reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní

2.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní
Mezi základní desky firmy Gigabyte s čipovou sadou patří i model Z97-D3H, která figuruje také v našich doporučených sestavách, a to konkrétně v sestavě GAME. Dnes se tedy na tento model podíváme blíže.
Dříve se Gigabyte u svých desek chlubil technologiemi Ultra Durable, ovšem nyní toto ustupuje do pozadí, neboť každý již v podstatě bere jako samozřejmost, že desky hlavních výrobců využívají kvalitní komponenty. Gigabyte také už upustil od číslování verzí Ultra Durable a nyní se omezuje toliko na logo "Insist on Ultra Durable". Slibuje nám kvalitní kondenzátory Durable Black Solid Caps od Nichiconu či Chemi-Conu s výdrží přinejmenším 10 tisíc hodin, USB a LAN porty chráněné proti elektrostatickým výbojům, vrstva mědi v PCB, které je chráněno proti vlhkosti, a pak tu jsou pozlacené kontakty v socketu LGA 1150.





Vybrané modely ze série Black Edition slibují také stabilitu systému, na níž byly testovány po dobu sedmi dnů v továrně výrobce, ovšem to není náš případ. To nabízí například podstatně dražší model Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK (recenze).



My se raději podívejme na jiné vlastnosti této základní desky, která ovšem nenabízí to nejlepší z portfolia firmy Gigabyte. Vyrovnávat to ovšem bude především svou cenou.


M.2 a SATA Express pro moderní SSD


S příchodem desek s čipovými sadami Intel 9 Series se začala rozšiřovat i nová rozhraní, která prolomila hranici propustnosti 6 Gbps rozhraní SATA. Jedná se o M.2 a SATA Express nabízející shodně 10 Gb/s, a to díky dvěma linkám PCI Express 2.0. Nicméně to není konečná, neboť když se podíváme na nabídku ještě novějších desek s čipovou sadou Intel X99, pak ty často nabízí sloty M.2 vybavené pro čtyři linky PCI Express 2.0, což zvedne teoretickou propustnost na dvojnásobek.





Problém je však ten, že dnes, tedy alespoň v našich končinách, sice jsou k dispozici SSD pro rozhraní M.2, ovšem ty vesměs nabízí stejný výkon týkající se sekvenčního čtení a zápisu jako SSD pro SATA 6 Gbps. Zatím tedy nedokáží využít ani oněch 10 Gbps, natož pak 20 Gbps.


Gigabitová LAN od Intelu


V poslední době se v základních deskách houfně objevují ethernetové kontrolery od Intelu, pokud tedy deska nenabízí známý Killer E2200, nebo rovnou obojí, ovšem to se týká desek, které jsou označeny za herní modely. Řešení od Intelu má mít za výhodu snížení nároků na čas procesoru a Gigabyte k tomu přidává také aplikaci cFos Speed, která slouží ke správě síťového provozu a slibuje snížení zpoždění packetů pro vybrané aplikace, čili jde opět o prioritizaci provozu pracující na aplikační vrstvě.


Realtek ALC1150: odstup signálu od šumu 115 dB


Co se týče zvukového řešení, v tomto případě tu není čip se zvučným jménem Sound Blaster, ale Realtek ALC1150. Ovšem i ten nabídne slušné specifikace, jako je odstup signálu od šumu (SNR) 115 dB při přehrávání (DAC) a při záznamu zvuku (ADC) je to 104 dB.





Deska obsahuje zvukové konektory pro připojení až 8 reproduktorů v zapojení 7.1, přičemž navíc jsou zde další dva nezávislé kanály pro výstup na přední porty počítačové skříně. Nezapomnělo se ani na výkonný sluchátkový zesilovač, který dokáže vybudit velká sluchátka s impedancí až 600 ohmů, což má deska společné s herními modely, stejně jako oddělené audio obvody na PCB od ostatních, což pomůže chránit zvuk od elektromagnetického rušení. To už se dnes stává standardem.


Gigabyte APP Center


Na optickém disku se nachází software APP Center jako balík utilit a aplikací s unifikovaným uživatelským rozhraním, které umožní spouštět všechny aplikace od Gigabyte, které si do systému nainstalujete. A jaké to mohou být? Jednak je to Smart Quick Boost pro rychlé nastavení taktu procesoru, přičemž Advanced CPU OC poslouží k jemnějšímu ladění výkonu a nastavení základní frekvence BClk, násobiče CPU, napětí i výkonu integrovaného grafického jádra. Pro nastavení modulů operační paměti zase využijeme Advanced DDR OC.





Cloud Station je sada několika aplikací, které umožní využít chytrá zařízení pro komunikaci s počítačem, využití na něm uložených dat a jeho ovládání. Jednotlivě jde o aplikace HomeCloud (sdílení dat), HotSpot (vytvoří z počítače přístupový bod), Gigabyte Remote (vzdálené ovládání počítače), Remote OC (vzdálená přetaktování počítače) a Auto Green (aktivace funkcí pro šetření energií).


GIGABYTE DualBIOS (UEFI)


I tato levná základní deska má pro všechny případy dva samostatné čipy, z nichž každý nese svou kopii BIOSu. Jedna z nich tedy slouží jako hlavní a druhá jako záložní pro případ selhání. To může nastat třeba při aktualizaci, nakažení virem, špatnému nastavení, atd.

reklama