reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci

12.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci
S příchodem nových procesorů Intel Haswell-E se na trh dostaly i příslušné základní desky s čipsety Intel X99. Gigabyte si jich připravil 8 a my se nyní podíváme na desku určenou pro přetaktování, na níž bude běžet Core i7-5960X a 5930K.

Závěrem


Deska Gigabyte X99-SOC FORCE se může stát základem pro velmi výkonný počítač využívající silně přetaktovaný procesor Intel Haswell-E se šesti či osmi jádry, dále až 64 GB pamětí DDR4 a až čtyři grafické karty. Jedná se také o speciální desku, která je vybavena silným napájením procesoru a speciálními funkcemi určenými pro přetaktování, které mají za úkol především zjednodušit a umožnit dosažení těch nejlepších výsledků. Však základní frekvenci (Base Clock) můžeme upravovat po krocích 0,1 MHz a napětí procesoru po 0,01 V.



- klikněte pro zvětšení -

Tato základní deska má tedy speciální určení, a i proto nenabízí širokou výbavu, jako je třeba rozhraní Wi-Fi, možnost výměny operačního zesilovače, atd. Nad rámec nabídky čipové sady má jen 2 přídavné čipy Renesas pro rozšíření nabídky USB 3.0, ale i tak je její nabídka velmi slušná. Zmínit musíme slot M.2 s propustností 20 Gbps, nezapomnělo se na SATA Express, kvalitní zvukový kodek Realtek ALC1150, rámeček OC Brace držící na místě karty u desky položené na stole mimo skříň, funkce Q Flash Plus dokáže nahrát nový BIOS i u jinak nestartující desky, atd.

Pro overclockery je zajímavá především část mezi konektorem ATX a paměťovými sloty, kde se nachází speciální výbava v podobě tlačítek, DIP přepínače a také vývodů pro přesné měření aktuálního napětí. Gigabyte X99-SOC FORCE je tedy deskou spíše pro hračičky, kteří chtějí vymačkat ze svého Haswell-E maximum a rádi k tomu využijí její speciální funkce, jež jim přetaktování dokáží velmi usnadnit.

Dnešní článek ale byl také sondou do nové platformy Intel, která se skládá z procesorů Haswell-E, čipsetu X99 a pamětí DDR4. Určena je především pro nadšence, kteří tedy za desku s X99 nemusí utratit zrovna 10 000 Kč, ale i tak se musí připravit na vysokou cenu, jež nebude odpovídat výkonnostnímu nárůstu v porovnání s klasickými Core i7.
 
 

Plusy


+ Technologie Ultra Durable
+ Speciální funkce pro přetaktování
+ Kvalitní napájení
+ Široká výbava
+ Vysoký výkon
 
 

Minusy


- Vysoká cena
- Úzké zaměření
 
 
Za zapůjčení desky X99-SOC Force děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 9 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte desku X99-SOC FORCE?
V anketě šlo hlasovat od 12.9.2014 do 30.5.2015. Počet hlasujících: 5
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama