reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP2065 - levný profesionál?

3.7.2006, Pavel Kovač, recenze
HP LP2065 - levný profesionál?
Hledáte klasický monitor s poměrem stran 4:3 pro poloprofesionální až profesionální úpravu fotek či videa? Možná právě pro Vás je zde dnes testovaný kousek od společnosti HP. Hlavním lákadlem je vyspělá technologie S-IPS a dobrá ergonomie.

Tradiční design


Co si představíte pod pojmem LCD monitor? Nejspíš plochý kus plastu na jedné noze. A právě takový je HP LP2065. Ostatně nejvíce prozradí následující fotografie. Někomu se sice může zdát, že takovýto design není ničím zajímavý, ale vzpomeňme na přísloví: "V jednoduchosti je krása."


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Z předního pohledu je hned poznat, že se jedná o klasický 4:3 monitor. Tyto monitory jsou vhodné pro tradiční práci - úprava fotek, kancelářská práce či čtení webových stránek. Naopak pokud hledáte monitor pro sledování filmů, tak se poohlédněte po nějakém širokoúhlém modelu. V poslední době jich je jako máku, takže výběr je opravdu široký.


Čelní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Monitor poskytuje celkem slušné možnosti polohování. Zdvih je již tradičně u tohoto typu stojanů velký a zde dosahuje pěkných 13,5cm. Náklon monitoru je také dostatečný a to -5° vpřed a 30° vzad. Malinká vada na kráse je až příliš snadno nastavitelný náklon. Při pokusu monitor zdvihnout do vyšší polohy či naopak do nižší vždy změníte náklon do jedné z krajních poloh. Je to sice detail, ale výrobce by se mohl u příštích modelů vyvarovat těchto drobností, které kazí jinak perfektní polohování.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Výrobce nezapomněl ani na funkci otočení obrazovky známou pod názvem pivot. V tomto ohledu lze jen těžko něco vytýkat. Obě krajní polohy jsou natolik dobře definovány, že i při velmi rychlém otočení monitoru máte jistotu vodorovnosti resp. svislosti všech hran.


Pivot (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka na monitoru jsou mikrospínačová, a při dotyku se neviklají. Jejich označení je také natolik výstižné, že nebudete mít problémy s orientací. Problém by sice mohl vzniknout v noci, kdy na tlačítka neuvidíte, protože nejsou podsvětlená. Na druhou stranu není problém tlačítka po chvilce tréninku nahmatat.


Tlačítka na monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně monitoru naleznete mimo jiné tunely pro umístění kabelů tak, aby nepřekážely v běžném provozu a nehyzdily monitor při pohledu zezadu. Nasunutí kabelů do tohoto můstku však vyžaduje trochu zručnosti a pevné nervy. Naštěstí to není nic nepřekonatelného a hlavně to nebudete provádět tak často.


Uchycení kabelů do nohy monitoru (Pro zvětšení klikněte)


Výrobce nezapomíná ani na, dnes již nutný, USB 2.0 Hub. Tento hub je rozdělen do dvou částí. První dva porty jsou umístěny u konektorů obrazových vstupů a napájení a druhé dva na levé straně rámečku monitoru. Toto uspořádání je asi nejlepší, protože není problém připojit nějaké stálejší zařízení jako je myš tak, aby kabel nevyčuhoval ze strany monitoru. Zároveň však nic nebrání připojit flashdisk rychle a pohodlně.


Konektory (Pro zvětšení klikněte)


Monitor má dva obrazové vstupy a oba jsou v provedeni DVI-I, což znamená, že obsahují jak analogový, tak digitální piny pro připojení plnohodnotného DVI-I kabelu. Není tedy problém připojit počítač s analogovým výstupem. Pro přívod elektrické energie je zde klasický třípinový konektor na 220V/120V. Monitor má tedy zabudovaný zdroj, a tak vám nebude překážet krabička u nohou. Někteří uživatelé upřednostňují externí zdroje z důvodu, aby byl monitor co možná nejmenší a nejlehčí, ale nutno podotknout, že integrovaný zdroj až tak velký není a při přenášení nevznikne žádný problém. Zkrátka když zapomenete napájecí kabel, tak si od někoho půjčíte klasický napájecí kabel pro počítač. A aby fungoval USB Hub, tak je nutný USB vstup, v tomto případě jde o tradiční USB-B konektor.




Dodávané příslušenství
  • 2x DVI-D SingleLink kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s drivery a manuálem

Příslušenství je standardní a ničím nepřekvapí. Celkem nečekaný krok od výrobce je to, že jsou dodávány dva DVI-D kabely a ani jeden D-SUB->DVI-A kabel. Pokud tedy má Vaše grafická karta pouze analogový výstup, je nutné dokoupit D-Sub->DVI-A kabel. Na druhou stranu těžko si někdo koupí takovýto monitor, aniž by měl grafickou kartu bez DVI výstupu. Monitor nemíří do low-endu, kde bych toto bral jako závažný nedostatek.



HP LP2065
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
20,1" (4:3)
Ideální odezva
8 ms
Jas
300 cd/m^2
Kontrast
800:1
Výrobní technologie
S-IPS
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,255mm
Nativní rozlišení
1600 x 1200
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO (2+2 porty - aktivní)
Vstupy
2x DVI-I, USB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
9,2 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
ANO
Spotřeba
70W typická (55W bez USB, max 75W)
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 17 600,- Kč s DPH

Díky vyspělé technologii S-IPS je monitor předurčen pro poloprofesionální až profesionální práci. Navíc je díky pěkné 8ms odezvě vhodný i pro hraní her a sledování videa.


Rivalové


V oblasti větších profi monitorů je relativně velká konkurence. První, který přichází v úvahu, je NEC 2070NX - také s obrazovkou S-IPS, avšak s 16ms odezvou. Dalším kandidátem je ViewSonic VP2130b s S-PVA obrazovkou a taktéž s 8ms odezvou, ViewsSonic ma navíc obvykle velmi kvalitní zpracování barev. Další v řadě je SONY S205FS s obrazovkou S-IPS. V neposlední řadě je zde Samsung 214T a jak jinak než s S-PVA obrazovkou.



Z přehledu panelů je patrné, že HP drží cenu opravdu velmi nízko. Uvážíme-li, že má nejlepší technologii, tak je to opravdu parádní. Inu uvidíme, co ukáží testy.
reklama