reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry

15.4.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry
Mezi minipočítače, které vychází z platformy Intel NUC, patří také řada Gigabyte BRIX. My si dnes představíme jejího zástupce BRIX Pro, na němž je zajímavý především procesor Intel řady R, který má ve výbavě výkonné GPU Iris Pro 5200.

Hardwarová výbava


Procesor Intel Core i5-4570R je hlavní chloubou tohoto počítače. Jako správný moderní Core i5 22nm generace Haswell je vybaven čtyřmi fyzickými jádry bez podpory Hyper-threadingu, která díky Turbu mohou pracovat až na 3,2 GHz, ovšem základ je 2,7 GHz. Dále tu máme 4 MB L3 cache, dvoukanálový řadič pro až 32 GB DDR3-1600 a především grafické jádro Intel Iris Pro 5200.





Maximální spotřeba tohoto procesoru je 65 W a teplota 71,4 °C, takže to bude klást zvýšené nároky na chlazení, zvlášť v takto malém systému. Není to také nejlépe vybavený procesor co se týče technologií a krom Hyper-threadingu mu chybí také technologie vPro, nebo TSX-NI či TXT. Ovšem aspoň tu máme pokročilou virtualizaci VT-d a akceleraci šifrování AES-NI, takže úplně špatné to není.





Paměti DDR3 a ani mSATA SSD nejsou součástí základní výbavy tohoto PC, takže je nebudeme rozebírat. Je třeba pouze podotknout, že k dispozici jsou dva sloty SO-DIMM pro až 16 GB paměti DDR3-1333/1600 a pak jedna pozice pro dlouhou kartu s rozhraním mSATA a vedle ní i další pozice pro 2,5" disk či SSD s rozhraním SATA 6 Gbps.





Dle označení zjištěného utilitou CPU-Z tu bude čipová sada Intel HM87, což by odpovídalo.

Intel Iris Pro 5200 (GT3e) je grafické jádro, které je z hlediska grafického výkonu konečně zajímavé, ale bohužel není využíváno moc často a nenajdeme je u výpočetně slabších a levnějších procesorů. Toto jádro má stejný počet shaderových jednotek jako Intel HD Graphics 5000, čili čtyřicet, ale navíc tu je 128 MB vyrovnávací paměti eDRAM. Ta není integrována přímo v procesoru, ale je na stejné destičce, podobně jako když Intel vyráběl první procesory vybavené vlastním grafickým čipem. Tato cache je identifikována rovněž jako L4 cache a k dispozici je jak pro GPU, tak pro CPU.





A právě díky této paměti můžeme očekávat podstatné zvýšení grafického výkonu, díky němuž by samotný procesor měl stačit i na novější 3D hry. Však uvidíme hned v další kapitole.


BIOS


Použitý BIOS trošku překvapivě nemá grafické uživatelské rozhraní podporující myš, ale to je konec konců jedno. Jde tedy o BIOS s klasickým rozhraním AMI, s jehož pomocí můžeme pozapínat či povypínat různé funkce, jako je třeba virtualizace na procesoru nebo jeho různé úsporné stavy, audio či ethernet na základní desce, atd. Nejsou tu ale vůbec žádné možnosti a volby pro ladění výkonu, ale tomu se ani nelze divit. Přetaktovávat procesor by stejně nemělo smysl, protože na to není použitý chladič dimenzovaný. Spokojíme se tedy se základním nastavením a výkonem, který i tak rozhodně stojí za to, jak uvidíte sami v další kapitole.

reklama