reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170X-Gaming 3: střední herní třída s bonusem

21.10.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170X-Gaming 3: střední herní třída s bonusem
Základní deska Gigabyte Z170X-Gaming 3 je jedním z modelů nižší střední třídy, která je vybavena pro procesory Skylake a poskytuje díky čipové sadě Z170 slušnou výbavu. Nabídne i něco navíc a co má společného s hrou World of Tanks?

Pohled na základní desku


Gigabyte Z170X-Gaming 3 je základní deska formátu ATX s rozměry 305 x 235 mm, čili je trošku užší než desky plného formátu ATX, které mají na šířku 244 mm. Deska by se tedy měla snadno vejít do každé skříně, která tento formát podporuje. Design této desky není nijak neobvyklý. Jde o tmavé PCB s červenými detaily a na chladiči čipové sady najdeme dokonce i logo World of Tanks Roll Out.

Deska je vybavena celkem třemi sloty PCI Express 3.0 x16, z nichž jsou všechny obložené kovovým plechem, ale pouze dva nahoře jsou napojeny přímo na procesor (x16/- nebo x8/x8). Zbylý slot je napojen na čipovou sadu, takže využije maximálně 4 linky PCI Express 3.0. Zbylé tři sloty jsou PCI Express 3.0 x1 a pokud osadíme PCIEX1_3, čili ten spodní z nich, pak nám bude PCI Express x16 napojený na čipset pracovat pouze s jednou linkou.


- klikněte pro zvětšení -

Deska má moderní patici LGA 1151 pro procesory Skylake a je vybavena v rámci čipové sady Intel Z170 Express, přičemž nabízí přídavný kontroler Intel pro dvě rozhraní USB 3.1 2. generace. V případě firmy Gigabyte tedy můžeme mluvit pouze o USB 3.1, protože ta využívá ještě starší označení, kde USB 3.1 opravdu znamená propustnost 10 Gb/s a USB 3.0 pak 5 Gb/s. Zmíněný kontroler je zde jediný, který rozšiřuje schopnosti čipové sady.


- klikněte pro zvětšení -

Na opačné straně desky můžete vidět LED cestičku opticky oddělující audio oblast od zbytku desky, kterou můžeme vidět snad u každé nové desky. Je také patrné, že všechny chladiče na desce můžeme snadno odejmout, neboť drží jen s pomocí plastových trnů. Ty tak stačí opatrně zmáčknout kleštičkami a pod nimi najdeme dvojice neidentifikovaných MOSFETů. Procesor využívá 7fázové napájení, čili deska má těchto MOSFETů celkem 14 a také 7 cívek vykukujících zpod chladičů. To je tedy mezi novými deskami pro Skylake průměr.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní I/O panel nabízí celkově šest portů USB typu A plus jeden C, což by nemuselo každému stačit. Gigabyte sem vměstnal celkem dva porty USB 2.0 se žlutou barvou, tři modré USB 3.0 a pak tu máme červený USB 3.1 s propustností 10 Gb/s, vedle nějž je oboustranný USB 3.1 typu C. Pro klávesnici, nebo myš může posloužit také jeden PS/2, mezi obrazové výstupy patří HDMI 1.4, DVI-D a D-Sub, čili celkem tři obrazová rozhraní. Ta zabírají celkem dost prostoru a namísto některého z nich mohly být v nabídce další porty USB. Však těžko si někdo bude kupovat takovouto desku, aby ji provozoval bez samostatné grafické karty. Zbývá síťový konektor RJ-45 gigabitového Ethernetu a audio konektory v počtu pěti 3,5 jacků a jednoho optického S/PDIF.



- klikněte pro zvětšení -

Procesorový socket je obklopen cívkami, kondenzátory a MOSFETy schovanými pod chladičem, které tvoří jeho 7fázové napájení. Chladič procesoru má k dispozici jako obvykle dva 4pinové konektory, přičemž druhý je přímo označen jako "water cooling fan header", tedy pro účely zapojení vodního chlazení, kde je nutné napájet ventilátory a vodní pumpu zvlášť. Tyto konektory jsou dále od sebe, hlavní u spodního okraje paměťových slotů a druhý u horního okraje. Poblíž vedle 8pinového napájecího konektoru EPS máme ještě jeden konektor (SYSFAN 1) a další najdeme vedle 24pinového ATX konektoru a poslední u spodního okraje desky. Jsou tedy dobře rozmístěny na to, abychom mohli snadno zapojit zadní i přední skříňové ventilátory. Místo hned vedle procesorového socketu bylo využito pro jeden ze dvou 32Gb/s konektorů M.2, přičemž druhý je pod hlavním slotem PCI Express x16. Čip Turbo B-Clock pak zajistí možnost nastavit frekvenci Base Clock (BCLK) v rozsahu 90 MHz až 500 MHz. V podobných kovových pouzdrech je na této desce ještě uzavřen zvukový kodek a síťový kontroler.


- klikněte pro zvětšení -

Paměťové sloty jsou určeny pro moduly DDR4 DIMM s kapacitou až 64 GB a pracovní frekvencí 3466 MHz po přetaktování. Pak tu najdeme 24pinový ATX konektor, zmíněné ventilátorové konektory pro procesorový chladič či vodní chlazení a a také dva headery pro čtyři porty rozhraní USB 3.0, z nichž jeden u řady skříní ani nebudeme moci využít, protože ty většinou nabídnou vepředu jen dva. Ovšem budeme si moci dokoupit třeba panel do 5,25" nebo 3,5" pozice a využít i další dva USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Tato deska není vybavena ani jedním samostatným konektorem SATA, neboť všech šest tvoří konektory SATA Express. Můžeme je ale samozřejmě využít i jednotlivě a je trošku s podivem, že se v Gigabyte rozhodli na tuto desku dát celkem tři SATA Express, když pro ně dnes můžeme sotva najít využití. Sloty M.2 jsou dva a oba podporují buď SSD pro SATA 6 Gbps nebo také PCI Express, a to se čtyřmi linkami PCI Express 3.0. Pokud využijeme dvě M.2 SSD s rozhraním SATA, můžeme je zapojit do pole RAID 0, čímž nám podstatně naroste jejich výkon.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní hrana desky je jako obvykle osazena různými headery a také tlačítky. Když to vezmeme zleva, hned narazíme jako obvykle na výstupy pro audio konektory počítačové skříně. Hned vedle je v malé patici operační zesilovač TI Burr Brown OPA2134PA a poblíž máme také DIP přepínač. Ten pracuje jednoduše, pokud má vše vypnuté, pak má zvuk pro hlavní linkový výstup na zadním panelu 2,5násobný zisk a pokud vše zapneme, zisk je 6násobný. Do audio systému patří ještě dvoupinový header pro digitální S/PDIF.

Dále můžete u spodního okraje vidět headery pro sériový port, Trusted Platform Module, dále dva USB 2.0 (respektive čtyři porty USB 2.0), jeden z ventilátorových konektorů a nakonec nezbytné výstupy pro tlačítka, LED a podobně, nad nimiž jsou dva kontakty pro reset BIOSu (CLR_CMOS). Mezi spodním PCIe x16 a PCIe x1 je také čtyřpinový konektor pro volitelnou kartu s rozhraním Intel Thunderbolt (THB_C).


- klikněte pro zvětšení -

Systém audia jsme už nakousli a zbývá poukázat na kodel Realtek ALC1150 skrytý v kovovém pouzdru Amp-Up Audio a také na celkem 11 kondenzátorů od Nichiconu. Nahoře zase můžete vidět pouzdro síťového kontroleru Killer E2201.

reklama