reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7-5775C: nejvýkonnější iGPU dneška?

16.7.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Core i7-5775C: nejvýkonnější iGPU dneška?
Dnes si vyzkoušíme jeden z nových desktopových procesorů generace Broadwell, a to model Core i7-5775C. Ten je zajímavý především svou grafikou Iris Pro 6200, která by měla být výkonnější než cokoliv, čím disponují APU od AMD.

Herní testy


Nyní se zaměříme čistě na herní testy. Výběr dopadl na starší i zbrusu nové tituly, a tak se zde setkáme s Company of Heroes, Just Cause 2 či TES: Skyrim, ale také s Crysis 3, Batman Arkham Asylum a Witcher 3: Wild Hunt. V případě, že daný titul nedisponoval vlastním benchmarkem, pak byla jako obvykle využita utilita FRAPS, přičemž v té jsme několikrát zaznamenali stejný úsek hry a ze zaznamenaných průměrných hodnot FPS vytvořili také průměr.

S jádry Radeon se tedy pustí do křížku integrovaná Intel Iris Pro 6200 vybavená 48 shaderovými jednotkami a taktovaná na 300 až 1150 MHz dle potřeby. Jejím trumfem je 128MB paměť eDRAM (L4), která slouží jako vyrovnávací a dokáže částečně řešit problém s úzkým hrdlem daným propustností paměti DDR3.













Z výsledků lze jasně vyčíst, že výkon grafického jádra Iris Pro 6200 je někde zcela jinde, tedy tam, kam jiné dnes dostupné integrované grafiky nestačí. Je to grafika, která se už dá využít pro hraní, ovšem stále musíme dělat kompromisy. Nelze očekávat, že si zahrajeme ve Full HD nejnovější AAA tituly ve slušných detailech. Můžeme to zkusit, ale takový Crisis 3 nebo Witcher 3 nás ihned vyvede z omylu. Právě onoho Zaklínače jsem zkoušel jen s dnes testovaným procesorem, však ostatní už nebyly k dispozici a ani by to nemělo smysl. V rozlišení Full HD pak nešlo dobře hrát ani na nejnižší detaily, při nichž ostatně hra také nevypadá špatně. FPS se ale pohybovaly kolem 15 až 20, což je pro kvalitní zážitek naprosto nedostačující, a bylo nutné přepnout do HD (1366 x 768), abychom se dostali na přijatelných 30 - 35 FPS.


Vliv pracovní frekvence RAM na výkon grafiky


Už dříve jsem nakousl téma vlivu pracovní frekvence paměti RAM na výkon integrovaného grafického čipu Iris Pro 6200. Ten má sice po ruce vlastní paměť eDRAM, ale ta pochopitelně se svou kapacitou 128 MB nestačí na všechno. V modernějších hrách s lepší grafikou a objemnějšími texturami tak bude grafické jádro tím více sahat do hlavní paměti RAM, a právě proto potřebujeme, aby byla výkonná.





Stačit nám budou dva testy, které ukáží, že rychlejší paměti rozhodně mají svůj smysl a pokud můžeme, je vhodné pro dosažení co nejvyššího výkonu nastavit paměti na vysokou pracovní frekvenci a prostě si je vyladit.

reklama