reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake: test nových Core i7 a Core i5

26.8.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Skylake: test nových Core i7 a Core i5
Dnes už se konečně můžeme podívat na to, jak si z hlediska výkonu vedou dva zbrusu nové desktopové procesory Intel z generace Skylake. Máme tu na testy jednak Core i7-6700K a pak jeho slabšího bratříčka Core i5-6600K.

Compubench CL


Test Compubench je nyní k dispozici v nové verzi 1.5.8, přičemž stará 1.1 už nebyla přístupná a nefungovala. Z toho důvodu nemůžeme zařadit do testu výsledky dříve testovaných procesorů, ale pouze těch, které byly k dispozici. Alespoň že je testů více a zkoumají většinou výkon samotných GPU a na závěr také CPU + GPU. Škoda že tedy nemáme k dispozici výsledky více procesorů a zvláště pak Core i7 5775C. Z testů lze ale vyčíst, že Compubench CL má nový Skylake vyloženě rád a Haswell tedy téměř ve všech testech značně zaostává.












Luxmark 2.0


V testu Sala byly procesory trápeny všemi možnými způsoby, tedy nejdříve byla zatížena jen procesorová jádra, pak jen grafická jádra a nakonec obě najednou. Ve výkonu CPU pochopitelně exceloval Intel, jejž v dalším případě nahradily na předních místech APU Kaveri, ovšem ani ty nestačí na to, co předvádí Core i7. V testech CPU je kupodivu favorizován Broadwell, i když jsou jeho procesorová jádra papírově slabší než u druhého Core i7 6700K. Jenomže i když je Broadwell opět výkonnější i v testu GPU, pak v posledním testu kombinujícím výkon CPU a GPU bezpečně vyhrál Skylake.








Musemage


Integrovaný benchmark v grafickém editoru Musemage nám také může pomoci změřit sílu GPU. Už jsme jej zařadili vícekrát, ale i tak nejsou k dispozici výsledky dříve testovaných APU. Můžeme ale porovnávat Skylake i Broadwell a jejich grafické čipy s předchozí generací i s aktuální konkurencí od AMD, která si v tomto případě snadno pohlídala svou přední pozici. Musemage má integrované Radeony rád, ale také ocení výkonná procesorová jádra, neboť na druhém a třetím místě se umístily Skylake, i když mají prokazatelně slabší grafiku než Broadwell - Core i7 5775C.




Sandra 2013


A nakonec je tu stará známá Sandra, která také má v zásobě pár testů týkajících se GPGPU. Výsledky prvních dvou testů jsou překvapivé. Zatímco v tom prvním dopadly procesory dle očekávání, v tom druhém se ukazuje, že grafická jádra ve Skylake jsou dle Sandry pozoruhodně výkonná v Double Precision výpočtech. Ve zbylých dvou kryptografických testech už je situace opět standardní.







reklama