reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry

15.4.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry
Mezi minipočítače, které vychází z platformy Intel NUC, patří také řada Gigabyte BRIX. My si dnes představíme jejího zástupce BRIX Pro, na němž je zajímavý především procesor Intel řady R, který má ve výbavě výkonné GPU Iris Pro 5200.
Za sebou máme test malého počítače Gigabyte BRIX Pro, který je díky použitému procesoru Core i5-4570R překvapivě výkonný. Tedy od Core i5 z generace Haswell lze vysoký výpočetní výkon očekávat, ale je to především výkon grafického jádra Intel Iris Pro 5200, který se naprosto vymyká dosavadním zkušenostem s integrovanými grafikami této firmy.





Barebone nám nabídne také slušnou výbavu, v níž nechybí ani bezdrátová rozhraní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth, čtyři porty USB 3.0 a také možnost instalovat SSD s rozhraním mSATA a vedle toho jedno 2,5" zařízení pro SATA 6 Gbps. Můžeme si z něj tedy udělat počítač, jemuž nebude chybět výkon SSD ani slušná kapacita pevného disku a že jde o barebone, tak výběr výrobce nechává čistě na nás, což platí i pro paměti DDR3 v modulech SO-DIMM.

Nejzajímavější je však na tomto počítači grafické jádro Iris Pro 5200 využívající výhod rychlé L4 cache s kapacitou 128 MB. Díky němu si budeme moci ve slušném rozlišení a detailech zahrát i Skyrim a pokud se trošku uskrovníme, můžeme si troufnout i na Crysis 3, což je s ostatními grafickými jádry firmy Intel naprosto nemyslitelné. Intel tak atakuje pozice AMD, neboť dle našich výsledků i informací z jiných testů je grafický výkon Iris Pro 5200 na úrovni AMD A10-7850K, čili nejmodernějšího a nejvýkonnějšího APU generace Kaveri, který se může pochlubit grafickým jádrem s 512 shadery. Musí se ale také spokojit se systémovými paměťmi DDR3, co je jeho velká slabina.

Můžeme ale srovnávat tento počítač s tím, co si můžeme sami postavit s využitím zmíněného APU? Do jisté míry ano. Tento BRIX Pro nás přijde na cca 13 000 Kč s daní, zatímco systém s A10-7850K ve složení APU, deska, skříň a zdroj stojí dejme tomu kolem 7000 Kč, tedy bez modulu s Wi-Fi a Bluetooth. Jenomže rozdíl je ten, že takový počítač s APU od AMD nebude tak malý, neposkytne tak vysoký výkon procesorových jader a zcela jistě nebude tak energetický úsporný. To jsou výhody, za něž si u Gigabyte BRIX Pro musíme připlatit a navíc ani nemáme jinou možnost, než si koupit hotový počítač, protože procesor Core i5-4570R není socketový, takže se neprodává samostatně a osobně jsem také nezaznamenal, že by byl k dispozici jako součást nějaké komerčně dostupné základní desky.




Ocenění TREFA získává barebone Gigabyte BRIX Pro BXi5-4570R za malé rozměry,
úsporný provoz a vysoký výkon CPU s integr. GPU. Logo ocenění je ke stažení zde.

Gigabyte BRIX Pro je tedy unikátní produkt, který má své nesporné kvality a jako takový si zaslouží ocenění. Bude to TREFA Světa hardware.


Barebone je vhodný pro:

  • Vytvoření úsporného a slušně výkonného počítače
  • Instalaci tam, kde není místa nazbyt
  • Hraní her
 

Plusy


+ Výkon Intel Core i5-4570R a GPU Iris Pro 5200
+ Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth a 4x USB 3.0
+ Nízká spotřeba, malé rozměry
+ V klidu velmi nízká hlučnost
 
 

Minusy


- Teplota procesoru se v zátěži přibližuje povolenému maximu
 
 
Za zapůjčení BRIX Pro BXi5-4570R děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte počítač Gigabyte BRIX Pro?
V anketě šlo hlasovat od 15.4.2014 do 25.4.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný64 %
Průměrný21 %
Špatný14 %
reklama