reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake: test nových Core i7 a Core i5

26.8.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Skylake: test nových Core i7 a Core i5
Dnes už se konečně můžeme podívat na to, jak si z hlediska výkonu vedou dva zbrusu nové desktopové procesory Intel z generace Skylake. Máme tu na testy jednak Core i7-6700K a pak jeho slabšího bratříčka Core i5-6600K.

Herní testy - integrovaná grafika


Nyní se zaměříme čistě na herní testy. Výběr dopadl na starší i zbrusu nové tituly, a tak se zde setkáme s Company of Heroes, Just Cause 2 či TES: Skyrim, ale také s Crysis 3. V případě, že daný titul nedisponoval vlastním benchmarkem, pak byla jako obvykle využita utilita FRAPS, přičemž v té jsme několikrát zaznamenali stejný úsek hry a ze zaznamenaných průměrných hodnot FPS vytvořili také průměr.

S jádry Radeon se tedy pustí do křížku integrovaná Intel Iris Pro 6200 vybavená 48 shaderovými jednotkami a taktovaná na 300 až 1150 MHz dle potřeby. Jejím trumfem je 128MB paměť eDRAM (L4), která slouží jako vyrovnávací a dokáže částečně řešit problém s úzkým hrdlem daným propustností paměti DDR3. To tedy v případě dříve testovaného Core i7-5775C, který stále ještě disponuje nejvýkonnější integrovanou grafikou od Intelu.

Nově tu je Intel HD Graphics 530 použitý v obou testovaných procesorech Skylake a vybavený 24 shadery na 350 až 1150 MHz, které však nemají vlatní eDRAM. Můžeme očekávat, že výkon procesorů Core i7-6700K a Core i5-6600K bude velice podobný.









V herních testech integrovaných GPU se potvrzují dosud nasbírané výsledky, čili iGPU ve Skylake jsou výrazně výkonnější než iGPU v Haswell, ale kvalit Iris Pro v Core i7 5775C nedosahují. Tento Broadwell je tak v současné době stále to nejlepší, co Intel dokáže nabídnout zákazníkům, kteří nemají zájem o počítač se samostatnou grafickou kartou. Nicméně v dohledu jsou již nové Skylake vybavené další generací grafických čipů Iris Pro, které budou ještě podstatně výkonnější. A s nimi bychom si mohli rozumně zahrát už i náročnější tituly typu Witcher 3 a podobné, zvláště pokud k tomu připočítáme očekávaný nárůst výkonu API DirectX 12, ale pro to se nejdříve musí objevit také nějaké hry.


Herní testy - GeForce GTX 980 Ti


Pro herní testy s výkonnou grafickou kartou Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming jsme si již krom výkonnějšího zdroje Enermax Lepa G1000 vzali na pomoc procesor Intel Core i7 4790K, tedy respektive jeho imitaci. Core i7 4770K byl totiž přetaktován a nastaven tak, aby se choval jako Core i7 4790K, ale nelze zaručit, že tomu tak skutečně bylo. Navýšena byla jeho základní frekvence na 4 GHz, patřičně bylo upraveno nastavení Turbo Boost a také byl v BIOSu zvýšen limit TDP.







Sestavy pak byly testovány na třech hrách, jedné staré a málo náročné a dvou naopak moderních a velmi náročných. V případě Company of Heroes jsem zvyklý na značné škálování, ale to, co předvedly procesory Skylake, se tak vymykalo mým předpokladům, že jsem raději opět zapojil sestavu s procesorem Haswell a testy zopakoval. Výsledky se ale potvrdily.

V případě ostatních dvou testů už rozdíly tak divoké nejsou a ukazují, že někde může být Skylake lepší než Haswell a někde naopak horší, ale ve výsledku to bude srovnatelné a spíše v režii grafické karty.
reklama