reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-MA69GM-S2H: pokračujeme s AMD 690G

12.9.2007, Petr Popelka, recenze
Gigabyte GA-MA69GM-S2H: pokračujeme s AMD 690G
Dnes se podíváme na mATX základní desku Gigabyte s chipsetem AMD 690G a s cenou 1 800 Kč s DPH, jež je určena hlavně pro HTPC. Nabízí grafické jádro s 6 výstupy, gigabit LAN, 7.1 HD audio, FireWire, SATA 3 Gbps, 4 sloty DDRII a sloty PCI-E x16 i PCI-E x4.
V dnešní recenzi se podíváme na zoubek další základní desce vybavené čipsetem AMD 690G. Tato deska s logem společnosti Gigabyte je velmi podobná dříve recenzovanému modelu GA-MA69G-S3H, přičemž hlavní rozdíl je v rozměrech desky, tj. ve formátu. Gigabyte GA-MA69GM-S2H se řadí mezi mATX desky, přičemž GA-MA69G-S3H je full ATX základní deska. Zajímavé jistě může být srovnání obou těchto modelů.

Deska, o které dnes bude řeč, je primárně určena pro HTPC díky rozměrům, počtu grafických výstupů (celkem 6) a ostatnímu vybavení. Především s ohledem na grafické výstupy je tato deska přímým konkurentem pro Asus M2A-VM HDMI, kterou jsme si představili minule. Tato recenze vám může být obzvláště nápomocna, pokud o jedné z těchto dvou základních desek uvažujete.



Pokud se zaměříme na srovnání s modelem GA-MA69G-S3H, zjistíme, že rozdílů je opravdu jen pár. Abych byl konkrétní, jedná se o absenci tří slotů PCI-E x1 a rovněž v případě této desky musíme oželet podporu technologie CrossFire (teoreticky by ji tato deska podporovat mohla, ale prakticky to není možné kvůli umístění slotů PCI-E x16 a PCI-E x4). Najdeme zde však i klady, jakými jsou například DVI-D konektor přímo na desce (u modelu GA-MA69G-S3H byl řešen pomocí redukce z HDMI) a bracket s TV výstupy mezi příslušenstvím.


Krabice + příslušenství



Krabice nikterak nevybočuje za zavedených zvyklostí základních desek Gigabyte s označením "S-Series"

Příslušenství není příliš obsáhlé, ovšem běžnému uživateli bude dostačovat (někdo může nanejvýš postrádat redukci napájení pro SATA disky). Obsáhlý a dosti podrobný manuál je pouze v anglickém jazyce, instalační CD jsou určena pro Windows 2000/XP (bílý disk) i Windows Vista (červenohnědý disk), mezi příslušenstvím je i jeden IDE a FDD kabel, dva kusy SATA kabelů, bracket s výstupem S-Videa, kompozitního a komponentního videa a samozřejmě i krytka I/O portů.




Detailní pohled na desku


Na první pohled vypadá vše v pořádku, rozvržení PCB je velmi dobré. Deska má typické barevné schema společnosti Gigabyte, které působí pěkně barevně a kontrastně. Proti umístění 24pinového ATX konektoru a +12V 4pinového konektoru nelze nic namítat. Nelogická je pouze pozice headeru pro paralelní port, který se nachází přesně na opačné straně desky, než by jej člověk hledal - na obrázku dole, pod IDE a FDD konektorem. Kabel od tohoto headeru by tedy musel být veden přes celou desku. Na druhou stranu, většina z nás ho nepoužije a ti, co ano, budou jistě rádi, že ho výrobce na desce vůbec zachoval.



Filtrace napájení procesoru je velmi podobná té, kterou jsme mohli vidět u modelu GA-MA69G-S3H. Zajišťuje ji celkem 12 MOSFETů, tři zapouzdřené cívky a několik elektrolytických kondenzátorů. Na obrázku níže vidíme i +12V 4pinový konektor, který je umístěn šikovně v pravém horním rohu desky.



Po osazení desky našimi referenčními komponenty nastává známá situace, kdy není možné vtěsnat paměťový modul OCZ Reaper HPC, současně s osazeným chladičem Noctua NH-U12F, do prvního žlutého slotu. Paměti standardních rozměrů samozřejmě osadit možné je, musí se tak ale učinit ještě před upevněním ventilátoru k chladiči procesoru.



Celkem dva sloty PCI, slot PCI x16 pro grafickou kartu a také slot PCI-E x4 pro libovolnou rozšiřující kartu kompatibilní s tímto slotem (nikoliv pro grafickou kartu, samozřejmě). Možnosti rozšíření jsou tedy solidní s ohledem na rozměry této základní desky.



Všechny USB a FireWire headery najdeme po levé straně desky, přístup k nim je tedy vcelku bezproblémový i po osazení slotů rozšiřujícími kartami. Rovněž použití FDD a IDE konektoru by nemělo díky jejich umístění nic bránit. Na této desce najdeme nově uzpůsobené konektory pro SATA zařízení, které si můžete prohlédnou v detailu níže. Jedinou výtku mám k umístění jumperu pro reset paměti CMOS, který se krčí mezi elektrolytickým kondenzátorem a baterií, kvůli čemuž k němu není zrovna nejlepší přístup.




Neotřelé SATA konektory


Nevhodné umístění jumperu pro reset paměti CMOS

Po osazení desky naší referenční grafickou kartou GeForce 8800GTS nevzniká žádný problém a všechny porty a headery zůstávají dál přístupné.



Na závěr této kapitoly se ještě můžete podívat na chladič NorthBridge, který dobře známe z dříve testovaného modelu GA-MA69G-S3H. Tehdy dosahoval stejný chladič opravdu vysokých teplot a jak tomu bude s teplotami dnes, to se dozvíte v kapitole Chlazení, přetaktování a spotřeba systému.



Pominu-li nesmyslně umístěný header pro paralelní port a špatný přístup k pinům pro reset paměti CMOS (což jsou spíše drobnosti), máme před sebou velmi solidně navrženou základní desku. Nezbývá nic jiného, než přejít k další kapitole a podívat se, zda si i nadále povede dobře.
reklama