reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X170-EXTREME ECC: pro hry i pracovní stanice

7.4.2016, Jan Vítek, recenze
Gigabyte X170-EXTREME ECC: pro hry i pracovní stanice
Dnes tu pro vás máme jednu specialitku, a sice základní desku Gigabyte X170-EXTREME ECC, kterou si vyzkoušíme společně s procesorem Intel Xeon E3-1230 v5. Co vše tato deska s čipsetem C236 a zajímavým designem nabídne?

Pohled na základní desku


Máme tu základní desku formátu ATX s klasickými rozměry 305 x 244 mm. Vybavena je socketem LGA 1151, ovšem ve spojení s čipovou sadou Intel C236 tu platí jiná pravidla pro podporu procesorů. Deska je určena především pro procesory Intel Xeon E3-1200 v5 a pokud si jeden z nich neplánujete k ní pořídit, její koupě postrádá smysl. Vedle nich totiž můžete do ní instalovat také Intel Core i3, Pentium a Celeron z generace Skylake, ale již ne Core i5 a Core i7. Pro Core i3 a slabší procesory tedy přijdou vhod levnější desky s jednou ze sad Intel 100 Series a výkonnější desktopové Skylake využít nelze.


- klikněte pro zvětšení -

Deska je vybavena celkem 6 rozšiřujícími sloty (obvykle je to u ATX desek 7 slotů). Na místě prvního, čtvrtého a šestého jsou prosté PCI Express 3.0 x1. Druhý a pátý jsou PCI Express 3.0 x16, jež mohou sdílet oněch 16 linek z procesoru. Poslední je také PCI Express 3.0 x16, ale s pouze 4 linkami připojenými k čipové sadě. Ty navíc sdílí se slotem M.2 (M2H_32G umístěný dále od procesoru), takže oba najednou využít nelze. Na opačné straně desky není nic zajímavého. Potěší ale, že namísto plastových trnů jsou chladiče a plastové kryty přimontovány pomocí šroubků, což je vždy lepší řešení.


- klikněte pro zvětšení -



- detail oblasti napájení - MOSFETy, cívky a kondenzátory -

Zaměříme se na zadní I/O porty, které obklopuje plastový kryt s maskovaným vzorem a logem G1 Gaming. Veškeré porty USB jsou zde typu 3.0 nebo 3.1. Rychlejší USB 3.1 s propustností 10 Gb/s jsou tedy dva, a to jeden typu C a druhý typu A, který rozeznáme díky jeho červenému jazýčku. Žluté USB 3.0 jsou určeny speciálně pro externí zvukové karty, takže mají mít stabilní a nezarušené napájení a pak tu jsou tři obvyklé modré USB 3.0.

Klávesnici, nebo myš můžeme připojit k osamělému PS/2, vedle nějž jsou pozlacené porty HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2. Pak tu jsou dva gigabitové porty RJ-45 LAN1 a LAN2. Vpravo by měl být dle manuálu kontroler Intel a vlevo Killer E2400, což odpovídá. Nakonec na fotografii najdete 5 pozlacených audio konektorů a optický S/PDIF.


- klikněte pro zvětšení -

Počet cívek posázených kolem socketu ukazuje na 11fázové napájení, což naprosto stačí a navzdory tomu, že Intel v popisu čipsetu C236 říká, že ten nepodporuje přetaktování, tu máme samostatný generátor Turbo B-Clock pro BClk. Měli bychom tak být schopni změnit výchozí 100MHz sběrnici BClk a nastavit ji na 90 až 500 MHz. Uvidíme tedy, co nabídne BIOS desky. Na fotografii ještě můžete vidět první ze dvou slotů M.2 pro výkonná SSD, který naštěstí nesdílí své linky s žádným ze slotů. I zde jsou ale omezení ve spojení s rozhraním SATA Express, což blíže popisuje manuál.



- klikněte pro zvětšení -

Čtveřice slotů pro DDR4 DIMM dokáže pojmout až 64 GB RAM s taktem do 2133 MHz. Desky s čipsetem Z170 dokáží moduly přetaktovat třeba na 3466 MHz, ovšem zde takovou možnost mít nebudeme. Hned napravo vedle těchto slotů jsou zmíněné body pro měření přesného napětí v procesoru, čipsetu či pamětech a u nich také praktická tlačítka. Červený je vypínač a pak malé bílé reset a malé černé maže nastavení BIOSu. Pokud se něco pokazí, může nám pomoci zobrazený kód na číslicovém displeji umístěném v samotném rohu desky. Fotografie ukazuje ještě hlavní 24pinový ATX napájecí konektor, dva headery se čtyřmi porty USB 3.0 a jeden z pěti napájecích konektorů pro ventilátory.


- klikněte pro zvětšení -

Většina portů s rozhraním SATA 6 Gbps je součástí celkem tří rozhraní SATA Express. Dva osamocené by měly být napojeny na samostatný kontroler od ASMedia, kvůli čemuž nemohou být využity pro RAID. Ostatních šest SATA portů může napojit úložná zařízení nakonfigurovaná v RAID 0, 1, 5 nebo 10.


- klikněte pro zvětšení -

Obvyklé headery u spodního okraje desky nás ničím nepřekvapí. Když vynecháme ty, které mají spojitost s audiem, máme tu LED_DEMO, který v manuálu ani není popsaný a jde pouze o nějaký konektor pro napájení světelných diod užívaný při prezentaci desky. Následují headery sériového portu, pak další sada pro Trusted Platform Module, dvě sady USB 2.0 a přepínač SB. Díky němu si můžeme zvolit, zda bude deska využívat funkci Dual BIOS. Zbývá už jen další konektor pro ventilátor a barevně odlišené piny pro tlačítka, diody, PC speaker a detekci otevření bočnice, nad nímž jsou dva piny. Jejich zkratováním vymažeme nastavení BIOSu, ale k tomu lze snadněji použít výše zmíněné tlačítko u paměťových slotů, i když to může být v počítačové sestavě těžko přístupné, takže další způsob přijde vhod.


- klikněte pro zvětšení -

Gigabyte se rozhodl, že kondenzátory značky Nichicon zakryje maskáčovaným plastem, ale pod tím bychom stejně nenalezli nic zajímavého. Vidět můžeme zapouzdřený čip Sound Core 3D, headery pro audio konektory počítačové skříně a také v patici umístěný operační zesilovač Burr Brown OPA2134. S ním je spojen blízký přepínač CAP_SW, který nastaví zisk na zadním výstupu (headphone/speaker out) na 2,5x nebo 6x. Měl by tedy stačit i na velká sluchátka s vysokou impedancí. Plastový kryt s nápisem AMP-UP Audio je podsvícen RGB diodami, u nichž si můžeme pomocí příslušného softwaru libovolně změnit barvu.


- klikněte pro zvětšení -

To je zhruba vše, co můžeme na této desce nalézt, takže budeme pokračovat technologiemi.
reklama