reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Force K3: opravdu herní?

9.3.2012, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Force K3: opravdu herní?
V průběhu loňského podzimu společnost Gigabyte představila klávesnici Force K3, kterou označila za herní. My se dnes podíváme, zda si Force K3 zařazení do takové kategorie vůbec zaslouží, neboť její specifikace o tom zrovna nesvědčí.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte Force K3: opravdu herní?
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Gigabyte má ve své nabídce několik klávesnic, ovšem ne moc z nich lze nazvat herními. Ve skutečnosti je to pouze jedna - Aivia K8100, kterou jsme již měli v testu v polovině minulého roku. Vedle té je ve stejné skupině už jen dnes recenzovaná Force K3, u níž výrobce ve webové prezentaci zdůrazňuje několik věcí - kvalitní černé plasty s matným povrchem, odolnost proti polití, pozlacený USB konektor, modré LED a "herní rozložení kláves". K tomu ještě přidává informaci o posíleném těle klávesnice pro vyšší odolnost a jeden kus gumové fólie s velkými kopulemi pod klávesami.



- klikněte pro zvětšení -


Gigabyte Force K3 dostaneme v černé krabici, na níž její výrobce popisuje hlavní vlastnosti. Kromě samotné klávesnice se uvnitř už nic neskrývá, dokonce ani žádný tištěný materiál, což jen dokazuje, že nepůjde o produkt složitý na použití.





Model
Gigabyte Gaming Keyboard Force K3
Rozměry klávesnice
490 x 263 x 32,8 mm
Hmotnost klávesnice
900 gramů (+/- 10 %)
Speciální klávesy
-
Rozhraní
USB s pozlaceným konektorem
Kompatibilita
Windows 98/2000/ME/XP 32bit, Windows Vista/Windows 7 32/64bit

Co nám tedy Force K3 nabízí? Na rozdíl od jiných herních klávesnic tu nejsou žádné speciální klávesy či tlačítka, žádné podsvícení kláves a ani nemůžeme využít nějaký software pro nastavení, takže nemůžeme očekávat ani vestavěnou paměť. O provedení si ještě povíme a pak tu máme pozlacený USB konektor, což je taková třešnička bez dortu.

Zmiňované modré LED jsou přítomny jen jako kontrolky pro Num Lock, Scroll Lock a Caps Lock a herní rozložení kláves spočívá v tom, že kurzorové šipky a klávesy WASD mají větší modré popisky. Co se týče gumové fólie v jednom kusu, pak v tom po rozmontování a vyčištění několika jednoduchých klávesnic v ceně pár stovek neshledávám nic výjimečného.


Provedení klávesnice


Gigabyte Force K3 má oblé tvary a vyrobena je z odolně působícího černého plastu, který má nejen matný, ale také řádně zdrsnělý povrch, na němž by se skoro daly brousit nehty. Z prvního pohledu na ni zjistíme, že klávesy nemají klasický profil, ale jsou trochu snížené, což je dnes jasný trend projevující se díky převládajícím notebookům a jiným mobilním počítačům. Co se týče pevnosti konstrukce, kterou se Gigabyte chlubí, pak klávesnice je skutečně pevná a dá se jen těžko zkroutit. Tomu také odpovídá její hmotnost, která je v porovnání s klasickými modely o poznání vyšší. Bez kabelu to je 870 gramů.





Co se týče rozložení kláves, pak tu není nic zvláštního a neobvyklého, pokud tedy nebereme v potaz modré popisky kláves WASD a kurzorových šipek, což má asi stejný význam jako modrá barva LED kontrolek nad numerickým blokem. Alespoň že klávesy mají jasně bílé popisky, které jsou dobře vidět i v šeru. Takové řešení je kolikrát i lepší než podsvícené klávesy, neboť pak pro dobrou orientaci klidně stačí i světlo z monitoru.





Gigabyte nám u testované české verze naservíroval velký dvouřádkový Enter a dlouhý Backspace, což obvykle znamená jediné - levý Shift se podstatně zmenšil, a to může leckomu vadit. Pravý Shift má přitom více než dvojnásobnou plochu. Výrobce se jinak rozhodl zachovat tradiční rozložení kláves, takže nijak neexperimentoval se středem klávesnice a ani se nerozhodl zmenšit Escape a funkční klávesy napravo od něj. Při psaní pak přijde vhod prodloužené tělo klávesnice pod hlavním blokem kláves, které poskytne dobrou oporu pro zápěstí.





Numerický blok má také klasické provedení, a to včetně kontrolek pro přepínače Num Lock, Scroll Lock a Caps Lock, jejichž popisky téměř nejsou čitelné, ale to nevadí. Kontrolky jsou umístěny pod panýlkem, jenž se snaží navodit dojem, že je z broušeného kovu, ale jde pouze o tvrdou nalepovací fólii, která na pravé straně trochu přesahovala svůj vyhrazený prostor.




- klikněte pro zvětšení -


V úvodu jsem zmiňoval, že tato klávesnice by měla být odolná proti polití. To je skutečně pravda, což poznáme po jejím obrácení. Na druhé straně je totiž množství kulatých a hranatých otvorů, skrz něž tekutina vyteče ven. Samotné klávesy přitom mají fungovat jako stříšky zabraňující tomu, aby tekutina vnikla dovnitř, kde je gumová fólie a membrána. Je tedy jasné, že klávesnice sice polití zvládne, ale když ji vykoupeme ve sladké limonádě, budeme mít i tak smůlu.





Na spodní straně najdeme ještě dvě protiskluzové podložky a nahoře zase vyklápěcí nožky, které zajistí mírný sklon. Tyto nožky dokonce vypadají i celkem odolně, ovšem jejich pevnost až do krajnosti (= rupnutí) jsem pochopitelně nezkoušel.





Nakonec se podívejme na klávesnici z boku, odkud nejlépe vynikne profil jejích kláves a křivky.
reklama