reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu

4.1.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu
Dnes už se můžeme podívat na zbrusu novou základní desku Gigabyte Z270X-Gaming 5, která je určena především pro procesory Kaby Lake. Ty tu máme rovnou dva, a to modely Core i5-7600K a i7-7700K, jež si také otestujeme.
Krom rozhraní U.2 pro výkonné, ale také řádně drahé modely SSD, tu nic moc nového není a pokud něco můžeme zmínit, je to systém podsvícení. Ten využívá různě posázené RGB LED, které jsou jednak součástí samotné desky a pak může jít i o LED pásky, jimiž si dotvoříme celou počítačovou sestavu.



Dalo by se říci, že to je na novou generaci základních desek poněkud málo, ale na druhou stranu, co nového mají jejich výrobci stále vymýšlet? Velice snadnou situaci mají v případě nových desek s AM4 pro procesory AMD, neboť ty v podobě Ryzen nastoupí za zastaralé Vishery, které nikdy nepoznaly sběrnici PCI Express 3.0, rozhraní M.2, apod. Jenomže ve světě intelovských platforem se toho za uplynulý rok moc nezměnilo, a tak zde nezbývá než těžce přemýšlet nad tím, jak se odlišit od konkurence. To je ale v prostředí malého Tchaj-wanu, kde sídlí všichni velcí výrobci značkových základních desek, velice těžké. Je tak obvyklé, že novinky se objevují v rámci stejných generací u více výrobců, jak tomu bylo třeba s posílenými a opláštěnými sloty PCI Express x16.



A stejně tak v případě LED osvícení můžeme očekávat, že možnosti budou u firem Gigabyte, MSI, Asus či ASRock v podstatě stejné. Zde sem patří ovládání podsvícení s využitím libovolných barev a různých efektů, dále možnost synchronizace s grafickými kartami a celkově tvorba profilů, které budeme moci exportovat a sdílet s ostatními. Pokud tak někdo má zájem o to, aby mu PC svítilo jako vánoční stromeček, má k tomu dnes řadu možnosti poskytnutých přímo výrobci hardwarových komponent.



Pak můžeme připomenout ještě to, že veškeré ventilátorové konektory zde podporují PWM pro nastavení otáček, takže nepracují se změnou v napětí, ale s modulací pulzů plného napětí, což ale musí také podporovat samotné ventilátory (či vodní pumpy). K tomu patří také nový software Smart Fan 5, kde si lze nastavit otáčky v závislosti na teplotách. Deska je totiž poseta teplotními čidly rozmístěnými na strategických pozicích (CPU, VRM, oblast modulů RAM, čipset, atd.). S chlazením si tak budeme moci vyhrát do sytosti a nastavit si křivky pro otáčky ventilátorů.



Co se týče audia, pak to vypadá, že nová generace desek ve větším počtu využije namísto staršího kodeku Realtek ALC1150 novější ALC1220. Ten dosahuje odstupu signálu od šumu (SNR) 120 dB a audio zde zahrnuje také sluchátkový zesilovač Smart Headphone Amp se 104dB SNR.

Stejně tak se do nových desek dostane i síťový čip Killer E2500, který nahradí dříve používané Killer E2200, ale to není třeba podrobněji zkoumat, neboť jde o pět o snahu dále vylepšovat funkce Quality of Service, což už nikoho nezajímá.

reklama