reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake: test nových Core i7 a Core i5

26.8.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Skylake: test nových Core i7 a Core i5
Dnes už se konečně můžeme podívat na to, jak si z hlediska výkonu vedou dva zbrusu nové desktopové procesory Intel z generace Skylake. Máme tu na testy jednak Core i7-6700K a pak jeho slabšího bratříčka Core i5-6600K.

Spotřeba sestav


Nové 14nm procesory by měly vynikat i v celkové energetické úspornosti, avšak i když Core i7-5775C má maximální spotřebu jen 65 W, nová generace Skylake má TDP oproti 22nm Haswell ještě mírně zvýšeno. Nicméně to jsou jen papírové údaje a už mnohokrát se ukázalo, že realita může být zcela odlišná.

Podívejme se ale na to, co řekl náš Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s SSD, ale bez grafické karty), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby jej žádný proces ani na moment nevytížil. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený. Je třeba poukázat na to, že testujeme s různými deskami a paměťmi či jiným dodatečným hardwarem, a tak nelze opravdu srovnávat jednotlivé výsledky mezi sebou. Spíše tedy sledujte nárůst spotřeby oproti klidovému režimu v rámci stejných sestav.













Na výsledcích je zajímavý především rozdíl ve spotřebě mezi novými procesory Core i5 6600K a Core i7 6700K, které mají dle specifikací stejné TDP, ale ve výsledku se jejich spotřeba v nejvyšší zátěži značně liší. Opět se tedy ukazuje, že na specifikace se spoléhat nelze, stejně jako v případě Core i7 5775C. Však jeho sestava má v klidu spotřebu pod 50 W a v zátěži 128 W, což činí 81 W rozdílu a to ještě musíme připočítat alespoň několik wattů klidové spotřeby procesoru, který má ve specifikacích 65W TDP.


Srovnání s "Core i7 4790K"


Uvozovky jsou na místě, protože jsme opravdový Core i7 4790K k dispozici neměli, a tak stejně jako v herních testech nastoupil přetaktovaný Core i7 4770K na 4 až 4,4 GHz. Opět musím zdůraznit, že tento procesor mohl, ale nemusel pracovat jako opravdový Devil's Canyon, i když byl v BIOSu nastaven stejně. Musel být značně zvýšen limit TDP, aby byl přinucen pracovat na vyšších frekvencích s Turbem, což bylo nutné kvůli vyššímu napětí nastavenému pro docílení potřebné stability. Pro testy všech jader jsem jej tedy raději nastavil tak, aby prostě pracoval stabilně na 4 GHz, což jsem si v průběhu testů samozřejmě ověřil.




 






Z výsledků je patrné, že se výkon zlepšil a dostal se přinejlepším na půl cesty mezi Core i7 4770K a Core i7 6700K. Skylake je tak stále o něco lepší.
reklama