reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 5770: DirectX 11 v mainstreamu

13.10.2009, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 5770: DirectX 11 v mainstreamu
Minule jsme si otestovali novou vlajkovou loď ATI v podobě Radeonu HD 5870 a dnes se podíváme na zástupce stejné generace s podporou DirectX 11. Radeon HD 5770 patří do skupiny levnějších karet, které hráči nabídnou stejnou technologii jako vlajková řada ATI.
Radeon HD 5770 přináší nové technologie do segmentu levnějších grafických karet, kde nyní najdeme GeForce GTX 260 nebo Radeon HD 4870. Díky tomu, že má Radeon HD 5770 v průměru vyšší výkon než výše jmenované grafické karty a navíc podporu DirectX 11, tak se rozhodně stává atraktivní volbou pro hráče, kteří by rádi upgrade ze starších typů karet, nebo rovnou plánují nákup celého herního počítače.

Na první pohled se zdá, že Radeon HD 5770 není excelentní kartou, protože neokupuje vrchní pozice našich výkonových grafů, kde se nachází spíše Radeon HD 4890 nebo GeForce GTX 275. Nicméně si musíme uvědomit, že tyto karty stojí v průměru až o tisíc korun více než dnes testovaný Radeon. Ten se s cenou okolo 3500 korun s daní zařadí mezi karty Radeon HD 4870 a GeForce GTX 260.

K více než slušnému výkonu si přidejte slušný potenciál pro přetaktování, jelikož námi dosažené hodnoty byly spíše takovým polechtáním (díky omezení ovladačů) a na limit nový Radeon HD 5770 dostaneme až v některém z příštích článků.
 

Ocenění TREFA získává Gigabyte Radeon HD 5770
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nová generace Radeonů HD 5700 může oslovit také ty, kteří hledají grafickou kartu pro provozování tří monitorů, jež jim zajistí opravdu velkou pracovní plochu. Vítaným přídavkem je podpora DirectX 11, kterou využijeme v řádu týdnů až měsíců a také podpora HD audia i videa. Radeon HD 5770 tedy umí doslova všechno, co si od grafické karty můžete přát a to vše ještě za velmi solidní peníze. Ano, nepodporuje PhysX, což je v případě některých titulů škoda, ale těch kvalitních není prozatím ani tolik, aby vám na to nestačily prsty jedné ruky.


výkon
128bit sběrnice
nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
cena
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
příznivá cena
Ikona Odkaz na databázi
multi-kanálový audio výstup
Ikona Odkaz na databázi
propracované obrazové výstupy
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3500 Kč s DPH


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5770 děkujeme firmě Gigabyte.


reklama