reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC5PGYH: hotové mini PC s Windows 10

20.1.2016, Jan Vítek, recenze
Intel NUC5PGYH: hotové mini PC s Windows 10
Dnes se podíváme na minipočítač od Intelu, který dostal označení NUC5PGYH, pod nímž se ukrývá již hotový počítač vybavený RAM i pamětí pro data a systémem Windows 10. To rozhodně není mezi NUC obvyklé.

Hardwarová výbava


Základem počítače je procesor Intel Pentium N3700, což je téměř rok starý 14nm model, jejž můžeme označit za plnohodnotné SoC. Vedle CPU jader a grafického jádra obsahuje totiž také potřebná rozhraní, a nahrazuje tak nejen northbridge, ale i southbridge.



Vybaven je čtyřmi jádry Silvermont, která se architektuře Core nemohou rovnat, zvláště u tohoto pouze 6W procesoru (TDP) s typickou spotřebou 4 W (SDP). Pracovní takty procesorových jader jsou ale celkem slušné, a to 1,6 až 2,4 GHz dle zátěže, takže výkon by nemusel být úplně špatný. Je tu ale pouze celkem 2MB L2 cache a žádná L3 cache. Mezi podporované technologie patří akcelerace šifrování AES-NI a také základní virtualizace VT-X.



Grafické jádro patří mezi základní Intel HD Graphics a je vybaveno celkem 16 shadery (GPU-Z ale detekuje pouze 12). Jeho takty jsou ale nízké, a to pouze 400 MHz v základu a turbo maximálně 700 MHz. Podporováno je ale Intel Clear Video HD a Wi-Di pro bezdrátový přenos obrazu. Můžeme k němu napojit přinejlepším tři displeje, ovšem zde máme k dispozici pouze jeden HDMI a jeden D-Sub.



Použité paměti Transcend DDR3L-1600 MHz s kapacitou 2 GB v jednom modulu nám musí stačit, nebo si musíme pořídit jiný SO-DIMM a jím stávající modul nahradit. Není tu totiž druhý slot, z čehož vyplývá, že procesor nebude moci využít svůj dvoukanálový paměťový kontroler, a paměťová propustnost tak bude výrazně nižší než u dvoukanálových řešení.



Nakonec se ze specifikací dozvíme o 32GB eMMC kartě, která poslouží k uložení systémových dat Windows 10 a zbyde nám nějakých 16 GB pro vlastní data a nainstalované aplikace. Ze správce zařízení zjistíme, že jde o jistý Hynix HBG4e, který se používá také na tabletech Microsoft Surface 2 či na HP Stream 11. Na jeho výkon se podíváme v příští kapitole.

Pak už je na nás, zda využijeme možnost instalovat 2,5" zařízení pro SATA 6 Gb/s, k němuž si ovšem v případě naší verze musíme přiobjednat příslušné kabely, protože ty standardní využít nelze (viz první kapitola).


BIOS


Do nastavení BIOSu se dostaneme pomocí klávesy F2 a ihned shledáme, že Visual BIOS byl opět přepracován. Stále je poněkud líný, ale zato je přehledný a nabízí slušnou nabídku možností a dobrý přehled o nainstalovaném hardwaru. O nějakém přetaktování si však můžeme nechat zdát.



Máme ale možnost sledovat otáčky ventilátoru,teploty a napětí, přičemž napájení si můžeme nastavit sami, a to třeba s ohledem na teploty. Starat se přitom musíme pouze o jeden ventilátor, neboť více jich tady není a být nemůže.


reklama