reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hliníkové pouzdro Proporta pro Dell Axim x50v

6.11.2006, Pavel Bureš, recenze
Hliníkové pouzdro Proporta pro Dell Axim x50v
Výrobky společnosti Proporta nejsou pro čtenáře Světa PDA neznámé, nedávno jsme si např. představili hardcase pro Sony Clié UX50. Proporta je jednou z mála firem, která myslí i na majitele kapesních počítačů s rozšiřující baterií.
Jak se můžete dočíst na stránkách výrobce, pouzdro je vyrobeno z leteckého hliníku, který hardcasu poskytuje velkou odolnost při zachování rozumné hmotnosti. Pokud nosíte Dell Axim x50v s 2200 mAh akumulátorem na opasku v běžném koženém pouzdře nebo v hardcasu Proporta, rozdíl nejspíš nepoznáte, oboje váží přibližně stejně.


Výrobce vyřízl otvory na všech důležitých místech, PDA můžete se stolním počítačem spojit kabelem, do kolébky se Axim v hardcasu nevejde. Na levém boku najdete možná až příliš velký otvor pro přístup k trojici ovládacích tlačítek. V Proportě mysleli i na takové maličkosti jakými jsou mikrofon a LED dioda, k obojímu máte v pouzdře přístup.



Pokud má být pouzdro ochranné, pak by mělo krýt všechny důležité části kapesního počítače. U hardcasu Proporta tomu tak úplně není. Vzhledem k tomu, že je pouzdro určeno pro PDA s vysokokapacitní baterií, musel se výrobce nějak vypořádat s „batůžkem“, který na zadní straně Dellu baterie vytvoří. Lidé v Proportě pouze rozšířili prostor pro kapesní počítač, takže vrchní strana PDA se sloty pro paměťové karty není chráněna. Uživatel tak sice má přístup k SD a CF slotu i při zavřeném pouzdru, ale při nešťastném pádu např. na roh stolu by se mohl kapesní počítač poškodit.


Vnitřek pouzdra je vystlán pěnovou hmotou, která chrání PDA při běžném používání i v případě pádu. Hardcase obsahuje jednu pozici pro uložení paměťové karty formátu SD/MMC. Dell Axim x50v se do pouzdra zasouvá velmi pohodlně, není třeba vyvinout velkou sílu. PDA ale v pouzdře drží, takže pokud hardcase s Aximem otočíte konektorem nahoru, počítač z pouzdra samovolně nevypadne.


Hardcase je možné díky dodávané sponě nosit také na opasku. Nejdříve je ale třeba připevnit na pouzdro plastový úchyt, na který se následně připne spona. Vtip použitého řešení je v tom, že při pohybu nedochází k opotřebování pouzdra, protože klip se hardcasu přímo nedotýká. Bohužel, mezičlen se musí k pouzdru přišroubovat, takže hrozí nebezpečí, že se časem uvolní a pouzdro by mohlo spadnout. Osobně mám největší důvěru k řešení spol. Krusell, který ve svých pouzdrech používá mechanismus, kdy se do sebe obě části zacvaknou.


Během více jak měsíčního používání jsem nenarazil na žádný závažný nedostatek, který by bránil práci s pouzdrem. Zavírání hardcasu pracuje na jednoduchém principu, ale „neochodilo“ se ani během několika týdnů. Pouzdro je možné dostatečně rozevřít, tlačítka pod displejem jsou přístupná bez omezení. Hardcase několikrát spadl na zem, ale přežil bez úhony. Oproti některým konkurenčním produktům (např. Palm hardcase pro Tungsten T) je pouzdro vyrobeno z odolného materiálu, který vydrží i méně šetrné zacházení. Menší výhrada směřuje k minimálnímu zakrytí slotů pro paměťové karty. Jedná se o lehce zranitelnou část, která by měla být chráněna. Testované pouzdro Proporta má tu výhodu, že je uzpůsobeno pro rozšiřující baterii. Jedná se o zboží, které nemá v nabídce každý výrobce. Obdobná pouzdra prodává ještě PDair, Piel Arama a Sena Cases.

Pouzdro zapůjčila Proporta, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 34,95 EUR bez DPH (cca 990 Kč)
reklama