reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3

25.5.2016, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3
Gigabyte nedávno vyslal na trh moderní počítače NUC, respektive v jeho podání jde o BRIX. Jedná se o dobře vybavené BRIX S, přičemž testovaný kousek disponuje procesorem Core i7 "Skylake" a také rozhraním Thunderbolt 3 se zajímavým potenciálem.
Gigabyte představil v letošním dubnu celkem čtyři nové modely BRIX S, a to GB-BSi5T-6200, GB-BSi5HT-6200, GB-BSi7T-6500 a GB-BSi7HT-6500. My se dnes podíváme na ten nejlepší z nich, a sice model GB-BSi7HT-6500 vybavený procesorem Intel Core i7-6500U. Pak je tu ještě jeden se stejným procesorem, ale ten je nižší a jako takový nemá 2,5" pozici. Omezeni jsme tak u něj pouze na SSD v podobě karty nebo na externí úložiště, zatímco v testovaném modelu můžeme kombinovat třeba SSD pro M.2 a 2,5" pevný disk.
 


My jsme si už dříve jeden takový počítač vyzkoušeli, a to Gigabyte BRIX Pro vybavený ještě procesorem Haswell. Jenomže šlo o model Core i5-4570R s grafikou Iris Pro 5200 (40 EU, 128 MB L4 cache), který ani dnes není v žádném případě k zahození. Právě naopak, procesor Core i7-6500U má HD Graphics 520 (24 EU, žádná L4 cache), takže ta bude mnohem pomalejší. Také zde ale srovnáváme procesor Haswell s TDP 65 W, zatímco Core i7-6500U má spotřebu jen 15 W. Ovšem co se týče ceny, zmíněný BRIX Pro je dnes o něco levnější, přičemž je jasné, že nám poskytne daleko vyšší grafický výkon. Jenomže BRIX S má také svůj trumf, a to rozhraní Thunderbolt 3 na konektoru USB C, které budeme moci využít pro připojení externího modulu s grafickou kartou. Mluvíme o technologii AMD XConnect, která se ale teprve rozjíždí, a tak si ji bohužel zatím nevyzkoušíme.



Je ale jasné, že takový modul s grafikou na něco přijde, však kromě ní musí mít i vlastní zdroj a obvykle má také plošný spoj s různými rozhraními (USB, Ethernet, apod.), které také obsluhuje Thunderbolt 3. Jednoznačná výhoda je, že taková věc lze využít coby domácí dokovací stanice, na niž budeme moci krom BRIX S napojit i jiný počítač, třeba moderní notebook. S notebookem to má ostatně smysl, ale BRIX S je primárně stolní počítač, i když jej lze snadno přenášet. Jestli jej tedy budete mít neustále na jednom místě, rozhodně se nevyplatí z něj pomocí XConnect tvořit herní sestavu, to lépe a levněji zajistí normální ATX/ITX počítač. Pak je tu ještě otázka, co s výkonem grafické karty udělá to, že bude k počítači připojena přes Thunderbolt 3 s jeho 4 linkami PCI Express 3.0 namísto plného 16linkového rozhraní.

Model
Gigabyte BRIX S (GB-BSi7HT-6500 rev. 1.0)
Procesor
Core i7-6500U
2 jádra, 2,5 až 3,1 GHz, 3 MB L3 cache
Intel HD Graphics 520
Paměti
2x SO-DIMM DDR4 2133MHz
max. 32 GB RAM
Úložná zařízení
1 x M.2 slot (2280) - SATA 6 Gbps i PCIe 3.0
1x 2,5" (9,5 mm) HDD/SSD pro SATA 6 Gbps
Síť
Gigabit LAN (Intel i219V)
Intel Dual Band Wireless-AC 3165 + Bluetooth
Rozhraní a ostatní
4x USB 3.0
1x sluchátkový jack
1x mikrofonní jack
1x HDMI 2.0
1x Mini DisplayPort (1.2)
1x USB 3.1 type C (Thunderbolt 3)
1x RJ-45
1x napájecí konektor
1x slot pro karty SD
1x otvor pro zámky Kensington
OS
Windows 7 32/64bit
Windows 8.1 64bit
Windows 10 64bit
Příslušenství
síťové kabely (EU, GB)
šroubky
VESA adaptér (75 a 100 mm)
Napájení
90W zdroj (19 V, 4,74 A)
Rozměry
46,8 x 112,6 x 119,4 mm

Základem tohoto počítače je procesor Core i7-6500U z generace Skylake, který je vybaven dvěma jádry a podporou Hyperthreadingu. Pracuje na slušném taktu 2,5 až 3,1 GHz, což je na 15W procesor slušné a ještě do toho musíme počítač 24shaderovou grafiku Intel HD Graphics 520. Gigabyte BRIX S je dodávaný v podobě barebone, takže si musíme sami obstarat zbytek hlavních komponent: operační paměť a úložné zařízení. V tomto případě jsou zapotřebí moduly SO-DIMM s paměťmi DDR4 s taktem 2133 MHz. Kupovat rychlejší zde nemá smysl. Pak máme možnost si pořídit ideálně SSD v podobě až 80mm karty pro slot M.2 a pak další SSD nebo HDD v podobě 2,5" zařízení s rozhraním SATA.

Tento počítač se pak chlubí rozhraním Thunderbolt 3 na portu USB typu C, vedle nějž už má očekávanou výbavu skládající se ze čtyř USB 3.0, HDMI a DisplayPortu, gigabitového Ethernetu a krom toho disponuje Wi-Fi modulem generace 802.11ac od Intelu plus Bluetooth.

To vše máme v malé krabičce s rozměry jen o málo přesahující půdorys použité základní desky (formát NUC - 105 x 110 mm), kterou lze jen tak položit na stůl nebo ji můžeme kamkoliv přimontovat pomocí VESA držáku. Je třeba ale ještě najít místo na zdroj, jenž má výkon až 90 W.


Provedení počítače


Gigabyte BRIX S mají vnější schránku vyrobenou především z plastu, který má na svém povrchu imitaci broušeného hliníku. Je to ale všechno plast, tedy až na spodní část, která je vyrobena z ocele SECC, neboť tato část musí být zvláště pevná. Právě přes ni budeme moci celý počítač přimontovat na VESA držák. Vrchní část má na sobě pouze logo výrobce a v opačném rohu vypínač s bílou diodou.



Část se samolepkou Intel Core i7 můžeme považovat za přední panel a ten má jako takový klasickou výbavu dnešních počítačových skříní: dva porty USB 3.0 a dva 3,5mm audio pro mikrofon a sluchátka (resp. headset). Na pravém boku je kromě průduchů další dvojice portů USB 3.0 a k nim přibyl i slot pro paměťové karty SD. Tady je třeba si dát pozor, neboť karty je třeba zasunovat orientované jejich kontakty vzhůru a také se ve slotu schovají jen asi zpoloviny.



Na druhé boční straně už máme pouze průduchy, takže veškeré ostatní porty stejně jako výdech chlazení se nachází vzadu. Máme tu otvor pro zámek Kengsington a ve spodní řadě port RJ-45 pro ethernetový kabel, mini DisplayPort, oboustranný USB 3.1 s Thunderboltem 3, HDMI a nakonec nezbytný napájecí konektor.



Do útrob počítače se dostaneme snadno a nic nám v tom pochopitelně nebrání, když jde o barebone, který je nutné doplnit moduly operační paměti a úložnými zařízeními. Stačí tak odstranit čtyři křížové šroubky odklopit kovový panel, jehož součástí je i 2,5" pozice. Jak je vidět na následující fotografii, uvnitř je k dispozici speciální kabel s napájecím i datovým konektorem SATA, který je napojen přímo na základní desku.


- klikněte pro zvětšení -

V našem případě jsme měli k dispozici dva 4GB moduly Kingston HyperX Impact a k tomu M.2 SSD v podobě modelu ADATA SP900NS38 s kapacitou 120 GB. Jde tak o celkem běžnou výbavu, jakou si může za rozumné peníze vybrat kdokoliv.


- klikněte pro zvětšení -

Můžeme si ale také vyndat celou základní desku, neboť ta už je uvnitř zajištěna jen jedním šroubkem. Díky plastové schránce, jež je poměrně flexibilní, je snadné tuto desku vyklepat ven, což se bude hodit. Máme tu totiž umístěn chladič, který bude vhodné čas od času profouknout a zbavit prachu.


Příslušenství


Gigabyte nám poskytuje základní příslušenství, které se skládá z nezbytného manuálu, disku s ovladači a 90W zdroje Fortron, který je doplněn dvěma síťovými kabely. Jeden je určen pro země evropské pevniny a druhý pro Velkou Británii. Vedle toho jsou zde ještě potřebné šroubky a také kovový panel sloužící coby adaptér pro montáž pomocí systému VESA.

reklama