reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu

4.1.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu
Dnes už se můžeme podívat na zbrusu novou základní desku Gigabyte Z270X-Gaming 5, která je určena především pro procesory Kaby Lake. Ty tu máme rovnou dva, a to modely Core i5-7600K a i7-7700K, jež si také otestujeme.

Pohled na základní desku


Gigabyte Z270X-Gaming 5 je základní deska formátu ATX s klasickými rozměry 305 x 244 mm. Stále tu máme socket LGA 1151, do nějž můžeme krom nových Kaby Lake instalovat také Skylake, což jen dokazuje, jak k sobě mají dané procesory i celé platformy blízko. Využita je čipová sada Z270 Express schovaná pod rozlehlým, ale nízkým chladičem pod rozšiřujícími sloty. Gigabyte zde sází také na estetiku, takže černé PCB s bílými doplňky tu dokresluje několik RGB LED, jejichž svit a efekty budeme moci sami ovládat. Dnes již přitom nestačí jen cestička oddělující audio oblast od zbytku desky či různě posázené LED. Nové jsou paměťové sloty, respektive prostor mezi nimi vyplněný prosvícenými kousky plexiskla a pak tu máme také zcela vespod další prosvícený panýlek z plexiskla. Poblíž něj jsou v desce nápisy TURBO a XMP, které budou prosvíceny v případě, že něco z toho využijeme.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadní straně základní desky není nic zajímavého. Vidět je pouze to, že veškeré chladiče či plastové štítky jsou přišroubovány, což je jistě lepší řešení než plastové trny, za něž je přidělaný zmíněný kousek plexi pod paměťovými sloty. Z připájených pinů pod sloty PCI Express x16 je také jasně vidět, že z druhého a třetího slotu plných 16 linek opravdu nevymáčkneme.


- klikněte pro zvětšení -

Deska je vybavena třemi kovem posílenými sloty PCI Express 3.0 x16. První dva jsou napojeny na procesor a dokáží se podělit o 16 linek, zatímco třetí obslouží čipová sada, která mu propůjčí maximálně 4 linky PCI Express 3.0. Více vzhledem k propustnosti sběrnice DMI spojující sadu s procesorem není třeba, ale pokud zapojíme SSD do slotu M2M_32G, pak se se 4 linek stanou jen 2 (sloty se o 4 linky podělí). Zbylé tři sloty jsou PCI Express 3.0 x1.


- klikněte pro zvětšení -

Nabídka zadních I/O portů nepřekvapí. Řada z nich je pozlacena a také t u máme jako obvykle barevně rozlišené USB porty, což si zaslouží vysvětlení. Žluté jsou USB 3.0 určené speciálně pro připojení externích zvukovek (slibují nezarušené napájení), černé jsou klasické USB 2.0/1.1, modré zase běžné USB 3.0 a zbývají červené, a to typ A a typ C, oba USB 3.1 s 10 Gb/s.

Pak tu je PS/2 pro klávesnici, nebo myš, obrazový DisplayPort 1.2, který má navrch nad HDMI 1.4, neboť dokáže při 60 Hz nakrmit i displej s rozlišením 4K, dva Ethernetové porty obsluhují kontrolery Intel I219-V a Killer E2500 a zbývají 3,5mm jacky 7.1kanálového audia plus optický S/PDIF.



- klikněte pro zvětšení -

Procesor se zde může těšit z 11fázového napájení a je také patrné, že ani u této generace desek se nezapomnělo na samostatný generátor Turbo B-Clock pro BClk. Tuto základní sběrnici tak budeme moci taktovat, a máme tak další možnost, jak upravit výslednou pracovní frekvenci procesoru (vedle násobiče u odemčených Core).


- klikněte pro zvětšení -

Paměťové sloty DIMM pro až 64 GB DDR4 mají mezi sebou také barevnými LED prosvícené kousky plexiskla, takže u této desky bude moci barevně zářit i prostor mezi moduly RAM. Světlem se ohlásí také zapnuté profily XMP a vyšší takt procesoru, který je hned vedle tlačítek OC a ECO. Tato deska totiž stejně jako její předchůdkyně umí odemčené procesory sama přetaktovat, k čemuž má prostě vytvořené profily. ECO zase slibuje dosažení celkově nižší spotřeby.

Dále v této části narazíme na 24pinový konektor ATX pro hlavní napájení a také dva headery rozhraní USB 3.0. Ty jsou stejně jako samotný ATX konektor hned vedle okrajového plexiskla, které tu v podstatě jen zabírá prostor a oblažuje nás dalším světlem barevných LED.

- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části desky zabírá velký prostor chladič čipové sady Z270 Express, která se od Z170 liší v podstatě jen čtyřmi linkami PCI Express 3.0 navíc. Tyto linky ale může využít celá řada různých rozhraní, a zde i rozhraní U.2, které už je prostorově daleko úspornější varianta SATA Express, na niž můžeme napojit třeba 2,5" verze SSD Intel 750. Je s podivem, že rozhraní SATA Express dosud přežívá i na nových deskách pro Kaby Lake, však toto rozhraní přišlo příliš pozdě na to, aby se prosadilo a konkurenční M.2 a U.2 už mají mnohem rozšířenější nabídku produktů pro připojení. Výrobci desek by se tak možná měli zamyslet nad tím, zda je opravdu nutné toto rozhraní na nové modely cpát, a to rovnou třeba ve třech exemplářích, jako v tomto případě.


- klikněte pro zvětšení -

U spodní hrany desky máme jako obvykle především headery. Když to ale vezmeme zprava, nejdříve narazíme na přepínač, který nastavuje zisk audia pro sluchátka (2,5x nebo 6x). Pak je tu header pro přední audio konektory ve skříni, LED_DEMO slouží účelům předváděček desky a my můžeme využít až LED_C. Ten slouží k napojení standardního LED pásku 5050 RGB (RGBW) a vybaven je piny pro 12V/G/R/B/W. Vydrží proudovou zátěž až 2 A a dle specifikací na něj můžeme napojit až dvoumetrový pásek. Pak už následuje header pro modul TMP, dva headery rozhraní USB 2.0, debugovací číslicový displej a jeden z několika ventilátorových konektorů. Těch je zde ostatně celkem pět a všechny podporují regulaci otáček pomocí PWM.


- klikněte pro zvětšení -

Audio obvody s kodekem Realtek ALC1220 jsou částečně kryty bílým plastem, ale obnaženy jsou zlatě zbarvené kondenzátory od Nichiconu a pochopitelně také operační zesilovač TI NE5532. Ten je totiž v patici, a tak je možné jej snadno vyměnit (nachází se mezi dvěma spodními sloty PCIe x16 a x1).

reklama