reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?

19.4.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?
Také firma iiyama přišla s 27" QHD monitorem, který je velmi slušným konkurentem pro Dell U2713HM. Jeho cenovka totiž atakuje hranici 13 tisíc a uvnitř se skrývá H-IPS 120Hz 10bitový panel! Má tedy iiyama vůbec nějaký háček?

iiyama ProLite XB2776QS - lidový QHD?


Doba HD monitorů snad konečně mizí. V poslední době se čím dál tím více objevují monitory s rozlišením 2560×1440. Sice to pro spoustu lidí znamená téměř konec 2560×1600, ale pro ty, co čekají na náhradu za svůj letitý HD monitor, je to asi jediná možnost. A nutno podotknout, že velmi výhodná. Ony větší 30" s 16:10 jsou totiž neuvěřitelně drahé a obvykle nemají ani OSD menu. Ve výsledku tedy tyto QHD monitory poskytnou za méně peněz více muziky. A právě i takový monitor si připravila firma iiyama. Jde o model XB2776QS s cenovkou atakující hranici 13 tisíc.



 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


A jaký je konstrukčně? Hned na první pohled docela povedený. Plasty drží při sobě, ale při trošku hrubším zacházení začínají vrzat. Hodně je to znát v dolním rámečku v místě loga firmy. Pokud tam stisknete monitor, tak se ozve zvuk připomínající stará vrata od stodoly. Plasty však drží a jde opravdu jen o zvuk. Navíc obvykle za tuto část monitoru nechytáte a pivot a zdvih provedete za kraje, které tímto skřípáním netrpí.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Vzhledem k tomu, že iiyama nasadila klasickou nohu se zdvihem a pivotem, tak jsem očekával i slušný náklon. Ten se bohužel až tak nedostavil a jde pouze o průměr. 5° vpřed a 20° vzad. Na monitor této velikosti to však obvykle stačí, a tak vlastně není co vytknout. Pokud však rádi pracujete ve stoje, nebo máte nestandardní pracoviště, tak si monitor raději prozkoušejte před koupí.


 - náklon

Náklon monitoru


Tlačítka v pravém dolním rámečku jsou dobře čitelná a dokonce i lehce hmatově oddělená. Bohužel nejsou až tak kvalitní, jak bych od monitoru očekával. Jejich stisk je nejistý a stále máte pocit, že se tlačítka spíš vyklápějí než mačkají, což je dáno jejich konstrukcí.


 - tlačítka

Ovládací prvky

Zdvih je však dostatečný, přesto bych rád viděl možnost monitor posadit spodní hranou na stůl, resp. na podstavec samotného monitoru. Pokud máte na stole umístěn zvýšený box, na který pokládáte monitor, tak bude nejspíš tato iiyama moc vysoko. Pro ty ostatní, a nutno podotknout že valnou většinu, je zdvih iiyamy naprosto dostatečný.


 - zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


Také pivot budí drobné rozpaky. Ten má sice perfektní aretaci, ale chvilku se s ním musíte seznamovat. Monitor je totiž možné otáčet na obě strany. Na jednu jde o plných 90° a na druhou však jen o cca 45°. Jde ale opravdu jen o zvyk. Aretace samozřejmě funguje na obou koncích, a to velmi přesně.


 - pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně si můžete všimnout klasických otvorů pro VESA držák s roztečí 100 mm. V nich je samozřejmě standardně přichycena noha. Další zvláštnosti zde nejsou.


 - konektory

Konektory (klikněte pro zvětšení)


Jako konektory osadil výrobce DisplayPort, HDMI, D-Sub a DVI-D. Ponechání D-Sub vstupu až tolik nechápu, protože takto velké rozlišení analogový výstup moc nezvládá. Ale pro staré počítače se občas může hodit, nebo pro diagnostiku grafické karty. Takže rozhodně to není chyba!




Kloub (klikněte pro zvětšení)

Ještě se můžete podívat na detail kloubu umožňující pivot a náklon. Jeho konstrukce je slušně bytelná. V podstatě jde o nejpevnější část celého monitoru.





Spodní strana nohy je obdařena otočným kolem s gumovými nožkami. Monitor se zkrátka celý otáčí aniž by se posouval po ploše stolu. Jde samozřejmě o dnes již běžnou konstrukci. Uvádím ji jen pro úplnost.

Dodávané příslušenství:
  • DVI kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka

V balení najdete pouze DVI kabel. Sice by mohl výrobce přibalit ještě HDMI či DisplayPort, ale ve výsledku to je docela jedno. Cena těchto kabelů není až tak vysoká. Dejte si však pozor. Pokud máte pouze HDMI výstup, tak si k objednávce přidejte i tento kabel.


iiyama ProLite XB2776QS
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
350 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
H-IPS
Povrchová úprava
Polomatná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil.
Barevná hloubka panelu
10 bitů (monitor umí však jen 8 bitů)
Rozteč bodů
0,233 mm
Nativní rozlišení
2560×1440
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
Ne
Vstupy
DVI, HDMI, DisplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
8,8 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ano
Spotřeba
43 W
Rozměry
644×455-565×249,5 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-
reklama