reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP2465 - další obr v akci

17.7.2006, Pavel Kovač, recenze
HP LP2465 - další obr v akci
Společnost HP vydala novou sérii monitorů LPxx65. Nedávno jsme vám přinesli recenzi monitoru HP LP2065 (20"), tentokrát se podíváme na jeho většího bratříčka s úhlopříčkou 24", technologií S-PVA od Samsungu, poměrem stran 16:10 a hlavně s lákavou udávanou odezvou 6ms. S cenou se navíc drží opravdu nízko, a tak je to horký kandidát na "lidový" 24" LCD panel.

Design


Pokud jste četli nedávný článek "HP LP2065 - levný profesionál?", máte již nyní celkem dobrou představu o tom, jak monitor vypadá. Vskutku je tento 24" model "pouze" větším bratříčkem modelu LP2065. Firma HP vsadila na to, že její produkty si budou podobné, drží si zkrátka vlastní image.


Základní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Díky klasickému podstavci není problém monitor zdvihnout o celkem slušný kus - 13cm. Podstavec je vlastně na vlas stejný, jako byl u HP LP2065 a to včetně uchycení kabelů v gumovém tunelu a mechanismu uchycení samotného panelu.


Svedení kabelů (Pro zvětšení klikněte)

Z čelního pohledu je patrné, jak je monitor velký, dvacetčtyři palců je opravdu mnoho a rozlišení 1920x1200 je pro práci jako stvořené. Poznámka autora: "Osobně si myslím, že rozlišení 1920x1200 je pro efektivní práci takové rozumné optimum a ani 1600x1200 není tak pohodlné."


Čelní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Díky velkému zdvihu není problém monitor otočit na výšku (pivot). Jediný problém u takto velkého monitoru je fakt, že pokud je otočen na výšku, tak se obraz zdá prohnutý, navíc pro lidské oko není takto vysoký obraz vhodný a stejně nevidíte vše najednou. Pokud je však monitor v klasické poloze, je pohled na obraz opravdu skvostný, teď ovšem nemluvím o kvalitě obrazu tohoto monitoru, ale o 24" LCD obecně.


Pivot (Pro zvětšení klikněte)

Při otáčení monitoru jsem narazil na jediný vážnější problém, monitor se sice otáčel jedna radost, ale trochu vadilo špatné nadefinovaní krajní polohy v horizontální poloze. Je tedy nutné si po otočení monitor ustavit do vodorovné polohy, což může trochu rozčilovat. Výhodou tohoto monitoru pro pivot je fakt, že rámeček je na všech stranách stejný, a tak nevytváří při otočení nesouměrný dojem.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně je vidět výrazné žebrování a průduchy pro odvod tepla. Je to celkem nutné, protože monitor má integrovaný zdroj a maximální spotřeba je 110W, což je už slušné topení. Například takový 22" CRT monitor má spotřebu 140W a to není o moc více než u tohoto velkého LCD.


Tlačítka (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou mikrospínačová a mají přesný jistý stisk. Popisky jsou také dobře odlišeny a vyjadřují přesně to, co byste u nich čekali. V noci by mohlo vadit, že nejsou tlačítka podsvětlená, ale zase neoslňují a není problém si čtyři tlačítka zapamatovat.


USB hub (Pro zvětšení klikněte)

Na levé straně monitoru se nachází dvouportový USB Hub, další dva porty jsou v prostoru u obrazových vstupů. Toto je asi nejšikovnější řešení, protože stálé zařízení, jako je myš či tiskárna, si zapojíte do zadních portů a například flash disk připojíte lehce a pohodlně ze strany.


Konektory (Pro zvětšení klikněte)

Pro přivedení obrazového signálu se stará dvojice DVI-I konektorů (možno připojit digitální i analogový kabel). Napájecí konektor je klasický třípinový, což je opět praktické. Zapomenete-li napájecí kabel doma, když zrovna jdete na LAN párty, nemusíte se bát, že budete sedět v koutě a sledovat ostatní.




Dodávané příslušenství
  • 2x DVI-D->DVI-D SingleLink kabel
  • 2x D-Sub->DVI-A kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s drivery a manuálem

V příslušenství najdete vždy po dvou kabely pro propojení PC a monitoru a to jak digitální, tak i analogovou cestou. Je vidět, že výrobce mysel opravdu na všechny a na kabelech nešetřil. Ostatní příslušenství je však již standardní a nepotřebuje další komentář.



HP LP2465
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
24" (16:10)
Ideální odezva
6 ms
Jas
500 cd/m^2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
S-PVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,270mm
Nativní rozlišení
1920 x 1200
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO (2+2 porty - aktivní)
Vstupy
2x DVI-I, USB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
10,7 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
ANO
Spotřeba
75W typická 110W maximální
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 26 900,- Kč s DPH

Společnost HP u 20" modelu použila technologii S-IPS, avšak zde osadila monitor panelem S-PVA, což je vylepšená technologie PVA a to hlavně v odezvě a pozorovacích úhlech.


Rivalové


Protože se jedná o monitor větší úhlopříčky, je díky tomu jeho cena také adekvátně vysoká. Pokud si však projdete ceníky, zjistíte, že je to prakticky nejlevnější 24" LCD monitor na našem trhu. Jeho cena spadla dokonce pod Acer AL2416Ws, což je opravdu skvělé. Acer nemá ani DVI vstup, což je u takto velkého monitoru téměř nutností. Dalším monitorem s takto velkou úhlopříčkou je Acer AL2423W, který již má DVI konektor. Samsung SyncMaster 244T je vybaven stejnou obrazovkou jako toto HP, avšak jeho cena je již znatelně vyšší. Podobnou cenu má také Fujitsu-Siemens P24-1W a opět má stejnou obrazovku jako HP LP2465. Je vidět, že je tu velký cenový rozptyl a to přetože mají všechny monitory totožnou obrazovku. Uvidíme, jak si povede tento "lidový" 24" monitor v testech.


reklama