reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte EP45–UD3: Ultra Durable 3 poprvé a levně

8.12.2008, Jan Černý, recenze
Gigabyte EP45–UD3: Ultra Durable 3 poprvé a levně
Dnes Vám představíme základní desku z nové řady Ultra Durable 3. Přestože nejde o nejdražší model, nabízí více než podobné produkty konkurence. Jaký reálný přínos tyto nové technologie nabízejí? To se dočtete v následující recenzi.
Novinka od Intelu jménem Nehalem míří na pulty obchodů, ale jak bývá zvykem, ne vždy je vše vyladěno na 100%. Chcete-li se vyhnout problémům, volte osvědčenou architekturu Core, například s čipovou sadu Intel P45. V této recenzi se dozvíte více o těch nejdůležitějších položkách BIOSu, odborný rozbor napájecích obvodů nebo nových funkcích vylepšené série základních desek Gigabyte Ultra Durable 3. Připomínky a otázky k recenzovaným deskám můžete psát jako vždy do diskuze pod článkem nebo na naše diskusní fórum.






Ultra Durable 3 – pouhé vylepšení?


Jak si můžete prohlédnout níže, nově vylepšených desek je opravdu hodně. Vlajkovou lodí se stala dvojice hi–endových desek pro Nehalem. Pokud si nejste jisti, co která zkratka znamená, prohlédněte si tento starší článek, který je jim věnovaný.

V minulých recenzích jsme se zabývali popisem technologií použitých na základních deskách Gigabyte velmi do hloubky (nejvíce je toho napsáno v recenzi GA–EP45–DS3R). Gigabyte na letošním Computexu prohlašoval, že všechny desky s nově uvedenou čipovou sadou Intel P45 budou mít velmi pokročilé možnosti ladění a přetaktování, efektivní úsporu energie, integrovanou zvukovou kartu vysoké kvality, kvalitnější součástky než doposud a to vše za velmi příznivý peníz. To bylo Ultra Durable 2. Na podzim místo nové revize došlo k přepracování návrhu plošného spoje. Ten obsahuje dvě tlusté měděné vrstvy. Gigabyte uvádí, že díky nim projde plošným spojem 2× více elektronů a až o 50 °C snižuje teplotu základní desky. Ano marketing vzal za své. To hlavní však nikdo nezmiňuje: přínosem je zlepšení mechanických vlastností základní desky. Jsou známy případy, kdy rozměrné a těžké chladiče zdeformovaly základní desku. Je zvláštní, že ani jeden z výrobců tuto skutečnost nezmínil.



Jak tedy vypadá horká novinka?
  • značkové kondenzátory s pevným dielektrikem (Sanyo OS–Con, Nippon Chemi–con, Nichicon)
  • značkové spínací tranzistory MOSFET s velmi nízkým odporem přechodu (Intersil)
  • 2OZ (dvě unce) vnitřní měděné vrstvy
  • zalitá cívka s feritovým jádrem


Plošný spoj nových základních desek Gigabyte

Jinými slovy řečeno, dobré zůstalo a špatné bylo odstraněno. Nebudeme si nic nalhávat, kvalitní kondenzátory produkuje jen několik výrobců (Fujitsu, Nippon Chemi-Con, Nichicon, Rubycon, Sanyo OS-CON). Běžný uživatel není tyto rozdíly schopen posoudit. Asus této neznalosti zákazníků využil ve svůj prospěch. Na hi-end sériích včetně Republic of Gamers jsou použity kondenzátory pochybné čínské značky Apaq. Abychom však neodbočili od tématu, i Gigabyte měl před několika lety problémy s nekvalitními kondenzátory (například OST - celým názvem Taiwan Ostor Corporation). Proto dnes používá výhradně Nippon Chemi-Con, OS-Con a Fujitsu. Kvality těchto kondenzátorů doplnil o zlepšený návrh napájecího obvodu.


Jak je to s životností kondenzátorů?

Po dohodě s renomovaným výrobcem polovodičů Intersil začal používat jejich MOSFET tranzistory s nižším odporem v sepnutém stavu. Ty produkují méně ztrátového tepla, a není potřeba je chladit. Marketingové oddělení ještě zmínilo zalité cívky s feritovým jádrem. Ty jsou v takovýchto obvodech kvůli vysokému spínacímu kmitočtu nad 500 kHz podmínkou.
 
Kanadský server Hardware Canucs měl možnost nahlédnout přímo do továrny


Závist konkurence


Nebylo by tomu poprvé, kdy soupeř využil nečistých prostředků, jako je nařčení ze lži nebo pomluvy. Zatímco potyčka s Asusem byla pravděpodobně způsobena vzájemným kopírováním různých technologií a skončila smírem, přišel ASRock s vlastním názorem, že Ultra Durable 3 je zbytečný nesmysl. Pravda je někde uprostřed. Cílem kritiky se stalo snížení tepelného odporu (kdy dochází k rovnoměrnému rozvodu tepla).



Propagační video společnosti ASRock: tradiční design plošného spoje vs. Ultra Durable3

ASRock provedl testy mimo počítačovou skříň, a proto mají výsledky testů pouze informační hodnotu. V obou případech teplota okolí dosahovala přes 90 °C. Ta má negativní vliv na životnost kondenzátorů – při takové teplotě je jejich životnost pouhých 4000 h, nikoli 50 000 h, jak udává výrobce (údaj pro 65 °C a méně).


Výsledky testu společnosti ASRock, zdroj: HEXUS

Následující stránky jsou věnovány recenzi základní desky Gigabyte GA–EP45–UD3 a jejím dvěma soupeřům.
reklama