reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2374HDS: všestranné e-IPS?

10.4.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2374HDS: všestranné e-IPS?
Společnost iiyama si pro nás připravila další e-IPS monitor. V poslední době se zdá, že e-IPS zaplavily prakticky všechny výrobce. Dnes se tedy podíváme, jak si s touto novou a nadějnou technologií poradila japonská iiyama v podobě 23" modelu.

Celkové hodnocení a závěr


Většina z vás si po přečtení recenze asi myslí, že jde o podprůměrný monitor. Na jednu stranu se to tak může zdát. Je tu lehce podprůměrná odezva a horší podsvícení. K tomu je i tovární kalibrace barev jen průměrná. Čím tedy tento monitor zaujme? Hledat pozitiva však není až tak těžké. Jde např. o velmi dobrý stojan, který je u takto levných monitorů dost nezvyklý. Také je tu kvalitní OSD menu a velmi dobré pozorovací úhly. Pokud se tedy rozhodujete mezi levnými e-IPS panely a potrpíte si na kvalitní stojan (což byste už pro své zdraví měli), tak jej určitě zařaďte do svého výběru.





Podívejme se na parametry jednotlivě. Odezva je podprůměrná, ale zase má velmi příznivý průběh. Je bez překmitů a neruší při běžné práci. Barevné podání je pouze průměrné a pomůže mu až zásah OSD menu. To u tohoto monitoru výrazně doporučuji a pokud máte i možnost, tak ji proveďte. Monitoru to hodně pomůže.

Velmi dobré jsou také pozorovací úhly, které jsou kaženy pouze lehce lesklejším povrchem obrazovky. e-IPS zkrátka ukazuje záda asi všem TN panelům. Velmi dobrá je ergonomie, která poskytuje v této cenové relaci asi to nejlepší, co si lze vůbec přát.

A nyní ta negativa. Podsvícení. Ach to podsvícení. Kdyby se výrobce více věnoval tomuto aspektu, tak je monitor nadprůměrný. Bohužel testovaný kus podsvícení dobré rozhodně nemá. Je to škoda.

Ve výsledku jde o monitor, který dokáže zaujmout cenou. Pokud hledáte levný monitor s dobrou ergonomií a na barvy si nepotrpíte (resp. nevadí vám horší podsvícení), tak jej zařaďte do svého výběru.




Velmi dobrá ergonomie
Horší odezva (ale bez překmitů)
Odezva bez překmitů
Nedostatečné podsvícení a průsvity
Dobré pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 5 000 Kč s DPH

 
Za zapůjčení monitoru iiyama XB2374HDS děkujeme firmě iiyama
reklama