reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 NUC: česká konkurence

23.4.2014, Jan Vítek, recenze
HAL3000 NUC: česká konkurence
Dnes se podíváme na další minipočítač, tentokrát z produkce HAL3000. Těšit se můžeme na nízkou spotřebu a díky využití skříně Akasa Newton i na pasivní chlazení, a tedy absolutně bezhlučný provoz.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí počítače a jeho hlučnost. S tou je to velice jednoduché, neboť tento počítač je díky skříni Akasa Newton chlazen zcela pasivně, a to samé platí i pro napájecí adaptér. Z toho vyplývá jediné, a sice naprosto bezhlučný provoz, který narušuje pouze velmi jemné pískání zdroje, ale to bylo slyšet jen ze vzdálenosti několika málo centimetrů v jinak tiché místnosti.

Není divu, že s chlazením není u procesoru s TDP 17 W velký problém (musíme ale také připočíst pár wattů za čipovou sadu), ovšem to je pouze jedna strana mince. Druhou pak je to, jakých teplot dosahuje procesor, jehož maximum by mělo být 105 °C.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
65 °C

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy se o obě procesorová jádra postaral Prime95 a trápeno bylo i grafické jádro.

Z výsledků v tabulce je vidět, že s teplotami nebude problém a žebroví skříně na svou práci bude stačit. Chlazení má pochopitelně velkou setrvačnost, takže trvá asi čtvrt hodiny, než se teploty ustálí. A pokud procesor zahřejeme na maximum s využitím 3DMarku, teplota udávaná utilitou Core Temp se ustálí na 65 °C, přičemž povrch skříně Newton má dle infračerveného teploměru teplotu mezi 39 a 42 °C.


Spotřeba a zátěž při přehrávání filmů


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž jednoho jádra, všech jader a celkového CPU včetně grafického jádra. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám. Ve vypnutém stavu by nám měřák Voltcraft Energy Check 3000 měl ideálně ukazovat nulu, ovšem ten ukazoval 1 až 1,3 W, což by u moderního minipočítače nemělo nastat.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
9,5 W
22 W

Spotřeba v klidu dosahuje téměř 10 W a pokud to srovnáme s výkonnějším Intel NUC s Core i3, je tu rozdíl 3,5 W. Ten může mít původ ve starší generaci použitého procesoru a také v kvalitě napájecího adaptéru. Spotřeba v zátěži odpovídá zatíženému procesoru pomocí 3DMarku. Pokud bylo zatíženo jen jedno, pak se spotřeba snížila na 15,5 W, při zatížení obou jader pomocí dvou procesových vláken se spotřeba vyšplhala na 20 W a při zátěži procesoru a grafického jádra spotřeba vystoupala na oněch maximálních 22 W. Spotřeba počítače je tedy velmi umírněná

Nízkou spotřebu a hlučnost tedy můžeme vidět jako další lákadlo systémů Intel NUC a podobných a to před sebou nemáme ani nejúspornější model. Spíše se dá říci, že model DC3217IYE je takovou střední cestou s vyváženým výkonem a spotřebou.

reklama