reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2374HDS: všestranné e-IPS?

10.4.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2374HDS: všestranné e-IPS?
Společnost iiyama si pro nás připravila další e-IPS monitor. V poslední době se zdá, že e-IPS zaplavily prakticky všechny výrobce. Dnes se tedy podíváme, jak si s touto novou a nadějnou technologií poradila japonská iiyama v podobě 23" modelu.

Jednoduchý design nadevše


Pokud dnes hledáte monitor, s největší pravděpodobností skončíte u nějakého levnějšího e-IPS panelu. Ty dnes poskytují obvykle slušné barevné podání a perfektní pozorovací úhly. Na monitoru si je však třeba dávat pozor také na další vlastnosti. Například na ergonomii, kterou levné modely obvykle moc dobrou nemají. Co poskytuje dnes testovaná iiyama XB2374HDS? Podaří se jí udržet krok s konkurencí, nebo je to pouze další monitor s e-IPS panelem v řadě?




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


První pohled na monitor prozrazuje velmi dobrý stojan, který je pro praktické použití opravdu důležitý. Nerad bych se opakoval s předchozími recenzemi, ale opakování je matka moudrosti. Pokud vybíráte monitor, je vždy dobré si uvědomit, že nejen kvalita obrazu je to, co byste měli sledovat. Důležitá je také ergonomie, která vás ušetří bolavého krku a ve výsledku může ušetřit i vaší peněžence za nákladnou rehabilitaci.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


iiyama XB2374HDS poskytuje slušný zdvih, funkci pivot a dostatečný náklon. Díky tomu nemusíte mít strach o uzpůsobení pro vaši kancelář/domov. Podívejme se na tyto vlastnosti trochu detailněji.





Zdvih je slušných 110 mm. Krajní poloha je přitom asi 40 mm nad stolem. Zde by sice monitoru slušela možnost jej posadit až k samotnému kořenu nohy, ale na druhou stranu kdo to využívá?

Právě díky vyššímu posazení monitoru nemusíte při otáčení panel vyklápět. Jedná se sice o drobnost, ale potěší. Navíc je polohování více intuitivní.





Náklon monitoru je možné provádět o 3° vpřed a 20° vzad. Náklon vzad by zasloužil trochu víc (co třeba takových 30°?). Ale vzhledem k velikosti panelu to není až tolik potřeba.

Veškeré polohování je velmi přesné a lze jej provádět jednou rukou. Stojan stále drží na stole. Možná se divíte, proč to zdůrazňuji, ale ne všechny monitory to umí.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


I přestože jsou tlačítka velmi malá, dobře se ovládají. Popisky jsou dostatečně čitelné a díky prostřední LED jsou tlačítka i hmatově lehce oddělená.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Zadní část monitoru skrývá asi jediný lesklý kus plastu. Nevím, co k tomu výrobce vedlo, ale do celkového designu se zkrátka tento lesklý černý plast nehodí. Jinak je monitor totiž obdařen matným a strukturově dost výrazným plastem. Díky tomuto lesklému prvku je však obdařen monitor jednoduchou sponou na uchycení kabelů. Nemusíte se tedy o kabely za monitorem moc starat a ani vlastně nebudou při čelním pohledu vůbec vidět.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Konektory jsou vyvedeny směrem k zemi, a tak se kabely ani při přichycení na zeď neohýbají. Tento systém je asi nejlepší a není mu co vytknout. Jako obrazové vstupy lze využít D-Sub, DVI a HDMI. Display Port chybí.




Konektory


Dodávané příslušenství:
  • DVI, D-Sub, audio propojovací kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Ve vybavení najdete zcela standardní várku kabelů a manuálů. Nic na vás nevykoukne jen tak z čista jasna.

iiyama XB2374HDS
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava obrazovky
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
neuvedeno (nejspíš 6-bit + FRC)
Rozteč bodů
0,2652 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
ANO (2x 2 W)
USB HUB
NE
Vstupy
HDMI, DVI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
VESA 100 mm
Hmotnost
5,4 kg
Norma TCO
NA
Pivot
ANO
Spotřeba
35 W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
NE

Specifikace nejsou prakticky ničím v rámci e-IPS panelů výjimečné. Snad jen fakt, že monitor disponuje reproduktory s výkonem 2 x 2 W.
reklama