reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GK-KM7580: bezdrátové vstupní kombo

1.1.2010, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GK-KM7580: bezdrátové vstupní kombo
Gigabyte nabízí rozdílné produkty, mezi nimiž vynikají především základní desky, ale neztratí se ani počítačové periférie. Dnešním tématem tak bude bezdrátový set klávesnice a myši s celkem nudným označením GK-KM7580, jenž přichází v černé i bílé verzi.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte GK-KM7580: bezdrátové vstupní kombo
  2. Pohled na myš
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Gigabyte GK-KM7580 se dá označit za set střední třídy, k čemuž nás vede především seznam vlastností. V prvé řadě je to rádiové rozhraní v 2,4GHz pásmu umožněné miniaturním USB přijímačem (Nano Receiver), pak to je upravitelné rozlišení myši od 500 do 1000 dpi a nakonec nastupuje klávesnice s 15 speciálními tlačítky a odolnosti proti polití tekutinami.

Klávesnice a myš přichází v normální podlouhlé papírové krabici, kde najdeme vše potřebné včetně dvou párů baterií typu AAA pro napájení klávesnice i myši. A nyní se podívejme na dostupné specifikace, s nimiž Gigabyte dokáže i pobavit.




Specifikace myši uvádí ještě přenosovou frekvenci až pět metrů a něco jako životnost tlačítek klávesnice 1 metr-krát a myši 5 metr-krát. Tato délková míra je u Gigabyte asi hodně oblíbená, ovšem my si raději pod těmito "údaji" představme dosah bezdrátového rozhraní až pět metrů a životnost tlačítek v milionech stisknutí.

Model
Gigabyte GK-KM7580
Ikona Odkaz na databázi
Klávesnice
Rozměry
425 x 155 x 25 mm
Hmotnost
518 g
Rozhraní
rádiové 2,4 GHz
Ikona Odkaz na databázi
Myš
Rozměry
98 x 59 x 35 mm
Hmotnost
60 g
Rozlišení
500 / 1000 dpi
Tlačítka
2 + kolečko
Rozhraní
rádiové 2,4 GHz
Materiál
bílý, či černý plast (dle modelu)

Podívejme se ale už na samotný produkt a nejdříve klávesnici. Ta je stejně jako dodávaná myš vyrobena z bílého plastu, jenž plastu, který je tu v lesklém i matném provedení. Lesklý je však naštěstí pouze horní kryt a speciální funkční tlačítka, zatímco hlavní klávesy a spodní část jsou matné a drsné na dotyk.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud si vyloupneme některou klávesu, abychom se podívali na provedení, pak je hned jasno. Jedná se o klasickou hybridní membránovou klávesnici, kde se využívají tři fólie a pružná membrána, přes niž uživatel stlačuje fólie k sobě, a tím uzavírá elektrické obvody. Tím se detekuje stisk některé z kláves. Takové provedení nás nemůže vůbec překvapit, protože se využívá v drtivé většině případů a zvláště u levnějších klávesnic si můžeme být jisti, že využívají membrány.



Klávesnice setu Gigabyte GK-KM7580 však působí levně i svým provedením. Plasty nejsou kdovíjak masivní, takže celek lze poměrně snadno zkroutit. Za vše hovoří i fakt, že nad numerickým blokem jsou zdánlivě tři kontrolky, které tradičně ukazují zapnutý Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Zde je ovšem aktivní pouze prostřední, která začne červeně blikat, když dochází baterie. Ostatní dvě jsou pouze prázdné otvory a to samo o sobě nevzbudí důvěru v to, že by si Gigabyte u svého produktu dal záležet.

Co se týče hlavních kláves, pak ty se nesou v duchu moderního nízkozdvihového provedení, které nastartovaly nejspíše notebooky. K nám se však dostala zatím nelokalizovaná verze, takže pokud už jásáte, nebo se naopak rozčilujete nad rozložením kláves, pak vězte, že v prodeji může být mírně pozměněný model. Zde ovšem vidíme dlouhý Backspace, pouze jednořádkový Enter, klávesy Shift a někam se nám ztratila střední samostatná část se šipkami a klávesami Home, End, Page Up, atd. To všechno se stalo součástí hlavního bloku kláves, tedy rovněž v notebookovém stylu. Může za to především fakt, že oproti normálním klávesnicím je tato o poznání užší, takže i přechod k numerickému bloku je velmi úzký.



Nyní se zaměříme na speciální funkční tlačítka, která se táhnou nad hlavním blokem kláves a je jich celkem 15. V prvé řadě jejich popisky by mohly být výraznější a lépe rozpoznatelné. Výrobce se ovšem pouze chlubí, že jsou vypálené laserem (u které klávesnice ale nejsou, že?).

Co se týče jejich funkcí, tak první čtveřice tlačítek slouží pro navigaci v prohlížečích, takže jde o přesun zpět, vpřed, zastavení načítání stránky a otevření oblíbených odkazů. Následuje sedm tlačítek pro multimédia - skok zpět, snížit hlasitost, ztlumit zvuk, přehrát/pauza, stop, zvýšit hlasitost a skok vpřed. A nakonec tu jsou poslední čtyři funkce - hledat, otevřít domovskou stránku, spusti e-mailového klienta a uspat počítač. Máme tu tedy plno rozdílných funkcí zprostředkovaných uniformovanými tlačítky, která se od sebe liší pouze popisky. To je snad až příliš jednoduché provedení, ale GK-KM7580 není také žádný hi-end.



Podíváme se také na numerickou část klávesnice, jejíž provedení je naprosto normální. Nad ní pak jsou dvě vykleštěné kontrolky a třetí signalizující pouze vybitou baterii. Dá se tedy říci, že toto se firmě Gigabyte zrovna nepovedlo, protože ani nepoznáme, jestli máme numerickou klávesnici zapnutou, nebo jestli nepíšeme velkými písmeny, což se velmi hodí při zadávání hesel.



Když si klávesnici obrátíme, pak se objeví dvě vyklápěcí packy pro nastavení sklonu. Ovšem i bez nich není položena zrovna rovně, takže toto jednostupňové nastavení stačí. Dole jsou pak dlouhé podložky zabraňující klouzání po stole a na fotografii dole také vidíme malé černé tlačítko "Connect" sloužící k navázání spojení s USB přijímačem.



Poslední záležitostí je pozice pro dvě dodávané baterie typu AAA.


reklama