reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu

4.1.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Core i7 a i5 "Kaby Lake" v testu
Dnes už se můžeme podívat na zbrusu novou základní desku Gigabyte Z270X-Gaming 5, která je určena především pro procesory Kaby Lake. Ty tu máme rovnou dva, a to modely Core i5-7600K a i7-7700K, jež si také otestujeme.
Praktické aplikace dnes budou nejdříve reprezentovat klasické testy renderování scény pomocí Cinebench R10, Cinebench R11.5 a pak také verze R15 Ty dokáží využít jedno nebo všechna jádra, přičemž novější verze Cinebench dokáží vícejádrový procesor zaměstnat efektivněji, takže se lépe projeví rozdíl mezi procesory s různým počtem jader a podporou Hyperthreadingu.









Vzhledem k výrazně vyšším taktům procesorů Kaby Lake je tu i odpovídající nárůst výkonu pro renderování. Jako obvykle se prohlubuje rozdíl ve výkonu při zapojení všech osmi logických jader v Core i7.







V testu Luxmark Sala byly procesory trápeny všemi možnými způsoby, tedy nejdříve byla zatížena jen procesorová jádra, pak jen grafická jádra a nakonec obě najednou. I zde se stejně jako v testech OpenGL ukazuje pozoruhodný nárůst grafického výkonu a celkově jde o slušnou porci výkonu navíc, která se ale při zapojení CPU a GPU trošku smazává.





Pak tu máme obvyklý PCMark 8.1 testující celkový výkon počítače z noha ohledů, čili včetně GPU, atd. Ten v akcelerované podobě (OpenCL) ocenil i nové Core i5 lépe než staré Core i7, ale celkově jde o malé rozdíly.











Velice podivné výsledky přichází z testů Compubench, kde jsou rozdíly obrovské a těžko říci, čím jsou způsobeny. Zkusil jsem tak vyhledat další výsledky procesorů Skylake v těchto testech a ukázalo se, že ty mohou být velice rozdílné. Kvůli tomu příště zvážíme, zda budeme Compubench do našich testů vůbec zařazovat, ale nyní výsledky ještě uvedeme, když už byly naměřeny.

reklama