reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný

4.12.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný
Stále hledáte 27" QHD monitor a žádný vás doposud neoslovil? Tak možná právě pro vás je tu dnešní iiyama s AS-IPS panelem, pekelně rychlou odezvou a hlavně neotřelým designem. Má vůbec nějaký háček?

Struktura displeje



struktura displeje

AS-IPS struktura pixelu


Celkem velké překvapení se událo při přiložení makroobjektivu. Už první pohled totiž naznačoval, že nebude použit panel z rodiny H-IPS (tedy "horizontal" IPS), ale z tradičnější S-IPS. Přičemž bylo téměř jisté, že nepůjde o standardní S-IPS, který se již delší dobu vyrábí v malém počtu. Nahrazují ho deriváty, a ten v dnešním případě patří k AS-IPS.


Teplota bílého bodu


Při prvním spuštění monitoru a přiložení sondy jsem byl více než příjemně překvapen. Teplota, kterou sonda ukázala, byla téměř přesně 6 500 K. Byla to sice náhoda, že jsem se trefil do místa, kde je teplota zrovna taková, ale i tak to bylo překvapení. Většina negrafických monitorů totiž má teplotu spíše kolem 7 000 K.
Při regulaci jasu lehce teplota padá až k nějakým 6418 K, ale okem to není prakticky vidět.


závislost teploty bílé na jasu


O něco více je vidět změna teploty v levém horním rohu a obecně vlastně celá horní část monitoru. Zde je teplota o něco vyšší, dobře je to vidět na bílé ploše.


rozložení teploty bílé





Odchylka dE a barevný gamut


Barevný gamut patří mezi třídu sRGB. A nutno říci, že tentokrát jej splňuje velmi dobře. Snad jen ta modrá barva by mohla být o kousek lepší. Červená a zelená jsou však téměř přesné k sRGB, a to z monitoru dělá horkého kandidáta na barevně věrný monitor. No, uvidíme.


gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Velmi příjemně však překvapila barevná odchylka v základním nastavení monitoru. Málokterý ze současných monitorů zvládá teplotu 6 500 K a odchylku pod 1,5 už z výroby.


dE profil sRGB

Profil sRGB (standard)


Průměrná odchylka v základu je tedy ΔE2000=1,34. O ostatní profily se již ani není třeba zajímat. Obvykle jen obraz upraví na konkrétní použití, ale barvy jsou o poznání horší.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=100
B=100
Kontrast: 50
Jas: 0

Do monitoru není třeba vůbec zasahovat. Jen si snížíte jas na vámi požadovanou hodnotu, pokud to vůbec jde, a můžete vesele pracovat. Proto je odchylka stejná jako při nekalibrovaných barvách, tedy 1,34.


Kalibrace


Pokud necháme pracovat profil, tak se odchylka ještě výrazně vylepší. Průměr padl na ΔE2000=0,50


dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Barevná změna je téměř minimální a všimnete si jí snad jen u modré barvy.


barevná změna


LUT křivka


Celkově jsou barvy na velmi vysoké úrovni. Dokonce i gama odpovídá téměř přesně 2,2. Ukazuje se, že technologie S-IPS má stále drobný náskok oproti e-IPS. Nejde však jen o samotné zpracování barev a o fakt, že většina e-IPS je pouze 6bitové, ale také o přesnost barev.

Vzhledem k tomu, že monitor má barvy již v základu více než dobré, tak profil ani není třeba přikládat. Ten, kdo si pořídí takový monitor a chce ještě lepší barvy, musí sáhnout po sondě.


Regulace jasu


iiyama sáhla po PWM regulaci, ale ne ledajaké. Místo obligátních 120-240 Hz nasadil pulzy v řádech kHz. Konkrétně 23,4 kHz, což je pro oko doslova neviditelné a bolest hlavy vám to také nevyvolá. Můžete tak pokládat regulaci za lineární.


regulace podsvícení




Spotřeba


Vzhledem k vysokému jasu se dá předpokládat, že i spotřeba bude vyšší. V OSD menu si sice můžete pomocí RGB hodnot snížit jas na 120 cd/m2, ale spotřebu tím nesnížíte. V podstatě jde o "softwarovou" regulaci jasu.

Spotřeba při 160 cd/m2 je 38 W. Bohužel spotřebu při 120 cd/m2 nelze změřit, protože tak nízkého jasu monitor nedosahuje.


spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,226 lm/W.

reklama