reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK: bohatá výbava

2.6.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK: bohatá výbava
Mezi základní desky firmy Gigabyte vybavené zbrusu novou čipovou sadou Intel Z97 patří také model Z97X-Gaming G1 WIFI-BK. Jeho název napovídá, že jde o herní model, který má ve výbavě mimo jiné i bezdrátový Wi-Fi modul. Podívejme se na něj.

Závěrem


Základní deska Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK vybavená čipovou sadou Intel Z97 je vhodná jako základ moderní sestavy, v níž můžeme použít jak staré Haswell, zbrusu nové Haswell Refresh a za několik měsíců i procesory Broadwell, což budou Core již páté generace. Tato základní deska se může pochlubit velmi dobrou a širokou výbavou, ovšem za tu si také zaplatíme.



- klikněte pro zvětšení -

Z97X-Gaming G1 WIFI-BK nabídne 4 sloty PCI Express 3.0 x16 pro až 4 spolupracující karty NVIDIA či ATI, přičemž ty mohou díky PCIe switchi pracovat v konfiguraci x8/x8/x8/x8. Deska obsahuje i řadu dalších dodatečných kontrolerů, jako je třeba Marvell obsluhující 4 další porty SATA 6 Gbps, pak tu máme i čtyři USB 3.0 nad rámec základní výbavy a vedle síťovky od Intelu deska nese také další Gb Ethernetové rozhraní s řešením Killer E2201.

Dále stojí za zmínku i zvukové řešení od Creative využívající kvalitní komponenty, které nabídne i silný výstup na sluchátka a vyměnitelný operační zesilovač. V podobě modulu na malé kartě pro rozhraní PCI Express x1 pak dostaneme i moderní rozhraní Wi-Fi 802.11ac, přičemž to dosáhne propustnosti až 867 Mbps a jeho součástí je také Bluetooth 4.0. Deska také nese jedno rozhraní SATA Express pro připojení výkonných SSD, jež se zpravidla dostaví v 2,5" podobě. Ovšem slot M.2, který by nabídl stejnou datovou propustnost, tu bohužel nenajdeme.

Na druhou stranu ale ve výbavě najdeme hliníkovou záslepku se dvěma USB 3.0 pro 3,5" externí pozici skříně, budeme mít možnost napojení chladiče MOSFETů na systém vodního chlazení a pro detailní sledování aktuálních napětí v procesoru a paměťových čipech můžeme využít celkem osm vývodů v pravém dolním rohu desky. A vhod jistě přijde také celkem sedm PWM konektorů pro napájení ventilátorů.
 
 

Plusy


+ Kvalitní a silný zvuk od Creative
+ Možnost výměny op. zesilovače
+ Herní síťovka Killer E2201 + další od Intelu
+ Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0
+ Čtyři sloty pro grafické karty
+ Přední panel se dvěma USB 3.0
 
 

Minusy


- Vysoká cena
- Není tu slot M.2
 
 
Za zapůjčení desky Z97X-Gaming G1 WIFI-BK děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte desku GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK?
V anketě šlo hlasovat od 2.6.2014 do 30.5.2015. Počet hlasujících: 4
Výborná50 %
Průměrná50 %
Špatná0 %
reklama