reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X170-EXTREME ECC: pro hry i pracovní stanice

7.4.2016, Jan Vítek, recenze
Gigabyte X170-EXTREME ECC: pro hry i pracovní stanice
Dnes tu pro vás máme jednu specialitku, a sice základní desku Gigabyte X170-EXTREME ECC, kterou si vyzkoušíme společně s procesorem Intel Xeon E3-1230 v5. Co vše tato deska s čipsetem C236 a zajímavým designem nabídne?

Závěrem


Základní deska Gigabyte X170-EXTREME ECC balancuje na pomezí herního hardwaru a desky pro pracovní stanice, takže si s její pomocí budeme moci vytvořit v podstatě obojí v jednom. Pro účely pracovní stanice může dobře posloužit čipset C236, procesory Intel Xeon s jejich širokou výbavou a podporou technologií či instrukcí a také paměti DDR4 s korekcí chyb ECC. Na druhou stranu tu máme herní zvukovku i síťovku a design, který rozhodně není strohý, a to i díky RGB podsvícení části desky.


- klikněte pro zvětšení -

Tato deska se také může jako první model s čipsetem Intel C236 pochlubit tím, že dostala certifikaci od Intelu pro rozhraní Thunderbolt 3. To je pochopitelně k dispozici na portu USB typu C, který je napojen na čip využívající čtyři linky PCI Express 3.0. I rozhraní USB 3.1 se může pochlubit tím, že oba jeho porty mohou nabídnout plnou propustnost 10 Gb/s, což nebývá vždy pravidlem.

Vedle USB 3.1 a Thunderbolt 3 má Gigabyte X170-EXTREME ECC také 11fázové napájení procesoru, rozhraní HDMI 2.0, vedle herní síťovky Killer E2400 také další obsluhovanou kontrolerem Intel I219-LM, dva porty SATA 6 Gbps navíc díky čipu ASMedia ASM1061 a také už nemá přímo k dispozici žádný USB 2.0. Jsou to vše USB 3.0 nebo 3.1, ale starší USB 2.0 i tak můžeme využít díky headerům na desce. Dále nás potěší dva BIOSy, číslicový displej pro identifikaci problémů nebo tlačítka přímo na desce pro její zapnutí, resetování nebo vymazání nastavení BIOSu. Díky tomu všemu se řadí mezi nadprůměrně vybavené základní desky.

Zákazníkovi se zbývá už jen rozhodnout, zda si vybere pro svou sestavu z nabídky Intelu procesor Xeon, nebo normální Core. Pokud jde prostě a jen o výkon a spíše herní sestavu, nemají Xeony valný smysl. Jestli ale raději oceníte jejich technologie a podporu pamětí s ECC, to už je něco zcela jiného.


Plusy


+ Podpora procesorů Xeon
+ Podpora pamětí s ECC
+ Thunderbolt 3
+ Všeobecně bohatá výbava


Minusy


- Turbo B-Clock je užitečný pouze pro procesory Core série K
 
 
Za zapůjčení desky GA-X170-EXTREME ECC děkujeme Gigabyte.



Jak hodnotíte desku Gigabyte X170-EXTREME ECC?
V anketě šlo hlasovat od 7.4.2016 do 30.4.2017. Počet hlasujících: 1
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama