reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Compute Stick: úsporná HDMI tyčka

22.7.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Compute Stick: úsporná HDMI tyčka
Kapesní desktopový počítač, HDMI tyčka, počítač ve flash disku. Intel Compute Stick a jemu podobná zařízení můžeme pojmenovat všelijak. Jde o jedny z nejmenších přenosných počítačů PC, pro které můžeme najít řadu využití.

Použitý hardware


Začneme u toho nejdůležitějšího, čili u procesoru Intel Atom Z3735F, což je 22nm zástupce řady Bay Trail-T původně určený pro tablety. Má poměrně nízké pracovní napětí mírně nad 0,5 V a dle CPU-Z v době pořízení screenshotu pracoval na cca 1580 MHz. Rozmezí jeho pracovní frekvence je přitom 1,33 až 1,83 GHz.



Tento procesor má čtyři plnohodnotná procesorová jádra, jak CPU-Z jasně ukazuje, a tomu odpovídá i výpis paměti cache, čili čtyřikrát datová 24 kB i instrukční 32 kB první úrovně a pak tu je celkem 2 MB cache druhé úrovně. Tento procesor se také může pochlubit akcelerací AES-NI pro šifrování dat a také základní virtualizací Intel VT-x.



Malinká základní deska dostala označení STCK1A32WFCR a je vidět, že Atom Z3735F je plnohodnotné SoC, které plní i úlohu čipové sady. Grafické rozhraní zde zůstalo pochopitelně šedé, protože tu není žádná grafika připojená přes PCI Express.



Paměťové moduly tu také nejsou žádné, neboť čipy DRAM jsou připájeny přímo na desce, jiná možnost tu vzhledem k rozměrům počítače není. CPU-Z ale v tomto případě uvádí nesmysly, neboť paměť DDR3L může pracovat v jednokanálovém zapojení maximálně na frekvenci 1333 MHz a ne na téměř 1600 MHz. Kapacita 1960 MB pak může odpovídat realitě, neboť něco z hlavní paměti si ukousne grafické jádro. Maximem pro použitý procesor jsou právě 2 GB, takže paměťový kontroler je zde využit naplno.



Utilita GPU-Z identifikuje grafické jádro s označením Rogue, které má být vyráběno 32nm procesem. To je opět nesmysl, protože HD Graphics je integrovaný přímo v procesoru a ten je vyráběn 22nm procesem. Grafické jádro vychází z těch, které byly použity u procesorů Core generace Ivy Bridge a vybaveno je pouze čtyřmi shadery. Pracovat pak má na frekvenci od 311 do 646 MHz.


BIOS


Od nastavení BIOSu nemůžeme očekávat bohaté možnosti a už vůbec ne to, že nám umožní přetaktování procesoru. Ale zajímavé volby tu jsou. Patří mezi ně obligátní možnosti vypnout jednotlivé části, jako je čtečka SD karet, USB rozhraní, pak můžeme zapnout bootování z USB rozhraní a vypnout Secure Boot a co se týče nastavení výkonu, lze si zvolit mezi třemi možnostmi: nízký, vyvážený a vysoký. Ten vysoký nám však nezajistí vyšší výkon než vyvážený, pouze to, že procesor bude pracovat vždy na maximu, takže nejlepší je použít vyvážený režim, aby mohl procesor pracovat šetrně a v případě potřeby si nastavit vysokou pracovní frekvenci. Pak ještě lze nastavit Power State na Always on, aby se počítač vždy zapnul, pokud bude napájen. V takovém případě se tedy zapne třeba po výpadku energie.

Pak je tu ale ještě jedna možnost, a sice vybrat si namísto výchozích Windows 8.1 s Bing systém Ubuntu 14.04 LTS 64bit. Nicméně to neznamená, že je tu Linux opravdu k dispozici, což jsem poznal hned po restartu, kdy počítač ohlásil, že nemá co bootovat.

reklama