak veškeré ovladací prvky na vrchní části. Jako klasická myš Neon nemá úplně nejlepší tvar, za což může právě zúžená část, která nás nutí ohýbat prsty až příliš k sobě, a ty pak nejsou v ideální poloze, což je ihned cítit. Nicméně zde bylo prostě třeba udělat kompromis.





Nahoře máme tři klasické ovladací prvky, čili dvě tlačítka a třísměrné kolečko. Hlavní tlačítka mají na můj vkus moc slabý odpor při stisku, což znamená, že jsem ne nejednou stisk omylem a také to znamená, že se neochotně vrací do výchozí polohy. Kolečko s hladkým gumovým povrchem ale pracovalo velmi dobře. Jeho krokování je spíše měkčí a díky tomu i nehlučné a stisk má na rozdíl od hlavních tlačítek přiměřený odpor.





A pak tu máme tři speciální tlačítka pro ovládání různých funkcí. To přední umístěné ještě mezi hlavními tlačítky slouží pro aktivaci funkce rychlého rolování, čili Free-Scrolling Technology. Osobně bych se tedy zdráhal tuto funkci nazvat technologií, neboť jde pouze o to, že stisknete toto tlačítko, přičemž myší pohybujete nahoru či dolů a to je celé. Zkoušel jsem v různých aplikacích také to, zda nefunguje stejným způsobem rolovat i do stran, což bohužel nejde bez nainstalovaného softwaru Aivia Painter.

Druhé tlačítko poslouží pro právě pro Aivia Painter, takže budeme moci s myší v ruce na dálku počmárat jakýkoliv dokument nebo webovou stránku. Uvidíme v další kapitole, co dalšího nám pak tato aplikace nabídne. Poslední tlačítko s červeným zaměřovačem pak poslouží k aktivaci laserového ukazovátka. Tím budete jen těžko oslepovat piloty v letadlech, ovšem na pět či deset metrů v místnosti se červený bod ukáže jasně.





Spodní část myši ukáží dva velké a zaoblené teflony, přičemž ten přední je rozdělen malou prohlubní, kde je nejspíš nějaká packa, s jejíž pomocí se myš demontuje. Každopádně tu jsou daleko zajímavější věci ke zkoumání, jako je hlavní vypínač v zadní části, který logicky deaktivuje i tlačítko laserového ukazovátka, protože to by mohlo být vzhledem ke své poloze při přepravě neustále stisknuto.

Ve středové vyklenuté části máme jednak místo pro nezbytný USB transmitter, který v něm drží díky magnetu, a to dostatečně pevně, ovšem i tak bude nutné si dávat pozor, abyste jej nevytrousili. Poblíž něj je pak oválné tlačítko pro prostředníček, jímž aktivujete funkci air-mouse, přičemž bude nutné je neustále držet, ale to nebude problém.





V přední části pak máme oko laserového senzoru a pak už jen v boku malá výklopná dvířka disponující jednoduchým, ale chytrým systémem pro dobíjení baterie myši. USB transmitter má totiž v sobě dva pozlacené kontakty, jejichž rovněž pozlacený protějšek je v myši pod dvířky. Na tento transmitter tak stačí myš nasadit, přičemž ta se k němu přichytí díky silném magnetu a začne se dobíjet. Nezáleží přitom na orientaci, myš si sama poradí, takže toto spojení nelze přepólovat. Navíc tu je i jistá tolerance co se týče výšky posazení USB konektoru (cca 8 mm) a pokud by to snad nestačilo, dostaneme i prodlužovací kabel, jenž bude samozřejmě nezbytný v případě desktopového počítače.


Příslušenství


Tento kabel se skrývá v malé krabičce s příslušenstvím a jeho délka je cca 80 cm. Vedle toho dostaneme také stručný manuál v angličtině, jenž popisuje základní funkce myši, pak tu je v černé obálce nabídka exkluzivního členství v klubu Aivia s malou průsvitnou kartičkou a také malinký hadřík.





Pak ale dostaneme také pěkně zpracované a měkké cestovní pouzdro, do nějž se vejde myš i se svým kabelem.
reklama