reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX

30.12.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170MX-Gaming 5: Skylake na Micro ATX
Základní deska Gigabyte Z170MX-Gaming 5 je na našem serveru první testovanou deskou pro procesory Skylake, která má formát Micro ATX. Co nám nabídne a proč nese logo Heroes of the Storm? Na to se hned podíváme.
Společnost Gigabyte na svých stránkách vyzdvihuje především spojení s hrou Heroes of the Storm, respektive se soutěží, která se týká této hry ale i hardwaru. Po zakoupení desky se můžete zaregistrovat do soutěže (instrukce najdete v přiloženém letáku) a vyhrát základní desku Gigabyte, herní myš, headset nebo samotnou hru. Problém je, že tato možnost končí společně s rokem 2015. Základní desku si ale nekupujeme především kvůli vidině nejisté výhry, ale kvůli tomu, co nabízí.



Gigabyte ve své webové prezentaci poukazuje na věci, které jsme již v recenzi pokryli, čili jde o tři rozhraní SATA Express, audio kondenzátory od firmy Nichicon, kodek Realtek ALC1150 s odstupem signálu od šumu 115 dB (ten už byl ale široce využíván u minulé generace desek) a vyměnitelný operační zesilovač Burr Brown OPA2134 s nastavitelným ziskem 2,5x nebo 6x. Dále jsme už zmínili síťový čip Killer E2201 s možností prioritizace her v síťovém provozu, čip Turbo B-Clock pro nastavení frekvence BCLK v rozmezí 90 až 500 MHz (výchozí je 100 MHz), díky čemuž máme další možnost pro navýšení frekvence procesoru, která je u uzamčených modelů jedinou cestou k přetaktování a dnes navíc velice slibnou. Gigabyte ještě zmiňuje sloty M.2 s propustností 32 Gb/s, podporu dvou karet v režimu SLI a až třech v CrossFire a posílené sloty PCI Express x16 pomocí kovového krytu.



Intel Alpine Ridge

Na rozdíl od jinak běžně využívaného kontrolerů s propustností 10 Gb/s s Gigabyte rozhodl využít čip Intel s označením DSL6540, což by měl být Alpine Ridge-DP využívající dvě linky PCIe 3.0 pro až 16 Gb/s a oba USB porty verze 3.1. Jde o stejný čip, jaký najdeme i na hi-endové desce Gigabyte Z170X-Gaming G1, kde je však využitý i pro rozhraní Thunderbolt, které Z170X-Gaming 3 v základní verzi nenabídne, pouze na volitelné kartě. Tento kontroler je schopen využít čtyři linky PCI Express 3.0 z čipsetu a dvě rozhraní DisplayPort integrovaná v procesoru, takže jeho potenciál je daleko vyšší, než dokáže tato deska využít. Thunderbolt 3 je holt vyhrazen jen těm nejlepším a nejdražším modelům základních desek a dá se říci, že málokterý majitel desky jako Gigabyte Z170MX-Gaming 5 by dokázal toto rozhraní upravdu využít.



Žlutá barva na dvou zadních portech USB 2.0 má svůj význam. Právě tyto porty mají totiž nezávislé a izolované napájení, díky čemuž by měla připojená USB zvukovka produkovat menší šum. Výrobce mluví o USB DAC-UP Power. Z hardwarové výbavy zbývá poukázat už jen na pozlacené kontakty v procesorové patici a máme to vše.



Nakonec můžeme zmínit Gigabyte App Center pro správu počítače, přetaktování a vůbec ladění celého systému. App Center zahrnuje EasyTune pro přetaktování a také Cloud Station Utilities pro správu pomocí mobilních zařízení. Pro nastavení zvuku můžeme využít software Sound Blaster X-Fi MB3 s herními efekty, filtry a softwarovými funkcemi SBX Pro Studio.

reklama