reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty

12.1.2006, Pavel Bureš, recenze
HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty
Operační systémy společnosti Microsoft mají v kapesních počítačích dlouholetou tradici, ale v oblasti smartphonů je společnost spíše nováčkem. V současné době si můžete pořídit přístroje s Windows Mobile 5, který je na velmi vysoké úrovni. Funkčnost celého zařízení ale nezáleží pouze na OS, ale velmi důležitou roli hraje i hardware. Qtek 8310 je v mnoha směrech výjimečné zařízení – obsahuje všechny podstatné bezdrátové technologie a díky vysokému rozlišení displeje a menší úhlopříčce je zobrazení textu i grafiky pastvou pro oči.
Během několikadenního testování mi Qtek 8310 docela přirostl k srdci a bylo těžké se s ním rozloučit a vrátit se k používané kombinaci PDA a telefonu (konkrétně Palm Tungsten T3 a Siemens S55). Přestože mi spíše vyhovují komunikátory a smartphony mě nechávají chladným kvůli absenci dotekového displeje a nedotaženosti a jednoduchosti nejpotřebnějších aplikací (e-mail, kalendář, úkoly), Qtek se pro mě i přes svou koncepci stal použitelným nástrojem pro práci a zábavu.

Výrobce kromě nasazení nové verze operačního systému (Windows Mobile 5 Smartphone Edition) připravil viditelnou změnu – displej. Ten disponuje místo dřívějšího rozlišení (176 x 220 bodů) 320x 240 pixely a vzhledem k úhlopříčce 2,2" (u PocketPC je základem 3,5" při stejném počtu bodů) je displej velmi jemný. Kamenem úrazu je však podsvícení – není možné ho regulovat, můžete si nastavit, po jak dlouhé nečinnosti se má zapnout. Funkce light senzor podle hladiny světla případně zapne podsvícení klávesnice, pokud je však funkce vypnutá a vy stojíte ve tmě, je to problém. Displej je velmi dobře čitelný v kanceláři či venku ve stínu, při používání na slunci barvy sice nejsou již tak výrazné, ale text je stále čitelný.



Joystick je jako takový zajímavý ovládací prvek, záleží však na kvalitě zpracování. Tu během tak krátké doby není možné posoudit, ale jedno je jasné – joystick Qteku je citlivý a během prvních hodin si budete muset dát na ovládání záležet, abyste minimalizovali množství chyb. I při malé odchylce od požadovaného směru se joystick zachová jinak, než očekáváte. Pokud bychom funkční tlačítka pod displejem a joystick ohodnotili slovem dobrý, pro numerickou část klávesnice si schováme výrazy jako horší průměr (či spíše podprůměr). Tlačítka jsou poměrně velká, problematické je ale rychlejší psaní. Jestliže se snažíte zadávat znaky tak rychle, jak jste zvyklí z předchozího telefonu, můžete být nemile překvapeni – Qtek některé stisky tlačítek prostě ignoruje a pokud např. zmáčknete sedmičku 4x rychle za sebou, telefon napíše pouze písmeno R. S popsaným neduhem se setkalo již velké množství majitelé smartphonu a řešení zatím není známo; pokud je pro vás rychlé psaní textovek či e-mailu prvořadou funkcí, Qtek 8310 nejspíš pro vás nebude.

Velkou konkurenční výhodou je synchronizaci PIM aplikací ve smartphonu s Microsoft Outlookem na stolním počítači. Díky tomu můžete mít své kontakty, úkoly či poštu neustále při sobě; čeština Qteku nečiní problémy. Při telefonování je hovor čistý, výsledný dojem kazí hlasitost – na nejvyšším stupni je relativně nízká, v hlučném prostředí druhou stranu neuslyšíte. Potíž nastala s kontakty na kartě SIM, telefon zjevně s něčím takovým nepočítal. Doufejme, že se brzy objeví aplikace, která tento neduh odstraní.

Webový prohlížeč poskytuje základní funkce a při správně nastaveném kódování uvidíte české stránky bez potíží s národními znaky. Díky možnosti měnit velikost písma by si měla na své přijít většina uživatelů, ale i největší písmo je docela malé.

Překvapila mne rychlost GPRS spojení. Telefon jsem používal jako Bluetooth modem a průměrná rychlost dosahovala cca 32 kbps, při použití download manageru jsem se dostal na stabilních 5KB/s. Qteku nečinil obtíže ani přenos velkých souborů, 25 MB ZIP se podařilo stáhnout najednou.

Qtek 8310 je vybaven 1,3 megapixelovým fotoaparátem, kvalita pořízených snímků je nevalná. Na displeji smartphonu však fotografie vypadají dobře.

Chybou, která nebrání používání, je přehození písmen „z“ a „y“ v menu (Výchoyí obrazovka).

Ještě před započetím testování jsme očekávali, že se nám do rukou dostane zajímavý přístroj, ale Qtek nás mile překvapil. Co se týče funkcí, vlastností operačního systému a bezdrátových technologií, patří tento telefon k současné špičce. Výsledný dojem kazí špatná klávesnice a nízká hlasitost při hovoru. Za necelých 12 tisíc nenajdete lepší smartphone. Jestliže vás koncepce chytrého telefonu neoslovila, podívejte se po komunikátoru, např. po MDA Compact (s přijatelnými rozměry, obdobně jako Qtek 8310) nebo po Palmu Treo 650.

Smartphone zapůjčila společnost AH Mobile, děkujeme.



Cena v době psaní recenze: 11 769,- Kč s DPH
reklama