reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170X-Gaming G1: pro nejnáročnější

15.9.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170X-Gaming G1: pro nejnáročnější
V dnešní recenzi se poprvé podíváme na základní desku se socketem LGA 1151 a čipovou sadou Intel Z170 Express, která je určena pro procesory Intel "Skylake". Půjde o Gigabyte Z170X-Gaming G1 patřící mezi opravdový hi-end.
Základní deska Gigabyte Z170X-Gaming G1 je opravdu velice dobře vybavena, však jde také o desku s cenou přs 14 tisíc korun. Zmínit tak můžeme kontroler Alpine Ridge od Intelu, který je napojen na 4 linky rozhraní PCI Express 3.0 poskytující propustnost až 32 Gbps. To tedy znamená, že podporované rozhraní Thunderbolt 3 (až 40 Gb/s) bude poněkud omezeno, ale už ne rozhraní USB 3.1 s propustností 10 Gb/s. Mezi zadními porty desky je také k dispozici vedle USB 3.1 typu A také konektor typu C, jenž umožní připojené zařízení napájet až 35 W energie. Přední panel v příslušenství má další USB C a v tomto případě už sice není napojen na Alpine Ridge, ale zato podporuje napájení až 100 W energie.



Intel Alpine Ridge

Dále se můžeme těšit na kvalitní audio s čipem Creative Sound Core3D a DA převodníkem Burr-Brown s odstupem signálu od šumu 127 dB. Řešení je doplněno o kvalitní kondenzátory WIMA FKP2 a Nichicon řady Fine Gold. Nechybí ani známý Gigabyte Amp Up s možností výměny operačních zesilovačů, přičemž v základu má deska tři, a to dvojici JRC NJM2114 a jeden TI Burr Brown OPA2134. Dva JRC jsou určeny pro levý a pravý kanál zadního audio výstupu a Burr Brown pak pro přední audio výstup, který si vyvedeme z F_AUDIO headeru na konektor v počítačové skříni.



Audio systém doplňuje sada Creative SBX Pro Studio Audio, čili softwarová výbava určená pro nastavení zvuku a vedle ní tu jsou také dva žluté USB konektory jako součást USB DAC-UP. Gigabyte doporučuje, abychom případnou externí zvukovku (včetně třeba aktivních sluchátek s rozhraním USB) napojili právě na jeden z těchto portů a odměnou bude daleko nižší rušení díky samostatnému napájení oddělenému od ostatních portů.



Jediný obrazový výstup této desky je HDMI, a to verze 2.0, kterou platforma Skylake ve výchozí podobě nepodporuje. Umožní ale využít převodník z rozhraní DisplayPort 1.2, a tím v tomto případě je čip MegaChips MCDP2800. Ve výsledku tak máme na této desce možnost využít HDMI 2.0 s propustností až 18 Gb/s a podporou 4K/60P/21:9/HDCP 2.2. Na stránkách je také uvedeno, že je třeba využít grafický ovladač poskytovaný přímo Gigabytem.



Síť Killer DoubleShot-X3 Pro zahrnuje dvě gigabitová ethernetová rozhraní a jedno Wi-Fi verze 802.11ac, přičemž tato tři rozhraní dokáží spolupracovat na tom, aby provoz na síti probíhal co nejplynuleji, ovšem tím ovlivní samozřejmě pouze lokální síť. Potřebujeme k tomu také adekvátní router a otázka je, zda a v jakých případech bude mít takové řešení vůbec nějaký přínos.



Možná jste si také všimli, že sloty PCI Express x16 pro až čtyři grafické karty jsou zde obloženy plechem. To proto, aby byly odolnější, jednak vůči rozlomení a pak mají být i výrazně posíleny tak, aby odolaly svému vytržení z desky či prostě poškození tahem ve vertikálním směru. Mezi těmito sloty najdeme také dvojici M.2 s propustností 32 Gb/s a podporou RAIDu, jež se budou hodit pro moderní a výkonná SSD, jež by se měla na trh brzy dostat ve více podobách a tři porty SATA Express jsou zde dle očekávání v další generaci s propustností 16 Gb/s. Vedle toho ale tato deska také podporuje rozhraní U.2 díky přiloženému adaptéru, díky čemuž k ní můžeme připojit třeba SSD Intel 750 Series s NVMe.



Pak můžeme zmínit upravené Gigabyte App Center pro správu počítače, přetaktování a vůbec ladění celého systému. App Center zahrnuje EasyTune pro přetaktování a také Cloud Station Utilities pro správu pomocí mobilních zařízení.



Nakonec tu máme LED Trace Path, a to LED cestičky, které jsou už nejen mezi audio obvody a zbytkem desky, ale také na bílém krytu a u zadních portů, přičemž uživatel bude mít možnost nastavit jejich barvu a také styl podsvícení, které tak může třeba pulzovat nebo prolínat barvy.





Na funkci LED Trace Path se můžete podívat ve videu (od cca 17. minuty).


reklama