reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní

2.9.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97-D3H: levná, ale moderní
Mezi základní desky firmy Gigabyte s čipovou sadou patří i model Z97-D3H, která figuruje také v našich doporučených sestavách, a to konkrétně v sestavě GAME. Dnes se tedy na tento model podíváme blíže.

BIOS a jeho prostředí


Nejdříve byl BIOS zkontrolován, zda deska přišla s nejnovější verzí. Vybavena byla verzí F7 z 19. června, což byla zároveň nejnovější verze, takže aktualizovat nebylo co. I zde narazíme na startovací obrazovku, která nám dá nejdříve vybrat z několika jazyků a pak zobrazí nabídku v dnes tak populárních dlaždicích. Tato nabídka neobsahuje nastavení týkající se výkonu či jemného ladění desky, ale základní a zásadní volby, jako je funkce Fast Boot, zabezpečení, možnosti bootování či systémový čas. Pomocí klávesy F2 se pak dostaneme do grafického prostředí, popřípadě do dobře známého textového režimu.



- klikněte pro zvětšení -

Pokud si necháme zobrazit BIOS v grafické podobě s plnou nabídkou, pak se základní obrazovka, kterou na prvním screenshotu vidíte uprostřed ohraničenou záložkami, rozšíří o levý, pravý a vrchní panel. Vlevo se ukazuje stav procesoru, čili jeho takt, napětí, teplota i otáčky ventilátoru a také stav pamětí. Vpravo máme zobrazeny systémové informace, čili hlavní frekvenci, aktuální napětí hlavních větví zdroje, systémovou teplotu a také otáčky dalších ventilátoru. Nahoře pak máme vybrané informace zobrazeny v časových grafech.



- klikněte pro zvětšení -

Samotné nastavení budeme provádět pomocí menu uprostřed, které je v podstatě stejné jako u jiných moderních desek Gigabyte pouze jinak barevně laděné a je možné, že některé položky jsou schované jinde či jinak pojmenované. Celkem tu tedy je šest záložek, a to Frequency, Memory, Voltage, Miscellaneous, Home a Save & Exit. Jejich nabídku a funkce jsme si již popsali u zmíněné desky, takže se nebudeme opakovat. Stačí si uvést příslušné screenshoty, které můžeme v tomto BIOSu tvořit pomocí klávesy F12. Výsledné bitmapy se pak automaticky uloží třeba na připojený flash disk.
 
I zde se pak můžeme pomocí klávesy F2 přepnout do klasického textového zobrazení BIOSu, kde pak můžeme dělat to samé, pouze v jiném uživatelském prostředí.



- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení - 

reklama