reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7-5775C: nejvýkonnější iGPU dneška?

16.7.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Core i7-5775C: nejvýkonnější iGPU dneška?
Dnes si vyzkoušíme jeden z nových desktopových procesorů generace Broadwell, a to model Core i7-5775C. Ten je zajímavý především svou grafikou Iris Pro 6200, která by měla být výkonnější než cokoliv, čím disponují APU od AMD.

Přetaktování procesoru


Jak můžete vidět z fotografií v 2. kapitole, procesor Intel Core i7-5775C k nám dorazil v podobě testovacího vzorku a ne prodejního kusu a nejspíše to právě stojí za celkovým neúspěšným přetaktováním. Tento procesor se totiž nepovedlo přetaktovat ani o 300 MHz a nepomohlo ani zvýšení napětí. BIOS pokaždé oznámil chybu, vrátil výchozí nastavení a nabídl jeho úpravu, takže v tomto případě jsme vůbec nepochodili.

Core i7-5775C by však měl být vhodný k přetaktování a pokud nebudete mít smůlu jako my, měli byste se dostat přes 4 GHz, a téměř tak dosáhnout výkonu i nejvýkonnějších desktopových Haswell. To ale samozřejmě není jisté.


Spotřeba


Nové 14nm procesory by měly vynikat i v celkové energetické úspornosti, však Core i7-5775C zvládající zpracovávat 8 vláken najednou a disponující silnou grafikou má maximální spotřebu 65 W. Podívejme se ale na to, co řekl náš Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s SSD, ale bez grafické karty), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby jej žádný proces ani na moment nevytížil. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený.













Spotřeba v klidovém provozu je v případě testovaného procesoru Core i7-5775C velice nízká, ale zde musím upozornit, že sestavy nebyly vždy identické, což samozřejmě platí dvojnásob pro procesory AMD. Nicméně od nových 14nm Intelů můžeme očekávat, že budou oproti 22nm modelům úspornější i v klidu. Testovaný procesor je také v porovnání se svými stájovými kolegy úspornější při zatížení jen jednoho jádra, a to má proti sobě i jen 54W Core i3-4150. Když ale zatížíme všechna 4 jádra na maximum, správně už se zařadí mezi něj a 88W procesor Core i5-4670K.

A nakonec tu máme zajímavý výsledek, a sice spotřebu procesoru i7-5775C ve hře Company of Heroes, kdy je vytíženo také jeho grafické jádro. Je znát, že to představuje skutečně velkou část celého procesoru a svou měrou přispěje také 128MB eDRAM, takže spotřeba se vyšvihne téměř na maximum dané zátěží pomocí Prime95. Srovnávané Core i5 a Core i3 se slabšími grafikami ani zdaleka tak vytíženy nejsou.

reklama