reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion 23xi: e-IPS za hubičku

26.6.2013, Pavel Kovač, recenze
HP Pavilion 23xi: e-IPS za hubičku
Když se dnes řekne LCD monitor, většině lidí hned v hlavě naskočí technologie e-IPS. A právě takový je monitor HP Pavilion 23xi. Tento monitor určený do domácností však umí překvapit hned několika zvláštnostmi. Jaký je?

HP Pavilion 23xi: klasika nadevše


Znáte to. Hledáte monitor do domácnosti a nevíte, jaký si vybrat. Často skončíte u nějaké neznámé značky a očekáváte, že dostatečně poslouží. Není však lepší zvolit nějakou osvědčenou značku a nic neřešit? Pokud jsou vaše odpovědi ano, možná právě pro vás je zde dnešní HP Pavilion 23xi. Ten navíc poskytuje docela atraktivní design. Výrobce se totiž odhodlal použít bezrámečkovou konstrukci. O ní však později, protože v podání od HP je to trochu o něčem jiném.



HP Pavilion 23xi

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Ze základního pohledu je jasné, že konstrukce je hodně jednoduchá. Noha neposkytuje žádný zdvih ani pivot. Je však masivní a monitor na ní až nezvykle dobře drží. Stříbrná barva má hladký povrch a nejsou na ní vidět žádné otisky prstů či prach, což je v domácnosti a vlastně i kanceláři hodně důležité. HP se také trochu odvázalo a zvolilo dost velké logo z broušeného kovu a velkou podsvícenou "ikonku" pro tlačítko Power. Docela to koresponduje s dnešní dobou, kdy i operační systém má obvykle ovládací prvky velké.


HP Pavilion 23xi přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu si můžete všimnout bezrámečkové konstrukce. Ta je ovšem oproti obvyklému zpracování až neuvěřitelně pevná. Například u takového LG IPS237L máte pocit, že panel z monitoru každou chvilkou vypadne. To u HP Pavilion 23xi rozhodně nehrozí. Plast kolem panelu drží pevně a ani při hrubším zmáčknutí nikde nevrže. Je vidět, že se dá vyrobit monitor, co je levný, a přesto dostatečně dobře konstrukčně zvládnutý.


HP Pavilion 23xi náklon

Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Bohužel trošku problém je posazením monitoru. Na vyššího člověka je zkrátka horní hrana trošku níže položená. Pokud tedy měříte více jak 175 cm, tak si připravte na stůl nějakou podložku pod monitor, jinak vaše krční páteř začne časem bolet.


HP Pavilion 23xi tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou klasická mikrospínačová a jejich popisky jsou sice nepodsvícené, ale dobře zřetelné. Navíc jsou dostatečně velká. Stisk samotných tlačítek je přesný a hlavně jemný. Nemusíte do monitoru nikterak tlačit a ani při zběsilém pohybu v menu se monitor nehoupe.


HP Pavilion 23xi zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně naleznete konektory v klasickém obsazení DVI, HDMI a D-Sub. Je zde také konektor pro stejnosměrné napájení. Zdroj je tedy externí. Obecně to u monitoru nemám tolik rád, protože to vytváří další nepořádek v kabelech. Jestli ovšem patříte do druhé skupiny lidí, kteří externí zdroj uvítají, tak si připočtěte rovnou jeden plusový bod.


HP Pavilion 23xi konektory

Konektory (klikněte pro zvětšení)



Dodávané příslušenství:
  • DVI, D-Sub kabel
  • Napájecí šňůra a externí zdroj
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení naleznete obvyklou dávku kabelů. Je zde ovšem jedna zvláštnost. Tím je samotné balení. Vzhledem k tomu, kolik monitorů naší redakcí projde, jsem zkrátka zvyklý vybalovat monitory hodně opatrně. A proč? Inu, obvykle je totiž monitor vložen mezi dva polystyreny a při vytahování z krabice často odpadávají kusy kabelů apod. Občas se doslova bojím, aby monitor z krabice nevypadl a nezničil se ještě než jej položím na stůl. Dnešní HP je však zabaleno sofistikovaněji a stačilo k tomu opravdu málo. Ony polystyreny jsou totiž svázány k sobě. Ano, je to drobnost, ale rozhodně potěší.


HP Pavilion 23xi příslušenství


HP Pavilion 23xi
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (10 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6+2 bitů
Rozteč bodů
0,265 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
Ne
Vstupy
DVI, HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ne
Možnost montáže na stěnu
Ne
Hmotnost
3,5 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ne
Spotřeba
30 W
Rozměry
532×171×404 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-
reklama